11/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Περίσσευμα θράσους

Εκανε... λάθος διατυπώσεις το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, λέει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά τα στοιχεία-φωτιά που δόθηκαν αποκαθηλώνοντας την όποια κυβερνητική αισιοδοξία στα θέματα της οικονομίας.
      Pin It

Εκανε… λάθος διατυπώσεις το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, λέει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά τα στοιχεία-φωτιά που δόθηκαν αποκαθηλώνοντας την όποια κυβερνητική αισιοδοξία στα θέματα της οικονομίας

 

Εντονα πυρά δέχτηκε χθες η κυβερνητική πολιτική από την αντιπολίτευση στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

 

Του Χάρη Ιωάννου

 

Σε λάθος του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής αποδίδει ο αν. υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τη διατύπωση ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2014-2015 φτάνει τα 11 δισ. ευρώ. Παρόλο που τα στοιχεία αυτά αναφέρονται και σε έκθεση του ΔΝΤ, εντούτοις ο κ. Σταϊκούρας στη χθεσινή τοποθέτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και ότι το Γραφείο έχει ορίσει λάθος την έννοια αυτή. Με την άποψη του αν. υπουργού συμφώνησε και ο πρώην υπουργός Φ. Σαχινίδης.

 

* Στην τοποθέτησή του ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράμμισε με νόημα ότι «όταν η Γερμανία έχει πλεονάσματα, δεν εξάγει μόνο προϊόντα, εξάγει χρεοκοπία και ανεργία» και, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, είπε ότι «αυτή είναι η πολιτική της Γερμανίας και πάνω σε αυτό πρέπει να διαπραγματευτείτε».

 

* Στην τοποθέτησή του ως γενικoύ εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, ο Φίλιππος Σαχινίδης τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιλαμβάνει νέα μέτρα, καθώς «η ελληνική οικονομία, για να περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, δεν πρέπει να έχει νέες δημοσιονομικές περικοπές».

 

* Ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Ελληνες) υπογράμμισε ότι τα 210 δισ. ευρώ των δανείων «πήγαν για να σωθούν οι γαλλικές, οι γερμανικές και οι υπόλοιπες τράπεζες, οι οποίες ήταν ανοιχτές στο πρόβλημα που λεγόταν δημόσιο χρέος της Ελλάδος, με αποτέλεσμα να διασωθούν οι τράπεζες και να καταστραφούν οι Ελληνες». Σημείωσε ακόμη ότι «η συγκεκριμένη συνταγή του Μνημονίου δεν βγαίνει και όσο θα συνεχίζεται αυτή η κατάσταση θα έχουμε χειρότερα αποτελέσματα».

 

* Εντονα επικριτική ήταν και η Ασημίνα Ξηροτύρη από τη Δημοκρατική Αριστερά, η οποία επεσήμανε ότι η πολιτική των διαδοχικών μνημονίων αποδείχτηκε «κοινωνικά άδικη και οικονομικά αναποτελεσματική». Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εξωραϊσμούς που δεν πείθουν κανέναν» και πρόσθεσε ότι «η δημοσιονομική εξυγίανση είναι η κυρίαρχη, ενώ η ανάπτυξη και κοινωνική προστασία έμειναν, και δυστυχώς, και τώρα παραμένουν στο περιθώριο».

 

* Ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) επεσήμανε, από την πλευρά του, ότι η δημοσιονομική εξυγίανση θα γίνει «σε βάρος της εργατικής τάξης και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων» και προειδοποίησε ότι ταυτόχρονα «θα προωθηθούν τέτοιοι στόχοι, οι οποίοι θα θωρακίζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, με σκοπό να διασφαλιστεί η κερδοφορία τους».

 

Scroll to top