Αρωμα Ελλάδας στην καρδιά του Λονδίνου προσφέρουν οι ιδιοκτήτες του «Ιsle of olive», συστήνοντας μια ευρεία γκάμα ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων και προσφέροντας ελληνικό καφέ στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του μαγαζιού
«Αφησαν την ψυχολογία και τη Φυσική που σπούδαζαν στη βρετανική πρωτεύουσα και ασχολήθηκαν με το εμπόριο ελληνικών προϊόντων που λατρεύουν όσοι έχουν κάνει διακοπές στη χώρα μας
Της Φεβρωνίας Παντελή
Πώς θα σας φαινόταν να διασχίζατε τον δρόμο στο Χάκνεϊ του ανατολικού Λονδίνου και να σας πλημμύριζε η ευωδιά φρεσκοκομμένου ελληνικού καφέ; Κι όταν, μαγνητισμένοι από αυτό, διαβαίνατε το κατώφλι, αντικρίζατε αραδιασμένα μπροστά σας σε παράταξη ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα –λάδι, γιαούρτι, μέλι, τυριά και παξιμάδια– ως να βρεθήκατε σε ένα παντοπωλείο του 21ου αιώνα;
Πρόκειται για το «Isle of οlive», μια γωνιά που… μυρίζει Ελλάδα και αποτελεί για τους ντόπιους –και όχι μόνο– πόλο έλξης και μύησης στα μυστικά της μεσογειακής διατροφής. Μην περιμένετε να δείτε ελληνικές σημαίες, τσολιάδες και αφίσες της Ακρόπολης, ως συνήθως, αλλά έναν καλαίσθητο χώρο, με το λευκό και το πράσινο της ελιάς να σου δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε κάποιο νησί στο οποίο το χαμόγελο των ιδιοκτητών του σε υποδέχεται – ακόμα κι αν μπαίνεις για πρώτη φορά.
Η Πωλίνα και ο Γρηγόρης έφτασαν στη βρετανική πρωτεύουσα πριν από 18 χρόνια με σκοπό να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στην Ψυχολογία και τη Φυσική, αντίστοιχα. Παρακινημένοι παρ’ όλα αυτά από την επιθυμία να «κάνουν κάτι δικό τους» -αμφότεροι δυσκολεύονταν να φανταστούν τον εαυτό τους να δουλεύει σε «ένα γραφείο»- και αναζητώντας ενδόμυχα έναν τρόπο να φέρουν την Ελλάδα λίγο πιο κοντά τους –ίσως και μια δικαιολογία να ταξιδεύουν συχνότερα στη χώρα μας και να ανταμώνουν τους δικούς τους ανθρώπους, αλλά και να επενδύσουν στη χώρα μας– αρχικά, ξεκίνησαν να συνεργάζονται με Ελληνες παραγωγούς μικρών επιχειρήσεων και αγροτικούς συνεταιρισμούς, διαθέτοντας τα προϊόντα τους σε υπαίθριες αγορές και μέσω της εταιρείας τους στο Διαδικτύο. Η ανταπόκριση του κόσμου τούς έβαλε την ιδέα να ανοίξουν το δικό τους μαγαζί, εκεί στη γειτονιά του ανατολικού Λονδίνου, όπου είναι εγκατεστημένοι τα τελευταία δέκα χρόνια. «Διαπιστώσαμε πως δεν μπορούσε να βρει κάποιος εύκολα ελληνικά προϊόντα», μας λέει η Πωλίνα, «αντίθετα με τα ιταλικά, τα ισπανικά ή τα γαλλικά που διατίθενται κατά κόρον σε διάφορα μαγαζιά στο Λονδίνο. Υπήρχε ένα κενό στην αγορά κι εμείς νιώθουμε πως μπορούσαμε να κάνουμε αυτό που στα αγγλικά θα λέγαμε «fill the gap market». Οι περισσότεροι έχουν επισκεφτεί τη χώρα μας έστω και μία φορά για διακοπές και έχουν δοκιμάσει την παραδοσιακή κουζίνα. Οπως άλλωστε μας έλεγαν στην αρχή οι πελάτες μας, ενώ κατά την επιστροφή τους στην Αγγλία αναζητούσαν τα ελληνικά προϊόντα που τους ενθουσίασαν, δεν τα έβρισκαν. Στόχος μας είναι να τους παρέχουμε συνεχώς νέα προϊόντα και άριστης ποιότητας. Γι’ αυτόν τον λόγο δίνουμε μεγάλη έμφαση στην επιλογή των συνεργατών μας. Προτιμούμε αγαθά που προέρχονται από οργανικές καλλιέργειες, χωρίς ωστόσο να περιοριζόμαστε μόνο σε αυτά. Προτεραιότητά μας είναι η εμπιστοσύνη και η συνέπεια, με αποτέλεσμα να κάνουμε πολλά επαγγελματικά ταξίδια στην Ελλάδα, ώστε να τα διασφαλίσουμε. Επίσης, προτρέπουμε τους πελάτες μας να ανακυκλώνουν τις συσκευασίες. Ταυτόχρονα δίνουμε μεγάλη έμφαση και στο αισθητικό κομμάτι του χώρου μας. Σε αυτό μας βοήθησε και ο αρχιτέκτονας αλλά και ο designer, που είναι κι εκείνοι Ελληνες. Θέλαμε κάτι ιδιαίτερο που να διαφέρει από τις στιλιστικές επιλογές που συναντούμε συνήθως σε ελληνικά μαγαζιά στο εξωτερικό».
