synora

12/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

INFOWAR

Θάνατος στα σύνορα

Το πέρασμα των συνόρων ήταν μια θανατηφόρα διαδικασία ήδη από την εποχή του Κάιν και του Αβελ. Με αιώνια θύματα τους οικονομικά ανίσχυρους και θύτες τους εκπροσώπους του κυρίαρχου οικονομικού συστήματος.
      Pin It

Η ιστορία του Κάιν και του Άβελ, όπως μας εξηγούσε ήδη από το 1707 ο Αλεσάντρο Σκαρλάτι στην όπερα «Il Primo Omicidio», ήταν «η πρώτη δολοφονία» της ανθρωπότητας. Και αν δεχθούμε μια από τις επικρατέστερες ερμηνείες του βιβλικού μύθου για τα παιδιά του Αδάμ και της Εύας, ο Κάιν δολοφόνησε τον Άβελ όταν αυτός πέρασε μια συνοριακή γραμμή – για την ακρίβεια όταν άφησε τα πρόβατά του να βοσκήσουν στην περιοχή που είχε οριοθετήσει ο Κάιν για τις καλλιέργειές του.

Ο Κάιν, ως εκπρόσωπος του κυρίαρχου συστήματος παραγωγής της εποχής, δηλαδή της γεωργίας, επιβλήθηκε στον εκπρόσωπο της νομαδικής κτηνοτροφίας και ταυτόχρονα δημιούργησε τα πρώτα σύνορα για να προστατεύσει αυτό που ο ίδιος θεωρούσε ότι του ανήκει δικαιωματικά. Και η τιμωρία για την παραβίαση των συνόρων ισοδυναμούσε με θάνατο.

Έκτοτε η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται με διαφορετικούς κάθε φορά όρους, όταν μετανάστες και πρόσφυγες ενός πιο αδύναμου οικονομικού συστήματος αναζητούν σωτηρία πίσω από τα σύνορα που έχουν θέσει οι ισχυροί.

Οι εκατοντάδες νεκροί που ξεβράζει η θάλασσα στη Λαμπεντούζα είναι μια παραλλαγή της «αδελφοκτονίας» του Αβελ από τον Κάιν, μόνο που αυτή τη φορά στη θέση του παραβάτη βρίσκονται οι πρόσφυγες της Αφρικής και στη θέση του δολοφόνου-νοικοκυραίου η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ του Άρη Χατζηστεφάνου στη σελίδα 64 της Εφημερίδας των Συντακτών που κυκλοφορεί το Σαββατοκύριακο 12-13 Οκτωβρίου 2013

Scroll to top