11/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Διαρθρωτικές αλλαγές» τα νέα μέτρα

Μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για «παρεμβάσεις» 6,6 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Λαγκάρντ και Στουρνάρας άρχισαν τα μισόλογα και τις... μισοδιαψεύσεις.
      Pin It

Μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για «παρεμβάσεις» 6,6 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Λαγκάρντ και Στουρνάρας άρχισαν τα μισόλογα και τις… μισοδιαψεύσεις

 

Η Κριστίν Λαγκάρντ απέκλεισε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Τώρα, ησυχάσαμε!

 

Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη

 

κριστιν λαγκαρντΣε παιχνίδι με διαρροές, δήθεν διαψεύσεις και μισόλογα επιδίδονται τις τελευταίες ημέρες κυβέρνηση και δανειστές, σε μια προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας, που δεν είναι άλλη από τη λήψη νέων μέτρων, τα οποία επί του παρόντος ονομάζονται «διαρθρωτικές αλλαγές».

 

Σε συνέντευξη Τύπου χθες στην Ουάσινγκτον, η Κριστίν Λαγκάρντ, μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ (Fiscal Monitor) μέσω της οποίας ζητούνται… παρεμβάσεις 6,6 δισ. ευρώ, χαρακτήρισε πρόωρες τις όποιες συζητήσεις για νέα μέτρα, καθώς η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα και θα αξιολογήσει τις παρεμβάσεις πολιτικής του 2014. Ακόμα όμως κι αν χρειαστούν νέα μέτρα, είπε η επικεφαλής του Ταμείου, δεν θα είναι οριζόντια δημοσιονομικά, «αλλά παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα» και απέκλεισε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

 

Το χρηματοδοτικό κενό

 

Η Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε ότι δεν μπορεί να προδικαστεί το αποτέλεσμα της φορολογικής διοίκησης, η εξέλιξη του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και πως αν υπήρξε δημοσιονομικό κενό θα το εξέταζε η τρόικα με την ελληνική πλευρά.

 

Υπενθυμίζεται ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα στο τέλος του μήνα αφορά το ύψος του χρηματοδοτικού κενού, την προοπτική ενός νέου «κουρέματος» και το νέο Μεσοπρόθεσμο της περιόδου 2014-2017. Στην ατζέντα των συζητήσεων είναι και το σχέδιο του προϋπολογισμού, στο οποίο θα γίνονται τα «αποκαλυπτήρια» της νέας σκληρής οικονομικής πολιτικής.

 

Τη λήψη οριζόντιων δημοσιονομικών μέτρων απέκλεισε κατηγορηματικά χθες, μία μέρα μετά την έκθεση του ΔΝΤ και του εγγράφου εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιλαμβάνει σειρά οδυνηρών φορολογικών μέτρων, και ο Γιάννης Στουρνάρας.

 

«Θα τα δούμε αυτά»

 

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό παράθυρο για στοχευμένη αύξηση φόρων. «Θα τα δούμε αυτά» ήταν το σχόλιο αναφορικά με τις «προτάσεις» της Επιτροπής για αύξηση της φορολογίας. Και αυτά τα μέτρα θα… ονομαστούν «διαρθρωτικά μέτρα».

 

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με χρονική καθυστέρηση, διά της εκπροσώπου του αρμόδιου επίτροπου για τη φορολογία, διέψευδε ότι υπάρχει αίτημα αύξησης των φόρων, τονίζοντας ότι επρόκειτο για έγγραφο εργασίας και τίποτα περισσότερο και ότι «υπήρξε παρεξήγηση στην Ελλάδα για το αντικείμενο και τους στόχους της έκθεσης». Επιπροσθέτως η εκπρόσωπος του επίτροπου αποσαφήνισε ότι οι φορολογικές πολιτικές των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα περιγράφονται στα μνημόνια.

 

Από την Αθήνα η διαρροή

 

Με δεδομένο ότι η διαρροή του επίμαχου εγγράφου εργασίας της Ε.Ε. δεν έγινε από τις Βρυξέλλες, όπως διαβεβαιώνουν καλά πληροφορημένες πηγές φωτογραφίζοντας την Αθήνα ως υπεύθυνη για τη διαρροή, δύο είναι τα πιθανά σενάρια:

 

Πρώτον, το οικονομικό επιτελείο κατά την προσφιλή τακτική του αφήνει να διαρρεύσουν οι ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών για λήψη πολύ σκληρών μέτρων, αλλά τελικά και έπειτα από πολύ σκληρή διαπραγμάτευση τη… γλιτώνουμε.

 

Δεύτερον, οι διαρροές έχουν στόχο να πλήξουν τον υπουργό Οικονομικών προσωπικά, ο οποίος σημειωτέον δέχεται βολές από βουλευτές Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και δεν χαίρει του ίδιου βαθμού εμπιστοσύνης όπως παλαιότερα από τον πρωθυπουργό.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Η εντιμότητα των Ευρωπαίων

 

Τη δέσμευσή τους να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα, υπενθύμισε στους Ευρωπαίους η Κριστίν Λαγκάρντ, ερωτηθείσα για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και εκτίμησε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στα μέσα του 2014. «Δεν έχω κανέναν λόγο να αμφισβητήσω ότι οι Ευρωπαίοι θα είναι έντιμοι και θα τηρήσουν όσα έχουν συμφωνήσει επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους εάν χρειαστεί» είπε η επικεφαλής του Ταμείου και αναφέρθηκε στη προσπάθεια του καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση προς ικανοποίηση των συμφωνηθέντων με τους δανειστές. Σε κάθε περίπτωση η διευθέτηση του ελληνικού χρέους βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των διμερών επαφών που θα γίνουν στο πλαίσιο της Ετήσια Συνόδου του ΔΝΤ που ξεκίνησε χθες στην Ουάσιγκτον και ολοκληρώνεται την Κυριακή. Το Ταμείο επιδιώκει η σχετική συζήτηση να ξεκινήσει αμέσως μετά την οριστικοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 από την Eurostat τον ερχόμενο Απρίλιο, ενώ η Ε.Ε για ευνόητους λόγους θέλει να μεταθέσει τη διαβούλευση για μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

 

Scroll to top