Τα γεράκια του Μαξίμου εξυφαίνουν σχέδια ανωμαλίας, μιλώντας για «εγκλήματα της Αριστεράς που θα χτυπηθούν ανελέητα». Κύμα αντιδράσεων στη Ν.Δ. για τη γραμμή που υιοθετεί η κυβέρνηση στην προσπάθεια να ξεφύγει από τα αδιέξοδα στο μέτωπο της οικονομίας
Της Αλίκης Μάτση
Υπό το βάρος των πιέσεων που ασκούνται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. για πολιτική πλέον διαπραγμάτευση με την τρόικα, αλλά και για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης σε διευρυμένη ομάδα δικαιούχων, το Μαξίμου επιλέγει την εύκολη λύση: Να στοχοποιήσει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως ακραία «με την ίδια μανία που καταδιώχθηκε η Χρυσή Αυγή».
Μετά την άρνηση των δανειστών στο αίτημα να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η κυβέρνηση ευελπιστεί πλέον να γίνει αποδεκτή η χορήγηση προκαταβολής στους δικαιούχους. Και, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι το επιτυγχάνει, ικανοποιώντας έτσι το δεύτερο σκέλος του αιτήματος των 52 βουλευτών που υπέβαλαν σχετική ερώτηση.
Αυτό όμως δεν είναι αρκετό από μόνο του να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν εντός Ν.Δ., καθώς τα διφορούμενα μηνύματα των δανειστών (Ολι Ρεν και Μάριο Ντράγκι) προοιωνίζονται ενδεχομένως και νέα μέτρα. Και παρά τις διαβεβαιώσεις διά στόματος Αντώνη Σαμαρά την περασμένη Παρασκευή για μη λήψη νέων μέτρων, αλλά και για εξάντληση της τετραετίας, φωνές άρχισαν ήδη να εκφράζονται δημόσια.
Ηταν η Ντόρα Μπακογιάννη χθες που ζήτησε (στον ΣΚΑΪ) πολιτική διαπραγμάτευση πλέον, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει άλλα μέτρα.
Στο πνεύμα της κινούνται αρκετοί βουλευτές, όχι μόνο του δικού της στρατοπέδου, που στοχοποιούν μάλιστα τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Τόσο, που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου αναγκάστηκε χθες, και λόγω σωρείας δημοσιευμάτων που έφεραν τους δύο άνδρες σε διάσταση, να εκδώσει, κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού, ανακοίνωση ότι ο κ. Σαμαράς περιβάλλει με την απόλυτη εμπιστοσύνη του τον τσάρο της οικονομίας.
Κατά τα λοιπά, ωστόσο, και στην προσπάθεια αφενός ενασχόλησης με αλλότρια, πέραν της ζοφερής πραγματικότητας, αλλά και στροφής της κοινής γνώμης και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως ο προσανατολισμός του μεγάρου Μαξίμου είναι να εμπλέξει μέλη και στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σοβαρές υποθέσεις που στοίχισαν τη ζωή ανθρώπων.
Καθόλου τυχαία, όπως προκύπτει, ο Αντ. Σαμαράς στην ομιλία του την Παρασκευή στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. αναφέρθηκε στις υποθέσεις των Σκουριών και της Marfin, «φωτογραφίζοντας» εμπλοκή στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολούθησε δημοσίευμα (στο «Πρώτο Θέμα»), σύμφωνα με το οποίο η συζήτηση περί εμπλοκής του ΣΥΡΙΖΑ σε βίαια επεισόδια ή σε άλλα θέματα αρμοδιότητας της Δικαιοσύνης αφορά πέντε υποθέσεις:
* Πρώτη, η υπόθεση της εμπρηστικής επίθεσης στις Σκουριές, στις εγκαταστάσεις των μεταλλείων χρυσού της Χαλκιδικής. Οι εμπλεκόμενοι φέρονται να είχαν επικοινωνία με βουλευτή Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ.
* Η δεύτερη αφορά την επίθεση και τον εμπρησμό της Marfin στη Σταδίου που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων, με τη φημολογία να λέει ότι υπάρχει ταυτοποίηση εμπλοκής δύο προσώπων από τότε συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.
* Η τρίτη υπόθεση αφορά περιφερειακό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σε νησί του Αιγαίου, για το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, η ΕΥΠ διαπίστωσε, παρακολουθώντας άλλους, ότι σχετίζεται με την τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ.
* Η τέταρτη υπόθεση αφορά στέλεχος του κόμματος που φέρεται να έχει επαφές με οργάνωση που ασκεί φιλοσκοπιανή προπαγάνδα στη Βόρεια Ελλάδα.
* Η πέμπτη αφορά το βράδυ της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Αναφέρεται ότι η ΕΥΠ έχει στοιχεία πως στο πρώτο δίωρο μετά το συμβάν εστάλησαν από τηλέφωνα πρώην συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ 55.000 γραπτά μηνύματα σε μαθητές με περιεχόμενο το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ότι τους υποκινούσε σε βίαιη εξέγερση.
Το δημοσίευμα αναπαρήχθη και ουσιαστικά υιοθετήθηκε από το φιλοσαμαρικό web site Antinews και προφανώς προδιαγράφει τους στόχους, παρότι ζητείται να το επιβεβαιώσει ή να το διαψεύσει η ΕΥΠ.
Αλλωστε και από το στενό περιβάλλον Σαμαρά έλεγαν στην «Εφ.Συν.» ότι «τα εγκλήματα της Αριστεράς θα χτυπηθούν ανελέητα και αυτό εννοούσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του την Παρασκευή».
Πάντως, βουλευτές από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή διεμήνυαν μέσω της εφημερίδας μας πως αν το μέγαρο Μαξίμου προχωρήσει σε τέτοιες κινήσεις, θα βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό και θα οδηγήσει αρκετούς από το δικό τους στρατόπεδο στην έξοδο από «αυτή τη Ν.Δ., που κάθε άλλο παρά τις αρχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή πρεσβεύει».