Οποιος υπό διαθεσιμότητα διοικητικός υπάλληλος Πανεπιστημίου δεν συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις θα τεθεί αυτομάτως σε αργία
Της Αννας Ανδριτσάκη
Με την πιο αυταρχική μορφή που θα μπορούσε να έχει, κατατέθηκε, χθες, η αναμενόμενη τροπολογία που υποχρεώνει τους υπό διαθεσιμότητα διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων να προχωρήσουν σε ατομική υποβολή στοιχείων, ειδάλλως θα τεθούν αυτομάτως σε αργία.
Χωρίς καν να αναφέρεται ή να προσδιορίζει την πρωτόγνωρη αυτή διαδικασία απογραφής-απόλυσης, ορίζει μόνο το νέο «ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα της μη απογραφής του υπαλλήλου», το οποίο -απλώς- προστίθεται στον κατάλογο των παραπτωμάτων του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Υπαλλήλων, Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠΔΔ (Υπαλληλικός Κώδικας ν.3528/2007), συνδυαζόμενο με την απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη διαθεσιμότητα.
Καμία διάκριση ανάμεσα σε υπαλλήλους των Πανεπιστημίων που -κατά το υπουργείο και τις διαρροές του- «συμμορφώθηκαν» και αυτούς που δεν έστειλαν τα στοιχεία που είχαν ζητηθεί. Οποτεδήποτε κριθεί σκόπιμο, οποιοσδήποτε υπάλληλος των προαναφερόμενων κατηγοριών μπορεί να τεθεί σε αργία εφόσον δεν συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις των κ. υπουργών Μεταρρύθμισης και Παιδείας.
Οι υπόλοιπες διατάξεις
Με το ίδιο ολοκληρωτικό πνεύμα, στην τροπολογία ο υπουργός Παιδείας περιλαμβάνει και διατάξεις για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια. Ορόσημο της νέας τάξης πραγμάτων, η καθημερινή παρακολούθηση των εκπαιδευτικών και η αυτόματη ενημέρωση του υπουργείου -μέσω του survey- με το «Βιβλίο Παρουσίας Προσωπικού» που ο διευθυντής κάθε σχολικής μονάδας οφείλει να τηρεί. Το δε εκπαιδευτικό προσωπικό καθίσταται υπεύθυνο για την τήρηση του Ατομικού Δελτίου Παρουσίας Προσωπικού.
Κατά τ’ άλλα προβλέπει, όπως αναμενόταν:
• Εξάντληση ωραρίου σε μία έως και πέντε όμορες σχολικές μονάδες.
• Συμπλήρωση ωραρίου σε διάφορες ενδοσχολικές δραστηριότητες ή υπηρεσίες διοίκησης.
• Αποσπάσεις αναπληρωτών σε άλλη περιοχή μετάθεσης από αυτήν που τοποθετήθηκαν.
• Υπερωρία ωρομισθίων έως και 40% των ωρών απασχόλησής τους.
Χθες, οι σύλλογοι διοικητικών σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ αποφάσισαν συνέχιση της απεργίας.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Οργή για τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης
→Ετοιμος να στείλει τις λίστες για τη διαθεσιμότητα. Εξαπατημένοι δηλώνουν οι εργαζόμενοι
Του Μάριου Διονέλλη
Κλίμα οργής επικρατεί στο Πανεπιστήμιο Κρήτης καθώς οι εργαζόμενοι μιλούν πλέον ανοιχτά για… εξαπάτηση από τον πρύτανη του ιδρύματος Ευριπίδη Στεφάνου και τη Σύγκλητο. Αφορμή αποτέλεσε η απόφασή του να στείλει τις λίστες με τους προς διαθεσιμότητα υπαλλήλους, παρά την αρχική του δέσμευση περί του αντιθέτου. Οπως έγινε γνωστό, η συγκέντρωση των στοιχείων ξεκίνησε, αλλά η αποστολή τους απεφεύχθη προσωρινά λόγω των αντιδράσεων των εργαζομένων και μερίδας καθηγητών του Πανεπιστημίου.
Η είδηση για την επικείμενη αποστολή των στοιχείων προκάλεσε μούδιασμα στους εργαζόμενους του πανεπιστημίου καθώς στην ουσία η σύγκλητος τους «αδειάζει», υποκύπτοντας στις απειλές Αρβανιτόπουλου. Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο, Μαρία Πετρουλάκη, κάνει λόγο για στάση που δεν συνάδει με όσα έλεγαν μέχρι χθες ο πρύτανης και η Σύγκλητος.
«Εκείνοι ήταν που χαρακτήρισαν παράνομη την απόλυση των 49 υπαλλήλων, που προσέφυγαν στο ΣτΕ, που μιλούσαν για αδυναμία λειτουργίας του πανεπιστημίου και για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού. Πώς είναι δυνατόν τώρα να ετοιμάζονται να στείλουν τις λίστες;»
Στο ίδιο κλίμα και η εκπρόσωπος του τεχνικού εργαστηριακού προσωπικού στη Σύγκλητο, Μαρία Τσαγκαράκη, μιλά για ακατανόητη στάση και για πιέσεις που ασκήθηκαν στον πρύτανη, ενώ επισημαίνει με νόημα την ανάγκη να παραμείνει κοινό το μέτωπο των εργαζομένων στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο, ζητώντας έστω και την ύστατη στιγμή τη στήριξη των καθηγητών αλλά και των φοιτητών.
Εκκληση στους συναδέλφους του και στη διοίκηση του Ιδρύματος να μην προχωρήσουν στην αποστολή των στοιχείων και να μην υποκύψουν στις πιέσεις της κυβέρνησης απευθύνει μέσω της «Εφ.Συν.» και ο κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης Σκεύος Παπαϊωάννου, κάνοντας λόγο για «οδυνηρές συνέπειες που ήδη βιώνει το πανεπιστήμιο και που μελλοντικά θα θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια την υπόστασή του».
• Μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής δεν είχε διευκρινιστεί αν θα σταλούν ή όχι οι λίστες, ενώ πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη της πρυτανείας με υπαλλήλους από το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο ώστε να εξηγηθεί η στάση της διοίκησης του Πανεπιστημίου.