akinita

13/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μικρότερη η δόση, ακριβότερο το σπίτι

Τι προβλέπει η ρύθμιση για όσους πήραν στεγαστικό δάνειο με επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΕΚ.
      Pin It

Τι προβλέπει η ρύθμιση για όσους πήραν στεγαστικό δάνειο με επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΕΚ

 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

 

1. Οικογένεια η οποία έχει πάρει 15ετές δάνειο 150.000 € με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του 4ου έτους (μένουν δηλαδή 6 επιδοτούμενα έτη/12 συνολικά), έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 125.138 €. Με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 985 € σε 594 € (-40%).

 

2. Οικογένεια η οποία έχει πάρει 15ετές δάνειο 150.000 € με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του 5ου έτους (μένουν δηλαδή 5 επιδοτούμενα έτη/11 συνολικά), έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 116.341 €. Με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 989 € σε 572 € (-42%).

 

3. Οικογένεια η οποία έχει πάρει 15ετές δάνειο 150.000 € με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του 7ου έτους (μένουν δηλαδή 3 επιδοτούμενα έτη/9 συνολικά), έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 97.937 €. Με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 997 € σε 522 € (-48%).

 

4. Οικογένεια η οποία έχει πάρει 15ετές δάνειο 150.000 € με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του 8ου έτους (μένουν δηλαδή 2 επιδοτούμενα έτη/8 συνολικά), έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 88.313 €. Με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 1.001 € σε 492 € (-51%).

 

Του Τζώρτζη Ρούσσου

 

Σε καλύτερες ημέρες με μείωση της καταβαλλόμενης δόσης ακόμη και 50% μπορούν να ελπίζουν όσοι δανειολήπτες έλαβαν στεγαστικά δάνεια με επιδότηση επιτοκίου από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), ο οποίος πλέον έχει απορροφηθεί από τον ΟΑΕΔ. Βέβαια οι ίδιοι άνθρωποι, προς δόξαν του κοινωνικού προσώπου του κράτους, θα κληθούν τελικά να καταβάλουν πολύ μεγαλύτερο κεφάλαιο για το σπίτι που αγόρασαν, αφού επιμήκυνση της δόσης σημαίνει και αύξηση του τελικού ποσού πληρωμής.

 

Το θέμα αφορά 97.343 ανθρώπους οι οποίοι ασφυκτιούν κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης που δημιούργησαν οι μνημονιακές πολιτικές για τη διάσωση του ελληνικού και του ευρωπαϊκού (κυρίως του γαλλογερμανικού) τραπεζικού συστήματος. Δυστυχώς η ρύθμιση δεν αφορά όσους δανειολήπτες δεν άντεξαν και έχουν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους για πάνω από 6 μήνες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από την πλευρά των τραπεζών, αυτή η κατηγορία δανείων αφορά περίπου 2.000 ανθρώπους.

 

Η ρύθμιση που συμφώνησε η κυβέρνηση με την πλευρά των τραπεζών ωστόσο δεν μειώνει το κεφάλαιο και βέβαια αυξάνει την κερδοφορία των τραπεζών με δεδομένο ότι απλώς επιμηκύνει το χρονικό διάστημα αποπληρωμής κατά 10 έτη, με αποτέλεσμα εξ αυτού του τρόπου να μειώνεται η δόση ενώ αυξάνεται το τελικό ποσό που θα κληθεί να καταβάλει ο δανειολήπτης…

 

Αναλυτικότερα βάσει της ρύθμισης οι τράπεζες θα δέχονται επιμήκυνση των δανείων κατά μέγιστο 10 έτη, χωρίς να χάνεται η επιδότηση επιτοκίου και έτσι θα επιτυγχάνεται μια σημαντική μείωση στη μηνιαία καταβαλλόμενη τοκοχρεολυτική δόση που –κατ’ εκτίμηση- θα κινηθεί μεσοσταθμικά στο 50% (ανάλογα και σε ποιο έτος ζωής του δανείου βρίσκεται).

 

Δικαιούχοι ένταξης στη ρύθμιση είναι όλοι οι δανειολήπτες οι οποίοι δεν έχουν υπερβεί τον συμβατικό χρόνο διακοπής των 180 ημερών.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα δάνεια αυτά ήταν 15ετούς διάρκειας, χορηγούμενα από συμβεβλημένες με τον ΟΕΚ τράπεζες. Η επιδότηση επιτοκίου αφορούσε τα πρώτα 9 έτη. Τα τελευταία δάνεια αυτού του προγράμματος χορηγήθηκαν το 2011.

 

Με την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξει κάτι στη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και των ελληνικών τραπεζών, ο υπουργός Εργασίας αναλαμβάνει εντός του Οκτωβρίου να νομοθετήσει τη σχετική ρύθμιση και ακολούθως να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης.

 

Scroll to top