14/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αχόρταγοι με τις απολύσεις

Μετά τις νέες προσταγές της τρόικας, ο Κ. Μητσοτάκης αναζητεί τα επόμενα θύματα στο Δημόσιο, στις ΔΕΚΟ και στους ΟΤΑ.
      Pin It

Μετά τις νέες προσταγές της τρόικας, ο Κ. Μητσοτάκης αναζητεί τα επόμενα θύματα στο Δημόσιο, στις ΔΕΚΟ και στους ΟΤΑ

 

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

Μονόδρομο αποτελεί για την κυβέρνηση η απομάκρυνση από το Δημόσιο μεγαλύτερου τμήματος των ενταγμένων σε καθεστώς διαθεσιμότητας υπαλλήλων και η επιλογή νέων οριζόντιων λύσεων, προκειμένου να «βγει» η μνημονιακή υποχρέωση των 4.000 απολύσεων έως το τέλος του έτους και των αντίστοιχων 11.000 εντός του 2014. Η άρνηση της τρόικας να συνυπολογιστούν οι απομακρύνσεις των εργαζομένων στους Οργανισμούς ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ στον απαιτούμενο για φέτος αριθμό απολύσεων (υπό το επιχείρημα ότι έχουν ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και δεν εντάσσονται στο Δημόσιο) και η πιθανή απόρριψη ελληνικών αιτημάτων σχετικά με το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας, οδηγούν στην επιλογή των παραπάνω «εναλλακτικών» λύσεων.

 

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστηρίζει πως υπάρχουν συγκεκριμένες δεξαμενές από όπου θα «αντληθούν» οι προς απόλυση υπάλληλοι: πειθαρχικά ελεγχόμενοι, κάτοχοι πλαστών δικαιολογητικών, εργαζόμενοι που θα μείνουν χωρίς αντικείμενο μέσω καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων, συμβασιούχοι οι οποίοι έχουν διατηρηθεί στις θέσεις τους με δικαστικές αποφάσεις (κρίνοντας ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες) και, τέλος, το αδιευκρίνιστο έως τώρα μειοψηφικό -κατά το υπουργείο- ποσοστό των υπαλλήλων που θα ενταχθούν σε διαθεσιμότητα και για τους οποίους δεν θα προκύψουν κενές θέσεις για τη μετακίνησή τους.

 

Τα πλαστά πτυχία

 

Εως τον Σεπτέμβριο απολύθηκαν οριστικά για ποινικούς και πειθαρχικούς λόγους 226 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ 960 συνάδελφοί τους έχουν απομακρυνθεί προσωρινά, με την εκδίκαση της υπόθεσής τους να παραμένει σε εκκρεμότητα. Δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις για το ποσοστό που θα δικαιωθεί. Μικρός έως σήμερα και ο αριθμός των κατόχων πλαστών πτυχίων. Για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις το υπουργείο επισημαίνει πως θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι. Οι όποιες καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων εκτιμάται πως θα συμπληρώσουν έναν ελάχιστο, συγκριτικά με τις μνημονιακές απαιτήσεις, αριθμό απολύσεων, στον οποίο προσμετρώνται οι περιπτώσεις των περίπου 2.000 εργαζομένων της ΕΡΤ.

 

Στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε να συνυπολογιστούν στις απολύσεις και οι (περίπου 4.000, σύμφωνα με εκτιμήσεις) περιπτώσεις συμβασιούχων, των οποίων η παραμονή στο Δημόσιο θα κριθεί στις δικαστικές αίθουσες. Η όποια αισιοδοξία του υπουργείου για την αποδοχή του αιτήματος απορρέει από το γεγονός ότι ακόμη η τρόικα δεν το έχει απορρίψει. Αντιθέτως, είχε απορριφθεί τον περασμένο Ιούλιο. Επιπλέον, δεν μπορούν, εκ των προτέρων, να διεξαχθούν συμπεράσματα για την απόφαση της Δικαιοσύνης.

 

Απροσδιόριστη είναι επίσης η θέση που θα πάρει η τρόικα απέναντι στο αίτημα του κ. Μητσοτάκη, να δοθεί δίμηνη παράταση στην ολοκλήρωση του επόμενου «κύματος» διαθεσιμότητας. Εάν απορριφθεί, θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του Δεκεμβρίου.

 

Καθαρίστριες υπό διωγμό

 

Ο τομέας της τοπικής αυτοδιοίκησης θα κληθεί να «συνεισφέρει» και στην επόμενη φάση διαθεσιμότητας. Στο παρελθόν έχει αποδείξει πως δύναται να αποτελέσει την «εύκολη λύση» προκειμένου να τηρηθούν σχετικές με τη διαθεσιμότητα υποχρεώσεις. Προσφάτως εμφανίστηκε στην επικαιρότητα το σενάριο να καταργηθεί ο τομέας της καθαριότητας από τους Δήμους. Επί του ενδεχόμενου αυτού, αντιτίθεται μερίδα αιρετών, όπως ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος έχει ζητήσει συνάντηση για το ζήτημα με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, πως ο εν λόγω τομέας καταργήθηκε στον στενό δημόσιο τομέα (υπουργείο Οικονομικών) κατά την πρώτη φάση της διαθεσιμότητας.

 

Scroll to top