07/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

      Pin It

Πώς ο χρεοκοπημένος εκδότης επανέρχεται στο προσκήνιο μέσω… Κύπρου και Ισπανίας. Τι καταγγέλλουν εργαζόμενοι.

 

Του Χάρη Ιωάννου

 

Οι εκδοτικές εταιρείες χρεοκοπούν, οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι και άνεργοι, όμως οι εκδότες καταφέρνουν και επιβιώνουν. Ο λόγος για τον Αντώνη Λυμπέρη, ιδιοκτήτη των Εκδόσεων Λυμπέρη που εξέδιδε δεκάδες τίτλους περιοδικών εδώ και 32 χρόνια. Τον Νοέμβριο η εταιρεία ανέστειλε τη λειτουργία της, αφήνοντας 200 εργαζόμενους στον δρόμο (χωρίς τους εξωτερικούς συνεργάτες), όμως ως διά μαγείας τα έντυπα βρέθηκαν ξανά στα περίπτερα.

 

«Οταν μας ζητούσε εδώ και πολλούς μήνες και μέχρι την τελευταία στιγμή να τον «στηρίξουμε», εν κρυπτώ σχεδίαζε μεθοδικά την προσωπική του διαφυγή και επιχειρηματική επιβίωση μέσω παράλληλων εταιρικών σχημάτων», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι των Εκδόσεων Λυμπέρη με επιστολή τους στην «Εφ.Συν.».

 

Οι περιπέτειές τους αρχίζουν τον Ιούνιο του 2010, όταν ο Α. Λυμπέρης ανακοινώνει τις πρώτες μειώσεις μισθών από 5% έως 20% για όσους παίρνουν πάνω από 2.600€ μηνιαίως. Τον Απρίλιο του 2011 προχωρά σε νέα μείωση, οριζόντια αυτή τη φορά, σε όλους όσους παίρνουν πάνω από 1.260€. Τον Αύγουστο επιβλήθηκε 4ήμερη εργασία με αντίστοιχη περικοπή αποδοχών, ενώ τον Ιανουάριο του 2012 επιβλήθηκε νέα μείωση 10% σε όλους τους μισθούς άνω των 1.200€.

 

Από τον Απρίλιο του 2012 οι εργαζόμενοι πληρώνονταν με έναντι (300-400€ μηνιαίως) έως τις 15 Ιουλίου του 2012, οπότε και καταβλήθηκε το τελευταίο 15ήμερο. Τον Νοέμβριο η εταιρεία ανέστειλε τη λειτουργία της, ενώ έπειτα από δικαστικό αγώνα και ενέργειες των εργαζομένων και της ΕΣΠΗΤ, θα πραγματοποιηθεί πλειστηριασμός των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης.

 

Τα χρέη προς το Δημόσιο φτάνουν τις 700.000€, ενώ οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν καταβληθεί μετά τον Ιούνιο του 2010 και υπολογίζονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις των εργαζομένων, στα 2.900.000€.

 

Οι μεθοδεύσεις

 

«Η παραχώρηση των τίτλων είχε, ήδη, δρομολογηθεί εδώ και πολλούς μήνες, με τη σύσταση παράλληλων εταιρικών σχημάτων από το Μάρτιο του 2012», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι με ανακοίνωσή τους ήδη από τις 19.11.2012.

 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του περιοδικού «Τηλεκοντρόλ». Παρόλο που το «σήμα» του περιοδικού, όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο του υπουργείου Εμπορίου, είχε ανανεωθεί στις 13.3.2010 για δέκα ακόμα έτη (δηλαδή μέχρι το 2020) από τις Εκδόσεις Λυμπέρη Α.Ε., στις 3.8.2012 (σ.σ. λίγες ημέρες μετά την τελευταία καταβολή μισθού προς τους εργαζόμενους) η εταιρεία παραιτείται από την προστασία του εμπορικού σήματος, δηλαδή το όνομα του περιοδικού μένει ελεύθερο.

 

Δύο εβδομάδες νωρίτερα, μια κυπριακή εταιρεία (SUNFLOWERCO LTD) κατοχυρώνει το ίδιο σήμα του περιοδικού στον ευρωπαϊκό οργανισμό σημάτων με έδρα την Ισπανία (The Trade Marks and Designs Registration Office of the European Union), ενώ την 1.11.2012 άλλη μία κυπριακή εταιρεία (YELLOW DIVINE LTD) εμφανίζεται να το κατοχυρώνει ξανά.

 

Κατόπιν, στο ΦΕΚ της 15.11.2012 συστήνεται η εταιρεία Alpha Editions A.E., της οποίας πρόεδρος Δ.Σ. είναι ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος των Αττικών Εκδόσεων και αντιπρόεδρος ο Λαυρέντιος Αλβέρτης, στενός συνεργάτης του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά. Η εταιρεία ξεκίνησε να εκδίδει τέσσερα εβδομαδιαία περιοδικά των πρώην Εκδόσεων Λυμπέρη: Εγώ, Hello, 7ΜTV και Τηλεκοντρόλ. Σε δύο από αυτά εμφανίζεται στην ταυτότητα του εντύπου ως σύμβουλος έκδοσης η σύζυγος του κ. Λυμπέρη, Ελενα Μακρή.

