samaras-israel

13/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιμένει στη θεωρία των 2 άκρων ο Σαμαράς

Για να καθησυχάσει τις ανησυχίες των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για την επιβολή νέων μέτρων, ο πρωθυπουργός φρόντισε να πει στην ομιλία του ότι «δεν θα χρειαστούν άλλα οριζόντια μέτρα».
      Pin It

Για να καθησυχάσει τις ανησυχίες των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για την επιβολή νέων μέτρων, ο πρωθυπουργός φρόντισε να πει στην ομιλία του ότι «δεν θα χρειαστούν άλλα οριζόντια μέτρα»

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Στη θεωρία των δύο άκρων καταφεύγει και πάλι ο Αντ. Σαμαράς, αυτή τη φορά διά της πλαγίας οδού, μέσω της «έντασης που οδηγεί στη βία», όπως είπε μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ.

 

«Καμία ανοχή στην παρανομία και σε πράξεις βίας που υπονομεύουν τη δημοκρατία, να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της έντασης που οδηγεί στη βία και τον φαύλο κύκλο της βίας που οδηγεί στην ένταση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός βάλλοντας κατά της Χρυσής Αυγής λέγοντας ότι «είναι παράδοξο και θανάσιμος κίνδυνος για τη χώρα το φαινόμενο των νεοναζί».

 

Για Marfin και Σκουριές

 

Παράλληλα όμως στράφηκε και πάλι κατά του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά, αλλά μιλώντας για τον εμπρησμό της Marfin και τις κοινωνικές αντιδράσεις στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Και αυτές οι υποθέσεις ερευνώνται δικαστικά, είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε όλα τα κόμματα να στηρίξουν τη νομιμότητα «χωρίς υποσημειώσεις και ναι μεν αλλά».

 

Για να κάνει δε καθαρή τη διαχωριστική γραμμή, παρουσία και του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, ο κ. Σαμαράς προχώρησε σε αναδρομή στην ιδρυτική διακήρυξη της Ν.Δ. λέγοντας ότι «η διακήρυξη είναι κήρυγμα πατριωτισμού, εθνικής αξιοπρέπειας και δημοκρατίας». Εστειλε και ένα εσωκομματικό μήνυμα, στα στελέχη που πήραν αποστάσεις από τη θεωρία των δύο άκρων, αναφερόμενος στην παράταξη που ταυτίζει -όπως είπε- «την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη». Σε αντιπαραβολή μίλησε για «θεωρία της καλής και κακής βίας που τροφοδοτεί τη βία και τον εξτρεμισμό».

 

Ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ότι δεν θα χρειαστούν άλλα οριζόντια μέτρα, επικαλούμενος μάλιστα την πρόσφατη δήλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Και για να μετριάσει την κατήφεια που επικρατεί τόσο στο εσωτερικό του κόμματος όσο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα υποσχέθηκε ότι «την επόμενη χρονιά θα αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας» και αυτό «θα το νιώσει ο καθένας». Την ίδια ώρα όμως κατέβασε τον πήχη των προσδοκιών για νέα απομείωση του χρέους, έτσι όπως προτείνει το ΔΝΤ με κούρεμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει μια συζήτηση για το αν θα κουρέψουμε 11 δισ. ευρώ», ποσό που είναι το υπόλοιπο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ουσιαστικά, η συζήτηση που υπάρχει είναι να περάσει το υπόλοιπο αυτό στον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM και να διαγραφεί από το δημόσιο χρέος, που υπερβαίνει πλέον τα 370 δισ. ευρώ, διευκόλυνση που μοιάζει σταγόνα στον ωκεανό.

 

«Βγάζουν αφρούς»…

 

Ο πρωθυπουργός, παρά τα αρνητικά μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό και τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στο εσωτερικό, έτσι όπως αποτυπώνεται και στην κατακόρυφη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, επέμεινε στην ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή ότι οι «οι στόχοι έχουν επιτευχθεί» και απέδωσε την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση «σε κάποιους που ακούν τη λέξη επιτυχία και βγάζουν αφρούς». Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Σαμαράς, έχει ορίζοντα τετραετίας και προσπάθησε να διασκεδάσει το ενδεχόμενο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού λέγοντας ότι «ο λαός θα μας κρίνει στο τέλος και όχι τώρα που αρχίζουμε να βγαίνουμε από την κρίση».

 

Scroll to top