13/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στον αέρα και πάλι η νέα επένδυση της Cosco

Σοβαρές καταγγελίες από τον ΟΛΠ.
      Pin It

Σοβαρές καταγγελίες από τον ΟΛΠ

 

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Η νέα επένδυση των Κινέζων στο δυτικό μέρος της προβλήτας ΙΙΙ, την οποία βιάστηκε να διαφημίσει τον περασμένο Ιούνιο ο ίδιος ο πρωθυπουργός εγκαινιάζοντας το ανατολικό μέρος, φαίνεται ότι είναι αρκετά δύσκολο να πραγματοποιηθεί, καθώς «σκοντάφτει» σε πολλά και σοβαρά προβλήματα. Σχεδόν ενάμιση μήνα μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου συμφωνίας ανάμεσα στον ΟΛΠ και τη ΣΕΠ (Cosco), όλα βρίσκονται στον αέρα, συνοδευόμενα από πλούσιο και μυστηριώδες παρασκήνιο.

 

Μετά την παρέμβαση της Ευρω- παϊκής Επιτροπής, που με επιστολή της στην κυβέρνηση θέτει 23 καίρια ερωτήματα για το πρωτόκολλο συμφωνίας ΟΛΠ – Cosco και ζητά άμεσα απαντήσεις, χθες συνέχεια στο σίριαλ, που παρακολουθούμε μήνες τώρα, έδωσε ο ΟΛΠ με μια πολύ σημαντική ανακοίνωσή του. Σ’ αυτήν τονίζει ότι οι δύο πλευρές συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις τους και η συμφωνία θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί μέσα στον Οκτώβριο, αλλά η παρέμβαση της Ε.Ε., που προέκυψε από διάφορα non papers τα οποία δεν γνώριζε ούτε ο ΟΛΠ ούτε το ΤΑΙΠΕΔ, προκάλεσε την όποια καθυστέρηση της υπογραφής του σχεδίου συμφωνίας.

 

Το σημείο της ανακοίνωσης του ΟΛΠ που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λέει επί λέξει: «Η όποια καθυστέρηση υπογραφής ενός σχεδίου συμφωνίας οφείλεται στην παρέμβαση της DG Com της Ευρω- παϊκής Επιτροπής και στη σύνταξη των αιτούμενων απαντήσεων, ένα θέμα για το οποίο ουδεμία ευθύνη για την πρωθύστερη ανακίνησή του φέρει ο ΟΛΠ, ο οποίος θεωρεί ότι υπόψη τής DG Com θα έπρεπε να τεθεί το σχέδιο συμφωνίας και όχι non papers, κείμενα για τα οποία ούτε ο ΟΛΠ ούτε το ΤΑΙΠΕΔ είχαν γνώση».

 

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες η «Εφ.Συν.» δημοσίευσε στις 22 Σεπτεμβρίου, την 1η Ιουλίου του 2013, δηλαδή σχεδόν ένα μήνα πριν από την υπογραφή του πρωτοκόλλου συμφωνίας ανάμεσα σε ΟΛΠ και Cosco -υπεγράφη στις 30 Αυγούστου-, εστάλησαν τα 23 ερωτήματα από την Ε.Ε. στην ελληνική κυβέρνηση. Οι πληροφορίες έλεγαν ότι οι ελληνικές αρχές είχαν στείλει εν αγνοία του ΟΛΠ και του ΤΑΙΠΕΔ προσχέδια τροποποιήσεων στα ευρωπαϊκά όργανα.

 

Μετά και τη χθεσινή παρέμβαση του ΟΛΠ, ναυτιλιακοί κύκλοι έλεγαν στην «Εφ.Συν.» ότι μέσα από αυτές τις παρασκηνιακές διαδρομές (non papers κ.ά.) προκύπτει ένα τεράστιο πολιτικό θέμα, καθώς αναρωτιούνταν πώς είναι δυνατόν οι ελληνικές αρχές να κινητοποιούν τις ευρωπαϊκές για κάτι το οποίο ούτε είχε συμφωνηθεί αλλά ούτε και υπογραφεί, δημιουργώντας έτσι μια σοβαρή εμπλοκή.

 

Ολα αυτά, αλλά και η προχθεσινή συνάντηση του Μιλτ. Βαρβιτσιώτη με τους εκπροσώπους της Ε.Ε., όπως και η προγενέστερη του Κ. Μουσουρούλη, καθώς και η προσωπική ανάμιξη του πρωθυπουργού, δείχνουν την αγωνία της κυβέρνησης να προχωρήσει πάση θυσία η συμφωνία, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για να καταθέσει η Coscο την προσφορά της για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ. Οι βιαστικές και λανθασμένες κινήσεις όμως εκ μέρους της κυβέρνησης, απ’ ό,τι φαίνεται, οδήγησαν σ’ ένα νέο μεγάλο αδιέξοδο.

 

[email protected]

 

Scroll to top