15/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θετικό το ΠΑΣΟΚ, επιφυλακτική η ΔΗΜΑΡ στην κίνηση των 58 για την Κεντροαριστερά

Καλωσορίζει την πρωτοβουλία η Χαριλάου Τρικούπη, με σκεπτικισμό την αντιμετωπίζει η Αγίου Κωνσταντίνου.
      Pin It

Καλωσορίζει την πρωτοβουλία η Χαριλάου Τρικούπη, με σκεπτικισμό την αντιμετωπίζει η Αγίου Κωνσταντίνου

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

ευαγγελος βενιζελοςΣτον απόηχο του κειμένου των «58» για την ενιαία έκφραση της Κεντροαριστεράς, οι δύο βασικοί πολιτικοί χώροι στους οποίους απευθύνεται η πρόσκληση, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, αντέδρασαν με διαφορετικό και αντικρουόμενο τρόπο.

 

Την πρωτοβουλία καλωσόρισε με θέρμη η Χαριλάου Τρικούπη, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να επιβεβαιώνει και επισήμως το έντονο ενδιαφέρον του να ανταποκριθεί σε κάθε «σοβαρή και υπεύθυνη» πρόταση, ενώ στον αντίποδα η ΔΗΜΑΡ έδειξε να παραμένει αρνητική και διστακτική, παρά το γεγονός ότι αρκετά στελέχη της που ανήκουν στην εσωκομματική αντιπολίτευση ή υποστηρίζουν το κόμμα του Φώτη Κουβέλη συνυπογράφουν το κείμενο (Γιάννης Αντωνίου, Γεράσιμος Γεωργάτος, Δώρα Τσικαρδάνη, Λεωνίδας Καστανάς, Σταύρος Λιβαδάς, Γιάννης Μεϊμάρογλου, Μάνος Ματσαγγάνης, Γιάννης Μπέζος, Νίκος Μπίστης και Τέλης Σαμαντάς).

 

Επικροτούν Βενιζέλος και στελέχη του ΠΑΣΟΚ

 

Στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είχαν προαναγγείλει τη θετική τους στάση σε κάθε ενωτικό εγχείρημα τύπου Ελιάς και εξάλλου ο κ. Βενιζέλος είχε ρίξει στο τραπέζι του πολιτικού διαλόγου τη σχετική ιδέα από τον Ιούλιο του 2012, χωρίς όμως να καρποφορήσει.

 

Η κίνηση των «58» κρίνεται σήμερα ως ο κινητήριος μοχλός για τη σύγκλιση των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας σε ένα σχήμα-ομπρέλα, το οποίο από τη μια πλευρά θα λειτουργήσει ως ασπίδα μπροστά στον κίνδυνο το ΠΑΣΟΚ να υποστεί στις επερχόμενες ευρωεκλογές συντριβή και από την άλλη θα πιέσει τη ΔΗΜΑΡ να αναθεωρήσει τις ισχύουσες ισχυρές επιφυλάξεις που συνεχίζει να διατηρεί για την προοπτική ενός κοινού φορέα.

 

Στη Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται μάλιστα να έχουν ήδη έτοιμο το σχέδιο των επόμενων ενεργειών τους, που συνοψίζεται στη διενέργεια Κεντρικής Επιτροπής προκειμένου η προοπτική δημιουργίας της ελληνικής «Ελιάς» να έχει τη σφραγίδα των οργάνων του κόμματος, ενώ, εφόσον η εξέλιξη των πραγμάτων είναι ομαλή, θα ακολουθήσει εθνική συνδιάσκεψη για τη λίστα των ευρωβουλευτών.

 

Ενδεικτικές του κλίματος υποστήριξης για το κείμενο–πλατφόρμα για την Κεντροαριστερά ήταν σχεδόν όλες οι δημόσιες παρεμβάσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που έδιναν έμφαση στην ανάγκη συσπείρωσης και ενότητας κάθε ενδιαφερόμενου, είτε πρόκειται για κόμμα είτε για πολιτική κίνηση.

 

Πρώτος χαιρέτισε την κίνηση ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος με συνέντευξή του στο «Εθνος» αναφέρθηκε στην ανάγκη συσπείρωσης της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης, κάνοντας λόγο για «Κεντροαριστερά της ευθύνης» και όχι του μικροκομματικού ή προσωπικού οπορτουνισμού που προτάσσει την αξία του «μαγαζιού». «Η κίνηση αυτή ενισχύει τον δημοκρατικό προοδευτικό μεταρρυθμιστικό λόγο στην Ελλάδα» εκτίμησε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

 

«Μας ενώνουν περισσότερα απ’ όσα μας χωρίζουν» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

 

«Οι “58” ανοίγουν νηφάλια και ψύχραιμα μια συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας» υπογράμμισε ο Δημήτρης Καρύδης.

 

Την ίδια ώρα πάντως στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εκδηλωνόταν από 800 στελέχη του κίνηση ανοιχτής αμφισβήτησης του Ευάγγελου Βενιζέλου και της επιλογής της συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ., παρέμβαση που στη Χαριλάου Τρικούπη, παρά τους αρχικούς χαμηλούς τόνους κατά τη χθεσινή ημέρα, έσπευσαν να αποδοκιμάσουν χαρακτηρίζοντάς την «μίζερη και εσωστρεφή».

