Από τη μία η διοίκηση του ΟΛΘ ανακοίνωσε ότι δεν αποθηκεύονται και δεν συσκευάζονται επικίνδυνα υλικά στους χώρους του λιμανιού και από την άλλη η «Ελληνικός Χρυσός» παραδέχεται ότι στα κοντέινερ υπήρχε επικίνδυνο υλικό
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
Να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα φαίνεται ότι προσπαθούν οι υπεύθυνοι του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, μετά την αποκάλυψη για διαρροή επικίνδυνου υλικού από εμπορευματοκιβώτια της «Ελληνικός Χρυσός» κατά τη φόρτωση φορτηγού πλοίου. Η διοίκηση του ΟΛΘ από τη μια με ανακοίνωσή της τονίζει ότι στους χώρους του λιμανιού δεν αποθηκεύονται και δεν συσκευάζονται επικίνδυνα υλικά, από την άλλη η εταιρεία χρυσού παραδέχεται διά του εκπροσώπου της ότι επρόκειτο για υλικό επικίνδυνο.
Με δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες ο ΟΛΘ για την υπόθεση αναφέρει:
1. Από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης διακινούνται φορτία που επιτρέπει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και μόνο αυτά.
2. Στους χώρους της ΟΛΘ Α.Ε. ούτε αποθηκεύονται ούτε συσκευάζονται επικίνδυνα φορτία.
3. Η ΟΛΘ Α.Ε. ενημερώθηκε από τον καπετάνιο πλοίου για διαρροή φορτίου σε ένα κοντέινερ. Η ΟΛΘ Α.Ε., όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς και παγίως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, ζήτησε την άμεση απομάκρυνση του κοντέινερ από τον χώρο του λιμένος.
Εκείνο το οποίο όμως η ΟΛΘ Α.Ε. αφήνει αναπάντητο είναι το αν διακινούνται από το λιμάνι επικίνδυνα υλικά, αφού στην ανακοίνωσή της αναφέρεται μόνο σε συσκευασία και αποθήκευση… «Ο καπετάνιος του πλοίου ανέφερε πως υπάρχει κοντέινερ στο οποίο παρατηρήθηκε διαρροή χώματος και σε αυτή την περίπτωση ειδοποίησε την υπηρεσία. Κατά την πάγια τακτική που ακολουθείται όταν τα φορτία δεν είναι καλά συσκευασμένα, αυτά δεν μένουν στο λιμάνι, αλλά απομακρύνονται από αυτό» δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΛΘ, Στέλιος Αγγελούδης.
Στο μεταξύ η γραμματέας της Ομοσπονδίας Λιμανιών Ελλάδας, Φανή Γουργούρη, υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο φορτίο, κατά τα τελωνειακά παραστατικά, ήταν σιδηροπυρίτης, υλικό που περιλαμβάνεται στον «παγκόσμιο χάρτη κατάταξης επικίνδυνων υλικών».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της «Ελληνικός Χρυσός», Κωνσταντίνος Γεωργαντζής, δήλωσε: «Το εν λόγω υλικό είναι εμπορεύσιμο συμπύκνωμα χρυσοφόρου πυρίτη, το οποίο παράγεται στο εργοστάσιο εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας. Χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνο και όχι ως τοξικό. Η επικινδυνότητά του αφορά το περιβάλλον μετά από μακρόχρονη επαφή με αυτό. Σε κάθε περίπτωση δεν διατρέχει κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία».
Αντιδράσεις κομμάτων
Συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης σχετικά με την περιβαλλοντικά «παράνομη», όπως τη χαρακτηρίζει, αδειοδότηση και λειτουργία της εταιρείας logistic που διακινεί τα εμπορεύματα της «Ελληνικός Χρυσός». Ανακοίνωση εξέδωσε χθες και η ΔΗΜΑΡ Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα δύο πρόσφατα «επεισόδια» διαρροής επικίνδυνου υλικού (σιδηροπυρίτης).
«Αμεσα θα πρέπει να ελεγχθούν από τις αρμόδιες Αρχές όλοι οι εμπλεκόμενοι περί την τήρηση των προαπαιτούμενων όρων ασφαλείας για την αποθήκευση, συσκευασία και μεταφορά των επικίνδυνων φορτίων. Σε μια εποχή που έτσι κι αλλιώς έχει τραυματιστεί και διαρραγεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και κοινωνίας πολιτών, τέτοια περιστατικά βαθαίνουν το ρήγμα και αυξάνουν τη δυσπιστία αναφορικά με την πρόθεση και την ικανότητα των “θεσμών” να ανταποκριθούν» τονίζει σε σχετική ανακοίνωση.