Εθισμένη στη μορφίνη. Σωστό πρεζόνι. Και αλκοολική όσο δεν παίρνει. Μολονότι πάσχει από καρκίνο, πεθαίνει από κίρρωση. Σήμερα κλείνουν πενήντα χρόνια ακριβώς. Γεννιέται στο Παρίσι στα 1915. Ο μπαμπάς, Λουί Αλφόνς Γκασιόν, είναι ακροβάτης κι η μαμά, Ανιτά Μεγιάρ, τραγουδίστρια του δρόμου. Τη μεγαλώνει στη Νορμανδία η γιαγιά της, μετρέσα στο πιο φημισμένο μπουρδέλο του Μπερνέ. Στα τέσσερα τυφλώνεται από πάθηση στον εγκέφαλο, αλλά στα έξι η όρασή της επιστρέφει το ίδιο αναπάντεχα όπως χάθηκε.
Νομίζω γύρω στα δέκα η Εντίθ Τζοβάνα Γκασιόν ακολουθεί το τσίρκο του πατέρα της σε περιοδείες ανά τη Γαλλία. Εκείνος τη μυεί στα μυστικά της τέχνης του, αλλά γρήγορα καταλαβαίνει πως «το ταλέντο της βρίσκεται στο λαιμό», όπως λέει ο ίδιος. Στα δεκαπέντε φτάνει στο Παρίσι και τραγουδά στα στενά της Πιγκάλ. Συζεί ένα χρόνο με τον Λουί Ντιπόν, ο οποίος της χαρίζει μια κόρη, τη Μαρσέλ, που πεθαίνει δυο χρονώ από μηνιγγίτιδα.
Τότε γνωρίζεται με τον Λουί Λεπλέ, διευθυντή καμπαρέ των Ηλυσίων Πεδίων. Μαγεύεται από τη φωνή της. Την αποκαλεί τρυφερά «Μομ Πιαφ», μικρό σπουργίτι, όνομα με το οποίο γίνεται παγκοσμίως γνωστή. Το 1935 ηχογραφεί τον πρώτο της δίσκο. Λίγο αργότερα, δολοφονείται ο Λεπλέ και κατηγορείται ότι υποθάλπει τον φονιά. Αθωώνεται με την υποστήριξη του τραγουδοποιού Ρεμόν Ασό, που την ερωτεύεται παράφορα και φεύγουν μαζί στην επαρχία. Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, φτασμένη τραγουδίστρια πια, δίνει συναυλίες σε κέντρα κράτησης αιχμαλώτων πολέμου και βοηθά πολλούς Γάλλους να δραπετεύσουν. Στα 1945 γράφει και τραγουδά το «La vie en rose» κερδίζοντας τη διεθνή αναγνώριση.
Ιδανικεύεται στη μεταπολεμική Νέα Υόρκη, βιώνοντας δόξες κι έναν φλογερό έρωτα με τον πρωτοπυγμάχο Μαρσέλ Σερντάν. Ο θάνατος του μποξέρ, σε αεροπορικό δυστύχημα, τη βυθίζει σε βαθιά κατάθλιψη. Στα 1951 πέφτει θύμα δυο απανωτών σοβαρών τροχαίων. Οι γιατροί τής χορηγούν μορφίνη την οποία η Πιαφ συνδυάζει με το αγαπημένο της αλκοόλ σε μια καταστροφική έξη. Από το 1955 ζει κλεισμένη στο σπίτι της και τον εαυτό της, πράγμα, όμως, που δεν την εμποδίζει να δώσει συγκλονιστικές παραστάσεις σε Ευρώπη και Αμερική.
Θα τραγουδήσει περισσότερα από διακόσια τραγούδια· τα ογδόντα σε δική της σύνθεση. Και θα αναδείξει δεκάδες ταλέντα με τα οποία τη συνδέουν θυελλώδεις ερωτικές σχέσεις. Ο Ιβ Μοντάν, ο Ζορζ Μουστακί, ο Σαρλ Αζναβούρ, ο Ζακ Πιλ και ο Ζιλμπέρ Μπεκό της χρωστάνε πολλά. Το 1962 παντρεύεται τον κομμωτή και ερμηνευτή Θεοφάνη Λαμπουκά τον οποίο βαφτίζει Τεό Σαγκαπό. Συννεφιά με πολλά νερά έχει σήμερα ακόμα και η Ελλάδα. Αποτίοντας ίσως τιμή στην εθνική αοιδό της Γαλλίας. Το μικρό, κολασμένο σπουργίτι υψιτενές σαν αετός και άσπιλο σαν κύκνος, που έκρυβε στο λαρύγγι του όλα τα αηδόνια του κόσμου.
Μετέωρος [email protected]