 

«Οσο εμείς προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τα δεδουλευμένα μας, εκείνος συνεχίζει να κάνει τον εκδότη ανενόχλητος μέσα από δύο εταιρείες-βιτρίνες», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι με ανακοίνωσή τους στις 23.12.2012. Οπως καταγγέλλουν, «η δεύτερη εταιρεία-βιτρίνα, η Identity Media, φαίνεται στα χαρτιά να ανήκει στον για χρόνια συνεργάτη του Πέτρο Μπουροβίλη, αλλά στο μετοχικό κεφάλαιο της έχει παρελάσει όλη η οικογένεια, ο ίδιος, η γυναίκα του, η κόρη του. Οι εταιρικές εκδόσεις, το περιοδικό του αεροδρομίου, τα Confidential ήταν κερδοφόρα, οπότε ήταν κρίμα να τα φάει η μαρμάγκα. Μην εκπλαγείτε αν στη συγκεκριμένη εταιρεία πασάρει γλυκά και ωραία τα υπόλοιπα φιλέτα του όπως Vogue, Glamour, Men’s Health, Status, Lucky, Prevention».

 

Τι φοβάται ο Λυμπέρης

 

Σύμφωνα με την Ενωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ), ο φόβος του κ. Λυμπέρη είναι να αποδειχθεί μέσα από τη δικαστική οδό ότι η νέα εταιρεία αποτελεί τη συνέχεια της παλιάς με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

«Αν έχουμε μεταβίβαση επιχείρησης τότε ο διάδοχος αναλαμβάνει το σύνολο των υποχρεώσεων που είχε δημιουργήσει ο προκάτοχός του, δηλαδή οι Εκδόσεις Λυμπέρη», επισημαίνουν οι νομικοί σύμβουλοι της ΕΣΠΗΤ, Δ. Περπατάρης και Γ. Σκορδιαλός.

 

«Η πιο τρανταχτή απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι παραχώρησε στους εργαζόμενους τα χρέη των διαφημιστικών εταιρειών προς την εκδοτική εταιρεία με την προϋπόθεση ότι θα υπογράψουν όλοι –μηδενός εξαιρουμένου- χαρτί, με το οποίο θα παραιτούνται από κάθε αξίωση σε σχέση με την καινούργια εταιρεία», συμπληρώνει ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ Θ. Μπερεδήμας.

 

«Με την πρακτική που ακολούθησε στην κατ’ ουσίαν μεταβίβαση των τίτλων των περιοδικών ενδεχομένως προκύπτουν και άλλου είδους ευθύνες για τον ίδιο τον Α. Λυμπέρη, νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας», υπογραμμίζει ο κ. Σκορδιαλός.

 

Από την πλευρά του ο Α. Λυμπέρης ρίχνει τις ευθύνες στον… εαυτό του για τους μεγάλους μισθούς που έδινε και κατηγορεί τις τράπεζες και τα άλλα ΜΜΕ. «Το τραγικό μας λάθος, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων και ίσως γι' αυτό μας «τιμώρησαν», ήταν να πληρώσουμε τα τελευταία 3 χρόνια στις τράπεζες €14,5εκ. σε κεφάλαια και τόκους», επισημαίνει ο Α. Λυμπέρης , «όταν από όλα τα άλλα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, με σαφώς πολύ μεγαλύτερα χρέη και χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα από τα δικά μας, οι τράπεζες όχι μόνο δεν εισέπραξαν κεφάλαια και τόκους, αλλά τα ενίσχυσαν και με νέα πρόσθετη χρηματοδότηση!»

Πώς γλίτωσε την κατάσχεση του γραφείου του

 

Ο Α. Λυμπέρης δεν βρήκε μόνο τρόπο για να συνεχίσει την εκδοτική του δραστηριότητα, αλλά έσωσε –πάλι με… έξυπνες μεθοδεύσεις- και τα προσωπικά αντικείμενα του γραφείου του από την κατάσχεση. Ο τρίτος όροφος του κτιρίου της εταιρείας στο Κορωπί, όπου βρισκόταν το υπερπολυτελές γραφείο, το δικό του και της συζύγου του (τζάκια, γρανίτες, ενυδρείο, έργα τέχνης, κ.ά.), είχε υπενοικιαστεί από την Εκδόσεις Λυμπέρη Α.Ε. στην εταιρεία Λυμπέρης Digital (που εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια ιστοσελίδων), με αποτέλεσμα ο δικαστικός επιμελητής να μην μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση της… πραμάτειας του εκδοτικού ζεύγους, το οποίο αφού τα «φυγάδευσε» με άνεση, συνεχίζει ανενόχλητο την εκδοτική του δραστηριότητα.

 

 

Scroll to top