08/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντιμέτωπος με τρία αδικήματα

      Pin It

Η πρόταση προανακριτικής του ΣΥΡΙΖΑ για τη λίστα Λαγκάρντ δείχνει ευθύνες Ευ. Βενιζέλου για υπεξαγωγή εγγραφου, απιστία και παράβαση καθήκοντος, ενώ για τον Γ. Παπακωνσταντίνου προστίθεται και η πλαστογραφία

 

Της Ελενας Βαρίνου

 

Εκθετο σε τρεις αξιόποινες πράξεις, οι δύο εκ των οποίων αναφέρονται στα ατιμωτικά αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία και της παράβασης καθήκοντος, εμφανίζει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλο η πρόταση που κατέθεσε χθες το απόγευμα στη Βουλή η αξιωματική αντιπολίτευση για τη συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες στην υπόθεση «Λαγκάρντ».

 

Στην πρότασή του ο ΣΥΡΙΖΑ:

 

- Δεν ζητεί την παραπομπή του Γ. Παπανδρέου, περιλαμβάνει ωστόσο «ειδική και ξεχωριστή μνεία» στις ευθύνες του διότι «επί πρωθυπουργίας του η λίστα έφτασε στην Ελλάδα και κρατήθηκε κρυφή και αναξιοποίητη, γεγονός που χρήζει περαιτέρω ουσιαστικής διερεύνησης».

 

- Δεν αναγνωρίζει ζήτημα παραγραφής αδικημάτων για Βενιζέλο, Παπακωνσταντίνου.

 

- Ζητεί να επεκταθεί η διερεύνηση σε πρόσωπα και αδικήματα για τα οποία θα προκύψουν ενδείξεις και στοιχεία από την έρευνα της κοινοβουλευτικής επιτροπής, καταλογίζοντας ταυτόχρονα «τεράστιες πολιτικές ευθύνες» στους διαδοχικούς πρωθυπουργούς των κυβερνήσεων όπου θήτευσαν οι άμεσα εμπλεκόμενοι υπουργοί, «συμπεριλαμβανομένου και του σημερινού πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά».

 

- Επισημαίνει πως σχετικά με τη διερεύνηση που προτείνει η κυβέρνηση για την αφαίρεση των τριών ονομάτων από τη λίστα Λαγκάρντ τονίζεται μόνον η συγγένειά τους με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ «παρασιωπώνται οι λοιπές σχέσεις και ιδιότητές τους που τα συνδέουν ευθέως με τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

 

Στην εισαγωγή του 37σέλιδου κειμένου που υπογράφει σύσσωμη η Κ.Ο. του κόμματος με επικεφαλής τον πρόεδρό της Αλ. Τσίπρα, γίνεται αναφορά σε τρικομματικό–κυβερνητικό «όρκο σιωπής» προκειμένου να προστατευτεί ο «απαραίτητος για την κυβέρνηση Ευάγγ. Βενιζέλος», ταυτίζεται παράλληλα η επιλογή της συγκυβέρνησης με τη λογική «να καεί ένας ώστε να προστατευθούν οι υπόλοιποι».

 

Από τη νομική επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων ο συντάκτης του κειμένου της πρότασης (οι πληροφορίες αναφέρουν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου) προσδιορίζει όσον αφορά τον Γ. Παπακωνσταντίνου ενδείξεις ενοχής για α) υπεξαγωγή εγγράφου από υπάλληλο, β) απιστία στην υπηρεσία, γ) παράβαση καθήκοντος, δ) πλαστογραφία.

 

Για τον Ευάγγ. Βενιζέλο, υποδεικνύονται ενδείξεις ενοχής ομοίως για υπεξαγωγή εγγράφου από υπάλληλο, απιστία στην υπηρεσία και παράβαση καθήκοντος. Σημειώνεται, όπως αντίστοιχα και για τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ότι «λόγω της ιδιότητάς του, ως υπουργός Οικονομικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ιδιαίτερα νομική υποχρέωση, κατά την έννοια του άρθρου 15 Π.Κ., να αποτρέψει τα ζημιογόνα για το ελληνικό Δημόσιο οικονομικά αποτελέσματα έτσι ώστε η εκ μέρους του μη αποτροπή των αποτελεσμάτων αυτών ισοδυναμεί με από μέρους του πρόκληση των ιδίων αξιοποίνων αποτελεσμάτων με ενέργεια».

 

Ως προς το ενδεχόμενο παραγραφής των αδικημάτων, τέλος, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τίθεται ζήτημα, διότι «το άρθρο 64 του Συντάγματος προβλέπει ότι μια βουλευτική σύνοδος είναι «τακτική σύνοδος» μόνον εφόσον η διάρκειά της υπερβαίνει τους πέντε μήνες. Είναι δηλαδή προφανές ότι το άνοιγμα της Βουλής για δύο ημέρες, με αποκλειστικό θέμα ορκωμοσία των βουλευτών και εκλογή προεδρείου δεν συνιστά τακτική σύνοδο!

 

Συνεπώς η βουλευτική περίοδος των δύο ημερών επ' ουδενί μπορεί να υποστηριχθεί ότι περιείχε ούτε μια τακτική σύνοδο, ως εκ τούτου αυτή δεν υπολογίζεται για το χρονικό διάστημα που επιτάσσει το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος που αναφέρεται ρητά σε δύο τακτικές συνόδους».

 

Στο κείμενο προστίθεται συμπληρωματικά το βούλευμα του συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση του Βατοπεδίου που «συνεισφέρει ένα πρόσθετο ουσιαστικό κριτήριο προσδιορισμού της έννοιας της τακτικής συνόδου της Βουλής, βάσει του οποίου δεν νοείται ως «τακτική» η σύνοδος κατά την οποία η Βουλή δεν μπορεί να συνεδριάσει και να λάβει τις σχετικές αποφάσεις».

 

Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προγραμματίζεται να συζητηθεί από κοινού με την αντίστοιχη της κυβέρνησης την ερχόμενη Δευτέρα 14 ή το αργότερο την Τρίτη 15 Ιανουαρίου. Οπως εξηγούσε χθες ο πρόεδρος της Βουλής, τις αμέσως επόμενες ημέρες από την ψηφοφορία θα συγκροτηθεί σε σώμα η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που θα διενεργήσει την προκαταρκτική εξέταση και η οποία θα αποτελείται από 12 ή 13 εκπροσώπους των κομμάτων.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιδίου, θα καταβληθεί προσπάθεια να ολοκληρώσει η επιτροπή το έργο της, να παραδώσει δηλαδή το πόρισμά της εντός 40 ημερών.

 

 

Scroll to top