Λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, τονίζοντας ότι το βάρος των κυβερνητικών προσπαθειών επικεντρώνεται τώρα στη μεγαλύτερη δυνητική αύξηση του ΑΕΠ και στην υιοθέτηση μέτρων καθαρά διαρθρωτικού χαρακτήρα.
Ο Γ. Στουρνάρας, μιλώντας γενικόλογα, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην ικανοποίηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ και προσδιόρισε το λεγόμενο «χρηματοδοτικό κενό» της Ελλάδας στα 5 δισ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και γύρω στα 10,4-10,8 δισ. ευρώ για τη διετία (Ιουλίου 2014-Ιουλίου 2016). Σημείωσε ότι στο αποψινό Eurogroup έγινε μια πρώτη συζήτηση και ότι η απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί «απομείωση του χρέους», σημειώνοντας πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, όπως π.χ με την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων ή/και με τη μείωση των επιτοκίων.
Ερωτηθείς για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι καλό θα ήταν αυτό να συμβεί πριν από τη λήξη του δημοσιονομικού προγράμματος και συγκεκριμένα το δεύτερο εξάμηνο του 2014, εκδίδοντας περιορισμένου ύψους ομόλογα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει επιτελέσει εντυπωσιακή πρόοδο και καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα.
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να εκφράσει την έκπληξή του για το «ύψος του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας», όπως το προσδιόρισε ο Γ. Άσμουσεν πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, ωστόσο δήλωσε ξεκάθαρα ότι «κανένας στο Eurogroup δεν επιθυμεί κούρεμα του ελληνικού χρέους».
Τέλος, ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν δήλωσε ότι το Eurogroup αναμένει από την Ελλάδα να υλοποιήσει υποχρεώσεις δημοσιονομικού και διαρθρωτικού χαρακτήρα.
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