13/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυπριακό και θέματα ΝΑΤΟ στο τραπέζι

Συνομιλίες στην Αθήνα του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.
      Pin It

Συνομιλίες στην Αθήνα του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Διήμερο έντονης διπλωματικής δραστηριότητας ήταν το προηγούμενο για την Αθήνα, καθώς η κυβέρνηση υποδέχτηκε τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, με το σύνολο των θεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής να μπαίνουν στο τραπέζι των συνομιλιών.

 

Ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Κάρ. Παπούλια και τον Αντ. Σαμαρά, με τον οποίο υπήρξε αμοιβαία ενημέρωση για τις επαφές τους στις ΗΠΑ, αλλά και για το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ. Στο επίκεντρο βρέθηκε η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και η αναγκαία συνεννόηση των δύο πλευρών, καθώς, σύμφωνα με την καινοφανή διαδικασία, την Αθήνα θα επισκεφθεί ο εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής πλευράς, ενώ αντιστοίχως στην Αγκυρα θα ταξιδέψει ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, σ΄ ένα σχήμα που κωδικά έχει ονομαστεί «χιαστί» διαπραγματεύσεις, οι οποίες εμπλέκουν στις συνομιλίες Ελλάδα και Τουρκία και έχουν εγείρει επικρίσεις και φόβους για διολίσθηση σε μια άτυπη «τετραμερή», την οποία έως πρόσφατα η Αθήνα απέρριπτε μετά βδελυγμίας. «Αυτό που συμφωνήσαμε είναι πως δεν έχει σημασία ο χρόνος έναρξης των διαπραγματεύσεων, αλλά ο καλά προετοιμασμένος διάλογος, έτσι ώστε να μην επαναλάβουμε μια μέθοδο που φαίνεται να μην απέδωσε τουλάχιστον στο παρελθόν τα αναμενόμενα», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης μετά τη συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά.

 

Παράλληλα, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Ενεργειακό, αφού κατά την επίσκεψη Σαμαρά στο Ισραήλ έγινε καθαρό ότι το Τελ Αβίβ προσανατολίζεται στη λύση του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, ενώ δεν αποκλείεται και μια συνδυασμένη λύση κατασκευής σταθμού υγροποίησης στην Κύπρο. Σε κάθε περίπτωση τα θέματα εξόρυξης και μεταφοράς υδρογονανθράκων αποτελούν το εφαλτήριο για τη σύσφιγξη και των πολιτικοστρατιωτικών σχέσεων των τριών πλευρών και τη δημιουργία ενός άξονα.

 

Η ελληνική συμμετοχή

 

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ συζήτησε στην Αθήνα όλα τα θέματα ασφάλειας που σχετίζονται με την Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, καθώς για τη Συμμαχία, όπως είπε, «η Ελλάδα διαδραματίζει πολύτιμο ρόλο» σε όλα αυτά τα πεδία, παραπέμποντας στην ελληνική συμμετοχή στις κάθε είδους επιχειρήσεις στην περιοχή. Μάλιστα ζήτησε εμμέσως μεγαλύτερη ελληνική συμβολή, μιλώντας για «παροχή περισσότερων δυνατοτήτων σε ένα επίπεδο κόστους», παρά την άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας. «Η Ελλάδα είναι από τα παλαιότερα μέλη του ΝΑΤΟ και θα συνεχίζει, παρά τη δημοσιονομική πίεση, να συμμετέχει ενεργά στη Συμμαχία» τον διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ και ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «η Ελλάδα θα τηρήσει και θα τιμήσει τις συμμαχικές υποχρεώσεις της».

 

Επίσης, τέθηκε και το θέμα της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. και ο συντονισμός με το ΝΑΤΟ, ζήτημα που παγίως περιλαμβάνει και τη σχέση με την Τουρκία, η οποία συμμετέχει μόνο στον έναν από τους δύο οργανισμούς.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Σχέδιο λύσης μέχρι τον Ιανουάριο

 

Λευκωσία Ανταπόκριση: Ακης Φάντης

 

Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν από εκεί που σταμάτησαν και μέχρι τον Ιανουάριο είναι επαρκής χρόνος για να ετοιμαστεί ένα νέο σχέδιο, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος «υπουργός» Εξωτερικών Οζντίλ Ναμί στην Αγκυρα.Υπογράμμισε πως δεν θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το μηδέν και ότι μέχρι σήμερα υπήρξαν πολλές συγκλίσεις. «Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από εκεί που έμειναν, η πλευρά που θα σέρνει τα πόδια της θα πληρώσει και το τίμημα γι’ αυτό» σημειώνει ο Οζντίλ Ναμί, που θεωρεί ότι «μέχρι τον Ιανουάριο υπάρχει ένα εύλογο διάστημα για να ετοιμαστεί ένα νέo σχέδιο για μια συνολική λύση». Αναφερόμενος στις επισκέψεις των διαπραγματευτών σε Αθήνα και Αγκυρα, σημείωσε πως αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά και πως αναμένουν ότι οι επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν πριν από το τέλος του μήνα και προς τον σκοπό αυτό γίνονται διεργασίες.

 

 

 

Πέρασαν 10 χρόνια από το σχέδιο Ανάν είπε, σημειώνοντας ότι, εκτός από την περιοχή των Βαρωσίων, σε (άλλες) περιοχές έγιναν επιπλέον επενδύσεις, «η ζωή συνεχίζεται», τονίζοντας πως γι’ αυτό είναι δύσκολο να κάνουν τόσο μεγάλη υποχώρηση ως προς τον χάρτη, που θα είναι όμως –όπως ανέφερε– παρόμοιος με εκείνον του σχεδίου Ανάν.

 

 

 

Scroll to top