Να σταματήσει τις συνομιλίες με τους Κινέζους και να ξεκινήσει τον διαγωνισμό αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ καλεί την κυβέρνηση η τρόικα. Σε 5 μέτωπα παίζεται το μέλλον του πρώτου λιμανιού της χώρας
Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου
Ανάμεσα σε πέντε μέτωπα, που έχουν ανοιχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, παίζεται το μέλλον του πρώτου λιμανιού της χώρας. Τρόικα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κυβέρνηση-ΤΑΙΠΕΔ, ΟΛΠ και Cosco έχουν μπει για τα καλά στο «παιχνίδι» τόσο της αξιοποίησης όσο και των επενδύσεων στο λιμάνι του Πειραιά. Την ίδια ώρα, διαστάσεις ανοιχτής ρήξης λαμβάνει η κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση (υπουργείο Ναυτιλίας) και στον πρόεδρο του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτη. «Δεν αφορά τον Ανωμερίτη το θέμα. Τις μετοχές τις έχει το ΤΑΙΠΕΔ, δεν τις έχει ο κ. Ανωμερίτης. Είναι ξεκάθαρο ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασίσει πότε και με ποιους όρους θα προκηρύξει τον διαγωνισμό», απάντησε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας σε ερώτηση «εάν είναι σύμφωνη η διοίκηση του ΟΛΠ ως προς την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού».
Τα πέντε μέτωπα
Οι απόψεις των πέντε «ανοιχτών» μετώπων διαμορφώνονται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, ως εξής: Η τρόικα επιθυμεί τη γρήγορη ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και δεν την ενδιαφέρει, τουλάχιστον αυτή τη χρονική περίοδο, ο «φιλικός διακανονισμός» για τη νέα επένδυση των Κινέζων. Η Ε.Ε. αντιδρά στη νέα σύμβαση για την επέκταση και αναμένει από τον υπουργό Ναυτιλίας απαντήσεις σε 23 καίρια ερωτήματα που έχει θέσει. Η κυβέρνηση θέλει και τα δύο. Και την επέκταση των Κινέζων στο δυτικό μέρος της προβλήτας ΙΙΙ και την πώληση του ΟΛΠ, γιατί, όπως λένε, την επόμενη χρονιά της αποκρατικοποίησης περιμένουν έσοδα 450 εκατ. ευρώ. Κυβέρνηση και Cosco φαίνεται ότι συμφωνούν, καθώς οι Κινέζοι επιθυμούν την επέκταση, αλλά είναι γνωστό ότι ενδιαφέρονται και για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ. Οσο για τη διοίκηση του ΟΛΠ, αντιδρά στην πώλησή του και προτείνει αξιοποίηση του λιμανιού με παραχώρηση δραστηριοτήτων.
Λίγο-πολύ όλα αυτά τα περιέγραψε σε χθεσινή συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Σκάι» ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν γεννάται κανένα ζήτημα με την παραμονή της Cosco στο λιμάνι, καθώς υπάρχει η σύμβαση του 2008, που είναι ισχυρή, λειτουργεί και πάει καλά. Εκείνο για το οποίο γεννάται ζήτημα, όπως ανέφερε, είναι πώς θα τα καταφέρουν να ολοκληρώσουν την επέκταση της επένδυσης, και αυτό γιατί ακόμα εκκρεμούν η κατάρτιση της οριστικής συμφωνίας με τον ΟΛΠ αλλά και η έγκριση της Ε.Ε.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δε, παρουσιάζει η δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία η τρόικα τους πιέζει προς την κατεύθυνση «σταματήστε να συζητάτε με τους Κινέζους την οποιαδήποτε σύμβαση και προχωρήστε στον διαγωνισμό της αποκρατικοποίησης». Η κυβέρνηση όμως, απ’ ό,τι τουλάχιστον υποστηρίζει ο υπουργός Ναυτιλίας, θεωρεί πως είναι ουσιαστικό να προχωρήσει η σύμβαση και σ’ αυτή την επέκταση, κίνηση την οποία στηρίζει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
«Καρφιά»
Να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή η διοίκηση του ΟΛΠ με μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση ξεκαθάρισε ότι για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην τροποποίηση του «φιλικού διακανονισμού» υπεύθυνη είναι η DG Com της Ε.Ε. και τα non paper που έφτασαν σ’ αυτήν, αφήνοντας σαφώς αιχμές ότι αυτά έφτασαν στις Βρυξέλλες από την κυβερνητική πλευρά.
ch.papastath@efsyn.gr