 

Από την πλευρά τους ηγετικά στελέχη της «Κίνησης των 75» έλεγαν στην «Εφ.Συν.» ότι η διακήρυξή τους έχει πολιτικό περιεχόμενο «και δεν αποτελεί “ταμπέλα” όπως το μανιφέστο των “58”». «Θα πρέπει να ορίσουμε τι είναι η Κεντροαριστερά, διότι κινδυνεύει να οριστεί ως διεφθαρμένη λέξη, να δούμε τις πολιτικές και την προοπτική που μπορεί υπάρξει» τόνισε εμφανώς συγκρατημένα ο Γιώργος Πεταλωτής (Ρ/Σ «Στο Κόκκινο»), που υπέγραψε το κείμενο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ενάντια στη Χαριλάου Τρικούπη.

 

Κριτική στη λιτότητα ζητά η ΔΗΜΑΡ

 

Δεν αίρονται οι ενστάσεις της ΔΗΜΑΡ για το εγχείρημα από κοινού με πολιτικές δυνάμεις που συνεχίζουν να στηρίζουν την ίδια κυβερνητική πολιτική, αν και εντός της Αγίου Κωνσταντίνου υπάρχουν στελέχη που είδαν με ενδιαφέρον τη διακήρυξη των προσωπικοτήτων της Κεντροαριστεράς.

 

Η άποψη της ηγεσίας για το κείμενο είναι πάντως ότι απουσιάζει η κριτική για την εφαρμοζόμενη πολιτική λιτότητας «που ασκείται από συγκεκριμένα κόμματα, τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ» και όπως εκτιμούν στενοί συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη, «αποδεικνύεται ότι μια μερίδα του ΠΑΣΟΚ θεωρεί στρατηγική τη συμπόρευση με τον Αντώνη Σαμαρά». Στο πλαίσιο αυτό αναρωτιούνται μέσω της «Εφ.Συν.» πώς είναι δυνατόν να γίνεται συζήτηση περί Κεντροαριστεράς, όταν ένα μέρος της συμμετέχει σε μια κυβέρνηση που πιστεύει και αναπαράγει τα ίδια αδιέξοδα.

 

Επισήμαιναν ακόμη ότι οι 58 «υποτονίζουν» την ανάγκη αντιπαράθεσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην Ευρώπη, με τις οποίες οφείλουν να αντιπαρατεθούν οι προοδευτικές δυνάμεις εν όψει ευρωεκλογών.

 

Σε ό,τι αφορά τις υπογραφές μελών ή φίλα προσκείμενων στελεχών, πηγές προσκείμενες στον Φώτη Κουβέλη εξηγούσαν ότι πρόκειται για τους διαφωνούντες της μειοψηφίας, η πρόταση των οποίων εκτέθηκε στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή «και έλαβαν 7 ψήφους», ωστόσο η παρουσία των ονομάτων στο κείμενο δεν δημιουργεί πρόβλημα, καθώς στη ΔΗΜΑΡ δεν υπάρχει πρόβλεψη για διοικητικά μέτρα.

 

Ο κ. Κουβέλης θα τοποθετηθεί αναλυτικά στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, δίνοντας το στίγμα ότι ναι μεν κάθε πρωτοβουλία διαλόγου είναι θετική, ωστόσο το εγχείρημα της Αγίου Κωνσταντίνου για τη δημιουργία τρίτου πόλου δεν αλλάζει τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, με τη σύμφωνη γνώμη των οργάνων.

 

Με προσεκτικές διατυπώσεις ο Σπύρος Λυκούδης, γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την παρέμβαση, «αλλά μέχρι εκεί». Αναφανδόν υποστηρικτής εμφανίστηκε ο Γρηγόρης Ψαριανός, καυτηριάζοντας την καχυποψία ορισμένων παραγόντων της Αγίου Κωνσταντίνου και προσθέτοντας ότι οι «58» στέλνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα.

 

Αρνητική εμφανίζεται και η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, που ξεκίνησε να συνεργάζεται με τη ΔΗΜΑΡ. Να σημειωθεί ότι τα δύο κόμματα σχεδιάζουν κοινή εκδήλωση στις 7 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

 

Στις προσωπικότητες που αντιμετώπισαν θετικά το μανιφέστο εντάσσεται ο Ηλίας Μόσιαλος, όμως η υπογραφή του απουσίαζε, ενώ αρνητικοί παραμένουν -και δεν υπογράφουν- οι Αλέκος Παπαδόπουλος, Γιώργος Φλωρίδης και Αννα Διαμαντοπούλου, με τους δύο τελευταίους να προκρίνουν την αυτοδιάλυση των υπαρχόντων πολιτικών οργανισμών.

 

Το κείμενο δεν υπέγραψαν επίσης οι Βασίλης Ράπανος, Γιώργος Σιακαντάρης, Τάσος Γιαννίτσης και η ομάδα των πέντε δημάρχων (Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μπουτάρης και Πάνος Σκοτινιώτης, Γιάννης Δημαράς και Φίλιππος Φίλιος). «Ηταν καθαρό από νωρίς ότι δεν θα υπογράφαμε, καθώς θα ακυρωνόταν ο ανεξάρτητος χαρακτήρας της πρωτοβουλίας μας» διευκρίνισε σε επικοινωνία μαζί μας ο δήμαρχος Βόλου, Π. Σκοτινιώτης, ο οποίος όμως συμφωνεί με το περιεχόμενό του.

 

«Οι «58» είναι τέκνα του βίαιου αναχρονισμού που ονομάστηκε εκσυγχρονισμός και εργάστηκαν ή συνδέθηκαν ποικιλοτρόπως με διαπλοκή/ολιγαρχία» έγραψε στο twitter ο Νίκος Κοτζιάς, πρώην συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης (tvxs.gr) διέβλεψε ότι η πρωτοβουλία αποσκοπεί να χτυπήσει το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ και να «βαλσαμώσει το πτώμα της Κεντροαριστεράς».

 

Scroll to top