Belgium

14/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΒΕΛΓΙΟ, ΕΛΒΕΤΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΑ ΤΕΛΙΚΑ

Ο μαθητής που έγινε ήρωας

«Την τελευταία φορά που συμμετείχε το Βέλγιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο ήμουν οχτώ χρόνων και πήγαινα στην 3η τάξη. Θυμάμαι ότι την ημέρα που παίζαμε με τη Βραζιλία, μας είχαν πει ότι δεν θα γίνει μάθημα και ότι μπορούμε να παρακολουθήσουμε τον αγώνα στην τηλεόραση».
      Pin It

Της Β. Παπαντωνοπούλου

 

«Την τελευταία φορά που συμμετείχε το Βέλγιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο ήμουν οχτώ χρόνων και πήγαινα στην 3η τάξη. Θυμάμαι ότι την ημέρα που παίζαμε με τη Βραζιλία, μας είχαν πει ότι δεν θα γίνει μάθημα και ότι μπορούμε να παρακολουθήσουμε τον αγώνα στην τηλεόραση».

 

Δώδεκα χρόνια αργότερα ο τότε μαθητής έγινε ο ήρωας του Βελγίου στο Ζάγκρεμπ. Ο Ρομελού Λουκακού πέτυχε και τα δύο γκολ των «κόκκινων διαβόλων» επί της Κροατίας, σφραγίζοντας το 2-1 και την εκπληκτική, αήττητη, πορεία αυτής της καταπληκτικής γενιάς ποδοσφαιριστών που φέρνουν το Βέλγιο πάλι σε τελική φάση Μουντιάλ μετά την απουσία τους από τα γήπεδα της Γερμανίας και της Νότιας Αφρικής.

 

Ο 44χρονος Μαρκ Βίλμοτς, αρχηγός των Βέλγων το 2002 και τώρα προπονητής τους, ήταν πανευτυχής για την πρόκριση: «Σήμερα φάνηκε πόσο έχουμε εξελιχθεί ως ομάδα. Δεν αφήσαμε κανένα περιθώριο στους αντιπάλους μας. Ομως η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Το Βέλγιο έχει ξαναβρεί τους οπαδούς του και την ψυχή του. Τώρα αρχίζει η πρόκληση της καλύτερης δυνατής προετοιμασίας για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου».

 

Επί βαλκανικού εδάφους πανηγύρισε άλλη μια κεντροευρωπαϊκή χώρα την πρόκρισή της στη Βραζιλία. Ο λόγος για την Ελβετία, που πέρασε με 2-1 επί της Αλβανίας από το «Κομπετάρ Κεμάλ Σταφά» των Τιράνων, χάρη σε γκολ των Σακίρι και Λανγκ στο δεύτερο ημίχρονο. Οι Αλβανοί απλώς μείωσαν στο τέλος με πέναλτι του Σαλίχι, το οποίο δεν στάθηκε ικανό για να εμποδίσει την 3η σερί πρόκριση των Ελβετών στην κορυφαία ποδοσφαιρική γιορτή, στην οποία για πρώτη φορά εξασφάλισαν το «εισιτήριο» προτού ολοκληρωθεί η προκριματική φάση.

 

Ο τεχνικός τους, Οτμαρ Χίτσφελντ, έπλεξε το εγκώμιο των παικτών του και ειδικά του Σακίρι, που σκόραρε «μολονότι ήταν τραυματίας από το πρώτο ημίχρονο, αλλά δεν ήθελε να γίνει αλλαγή».

 

Η πιο… αναμενόμενη πρόκριση της Παρασκευής ήταν της Γερμανίας. Επίσης αήττητη, με μοναδική απώλεια τους δύο βαθμούς στο 4-4 με τη Σουηδία πριν από 12 μήνες, η «νατσιοναλμάνσαφτ» επικράτησε 3-0 της Ιρλανδίας στην Κολονία, με γκολ των Κεντίρα, Σίρλε και Οζίλ. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Γιόαχιμ Λεβ, που παραδέχτηκε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για ανανέωση του συμβολαίου του, δήλωσε «ευχαριστημένος με τις οκτώ νίκες σε εννέα ματς», αλλά τόνισε πως «έχουμε περιθώριο βελτίωσης. Χρειαζόμαστε περισσότερη σταθερότητα στην άμυνα και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην επίθεση». Και να σκεφτεί κανείς ότι η ομάδα του έχει τη δεύτερη καλύτερη επίθεση των προκριματικών με 31 γκολ σε 9 αναμετρήσεις…

 

Scroll to top