Οι οφειλές του Ασύλου Ανιάτων προς το ΙΚΑ παραλίγο να οδηγήσουν στην Εισαγγελία την πρόεδρό του, την οποία όμως ακολουθούν και άλλα βάρη όπως είχε δείξει η έκθεση της Περιφέρειας Αττικής που αναφερόταν σε σωρεία παρανομιών και διοικητικών δυσλειτουργιών
→Η πρόεδρος του ιδρύματος επικαλείται συχνά οικονομικές δυσχέρειες, παρ’ ότι αυτό έχει περισσότερα από 1.300 ακίνητα που αποφέρουν έσοδα εκατ. ευρώ από ενοίκια
Της Ντάνι Βέργου
Mε μια ανακοίνωση χθες το πρωί η πρόεδρος του Ασύλου Ανιάτων, Ιωάννα Ηλιάδη, έκανε γνωστό ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε τη σύλληψή της για χρέη του ασύλου στο ΙΚΑ, για να ενημερώσει με δεύτερη ανακοίνωση το απόγευμα ότι ανακαλείται η εντολή για σύλληψή της μετά τη βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας που κατέθεσε το ΙΚΑ σήμερα το πρωί.
Ωστόσο, όπως αναφέρει, «ο κίνδυνος να εκδοθεί παρόμοια εντολή από την Εισαγγελία Πρωτοδικών για χρέη του Ασύλου προς το Δημόσιο είναι υπαρκτός, όσο ο ΕΟΠΥΥ και οι υπόλοιποι δημόσιοι οργανισμοί παραμένουν ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Ασυλο Ανιάτων».
2,5 εκατ. οφειλές ο ΕΟΠΥΥ
Διότι, όπως εξηγεί, «ο ΕΟΠΥΥ οφείλει περίπου 2,5 εκατ. ευρώ στο Ασυλο Ανιάτων για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων του στο Ιδρυμα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί το Ασυλο να ανταποκριθεί στις δικές του υποχρεώσεις απέναντι στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία».
Την πρόεδρο του ασύλου όμως ακολουθούν άλλα βάρη. Σύμφωνα με έκθεση της Περιφέρειας Αττικής, όπως έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» (16/7/13), διαπιστώθηκαν σωρεία παρανομιών αλλά και διοικητικές δυσλειτουργίες. Ας όψεται η ανοχή της πολιτείας. Το Φιλανθρωπικό Σωματείο Ασυλο Ανιάτων δεν έχει ούτε άδεια ίδρυσης, ούτε άδεια λειτουργίας, όπως αναφέρει η έκθεση ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής που πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαΐου 2012!
Επιπλέον ζητείται να υποβληθεί βεβαίωση πυρασφάλειας για όλες τις εγκαταστάσεις και να εξυπηρετούνται οι ασθενείς το πολύ σε τετράκλινους θαλάμους, σύμφωνα με τις διατάξεις για τα θεραπευτήρια χρόνιων παθήσεων, και όχι σε εξάκλινους που διαθέτει το άσυλο. Το κείμενο είχε σταλεί στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή, ο οποίος στη συνέχεια με δικό του έγγραφο (24 Απριλίου 2013) προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ζητά να ενημερωθεί αναφορικά με τις ενέργειες «για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου και την εφεξής καλή λειτουργία του Ιδρύματος» αναφερόμενος στην έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του σωματείου.
Ωστόσο η πρόεδρος του ιδρύματος συνηθίζει να επικαλείται οικονομικές δυσχέρειες -παρ' ότι αυτό έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία, περισσότερα από 1.300 ακίνητα που αποφέρουν έσοδα εκατομμυρίων ευρώ από τα ενοίκια-, προκειμένου να τραβήξει την προσοχή σπέρνοντας τον πανικό κάθε φορά σε ασθενείς, συγγενείς ασθενών και εργαζόμενους.
Προ μηνών ζήτησε προσωπικά με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό να εξαιρεθεί από το claw back (η αυτόματη επιστροφή χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ λόγω υπέρβασης των δαπανών). Στην επιστολή της επισήμαινε τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας της μονάδας αν εφαρμοζόταν η διάταξη (!) καταφέρνοντας να «κερδίσει» την παρέμβαση του Αντ. Σαμαρά.
Ζητούσε εξαιρέσεις
Στην επιστολή ζητούσε επίσης «να εξαιρεθεί πλήρως, ως φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικό σωματείο, με αποδεδειγμένη κοινωνική προσφορά, από τη δυσβάστακτη φορολογία, ή να φορολογηθεί για τους ίδιους λόγους με χαμηλό συντελεστή έως 0,1% στην ακίνητη περιουσία και με συντελεστή έως 10% για τον φόρο εισοδήματος», ενώ, όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» (17/7/13), ενέχεται και σε υπόθεση υπεξαίρεσης και φοροδιαφυγής για κακή διαχείριση κληρονομιάς, (2-7-2013) σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Δημήτρη Καλογερόπουλου, το ύψος της οποίας φτάνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ, πλέον των τόκων υπερημερίας.