13/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Κοκορομαχίες» πιστωτών

Απάντηση Ρεν, Ασμουσεν, Ρέγκλινγκ στις αιτιάσεις Fiscal Monitor και Λαγκάρντ για το «κούρεμα».
      Pin It

Απάντηση Ρεν, Ασμουσεν, Ρέγκλινγκ στις αιτιάσεις Fiscal Monitor και Λαγκάρντ για το «κούρεμα»

 

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

κριστιν λαγκαρντΣε πεδίο κλιμακούμενης σύγκρουσης ΔΝΤ και Ευρωπαίων εξελίσσεται το ζήτημα του ελληνικού χρέους η οποία ενδεχομένως να καταλήξει σε οριστικό διαζύγιο.

 

Ενα μόλις εικοσιτετράωρο από τη δημοσίευση της έκθεσης του ΔΝΤ Fiscal Monitor -στην οποία θεωρείται περίπου ως δεδομένο ένα νέο «κούρεμα» με την εμπλοκή του επίσημου τομέα- και λίγες ώρες από την έκκληση της γενικής διευθύντριας προς την Ευρώπη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για περαιτέρω μείωση του χρέους αν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βροντοφώναξαν όχι.

 

Σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε προχθές αργά το βράδυ, στο πλαίσιο ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, o επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ολι Ρεν ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρεί αναγκαίο ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Υποστήριξε ότι έπειτα από δύο γύρους απομείωσης του χρέους που κατείχε ο ιδιωτικός τομέας, δεν είναι λογικό ένα νέο κούρεμα. Αντίθετα, είπε, η έμφαση πρέπει να δοθεί στα επιτόκια και τον χρόνο ωρίμανσης του χρέους. Προσέθεσε ακόμη ότι η διαδικασία λήψης των οριστικών αποφάσεων για το ζήτημα θα ξεκινήσει μετά τη διαβεβαίωση πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat τον ερχόμενο Απρίλιο και θα ολοκληρωθεί κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι. Ο Ρεν επιβεβαίωσε δηλαδή την πρόθεση των εταίρων μας για αποφάσεις μετά τις ευρωεκλογές και όχι στη διάρκεια της άνοιξης, όπως προσδοκά η Λαγκάρντ.

 

Ακόμη πιο επιθετικός απέναντι στο αίτημα του ΔΝΤ για «κούρεμα» ήταν το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γεργκ Ασμουσεν. Ο Γερμανός τραπεζίτης είπε ότι το ΔΝΤ είναι εύκολο να προωθεί αυτή τη λύση, αφού «μιλάει για τα λεφτά των άλλων», ενώ την ίδια στιγμή έχει διασφαλίσει ότι θα πάρει πίσω στο ακέραιο τα χρήματα που δάνεισε στην Ελλάδα.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, που υπογράμμισε ότι η ευρωζώνη «έχει κάνει ήδη πολλά» για την ελάφρυνση του χρέους με μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση, επιλογές που, όπως είπε, λειτουργούν σαν κούρεμα. Επανέλαβε επίσης ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

 

Με αυτά και με αυτά δεν είναι τυχαίο ότι σε χθεσινή της ανάλυση η «Wall Street Journal» βλέπει ΔΝΤ και Ε.Ε. να οδεύουν προς διαζύγιο για τις διασώσεις χωρών της ευρωζώνης. Από την πλευρά της πάντως η γερμανική «Die Welt» υποστήριξε -επίσης χθες- ότι η ανησυχία του ΔΝΤ για την αδυναμία επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων από την Ελλάδα ενδεχομένως να βολεύει τους Ευρωπαίους πιστωτές, που έχουν την αφορμή για μεγαλύτερες πιέσεις στην κυβέρνηση Σαμαρά για μεταρρυθμίσεις. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι τυχόν εκτροχιασμός των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας θα έλθει κουτί στη γερμανική κυβέρνηση, αφού θα βρει δικαιολογία για την αναστολή της συζήτησης μείωσης του ελληνικού χρέους.

 

Scroll to top