Παξιμάδι, γιαούρτι και ελαιόλαδο
Από ό,τι μαθαίνουμε, τεράστια ζήτηση έχουν –εκτός από το ελαιόλαδο και το γιαούρτι– τα ελληνικά παξιμάδια, ένα είδος που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στο Χάκνεϊ. «Ο κόσμος τρελαίνεται για τα παξιμάδια και ειδικά οι Ελληνες που ζουν μόνιμα εδώ. Μεγάλη ζήτηση έχουν και τα βότανα, όπως το τσάι του βουνού. Μέσω των συνταγών μαγειρικής που προτείνουμε, προσπαθούμε να κατευθύνουμε τους πελάτες μας πώς να χρησιμοποιούν τα είδη μας, ουσιαστικά τους παρέχουμε ένα είδος εκπαίδευσης με στόχο την απόλυτη αξιοποίηση των υλικών. Ηδη οι Αγγλοι έχουν αποκτήσει πολύ καλή σχέση με τη μεσογειακή διατροφή. Κάποιοι μάλιστα έχουν ξεκινήσει να αντικαθιστούν το βούτυρο με ελαιόλαδο», μας λέει η Πωλίνα, που μας αναφέρει ότι τα πολυάριθμα άρθρα αλλά και οι έρευνες που δημοσιεύονται κατά καιρούς από την Guardian ή που προβάλλονται από το CNN για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, την έχουν αναδείξει σε must επιλογή για πολλούς.
Το… kafeneio
Ελληνικό… χωριό δίχως καφενείο γίνεται; Δεν γίνεται! Γι' αυτόν τον λόγο το «Isle of οlive» έχει φυλάξει μια τόση δα γωνίτσα με μόλις τρία τραπεζάκια για το δικό του «kafeneio». Εκεί, τα παιδιά σερβίρουν ελληνικό καφέ φτιαγμένο με μεράκι στη χόβολη, γιαούρτι με μέλι και γλυκά του κουταλιού, βότανα αλλά και σαλάτες και προσκαλούν τους πελάτες τους να γνωρίσουν μικρά ελληνικά μυστικά. Είναι το ιδανικό διάλειμμα και συνάμα ένα μικρό δώρο που μπορεί να κάνει ο περαστικός στον εαυτό του κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και ο πιο κατάλληλος τρόπος ώστε να δειγματίσουν ουσιαστικά τα προϊόντα τους οι νεαροί ιδιοκτήτες του «Isle ol olive». Ειδικά τον καφέ που υπάρχει σε κόκκους, τον κόβουν επί τόπου και η μυρωδιά του αγκαλιάζει ολόκληρη τη γειτονιά. Μια γειτονιά που, όπως μας λένε, «κατοικεί κυρίως νεολαία και τα τελευταία χρόνια το food scene βρίσκεται σε ανάπτυξη. Καθημερινά καινούργια καφέ και εστιατόρια ξεπηδούν, ενώ σιγά σιγά όλοι έχουν αρχίσει να γνωρίζονται μεταξύ τους. Επίσης, έχουν μετακομίσει και πολλοί καλλιτέχνες εδώ, δημιουργώντας στούντιο και χαρίζοντας μια πιο art νότα στην περιοχή, που εξελίσσεται σε κέντρο γαστρονομίας και τέχνης».
«Το «Isle of olive» πώς σας προέκυψε;» ρωτάμε. «Εχει διπλή ερμηνεία», μας απαντούν. «Μπορεί να ακουστεί και σαν «Ι love olive». Η αλήθεια είναι ότι το ψάχναμε για βδομάδες ολόκληρες μέχρι να μας προκύψει αυτή η μικρή έκπληξη του… κρυφού μηνύματος».
Η Πωλίνα και ο Γρηγόρης στην είσοδο του καταστήματός τους. Μέσα η εικόνα θυμίζει ένα εξευγενισμένο μπακάλικο, με τις ελιές στα πήλινα και δεκάδες άλλα ελληνικά προϊόντα στα ράφια
Tο λογότυπο «νησί της ελιάς» φιγουράρει πίσω από τα ράφια