Της Ελενας Βαρίνου
Γέφυρα συνεννόησης αναζητούν επιτακτικά κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση εντείνοντας, εν όψει της αυριανής κρίσιμης συζήτησης στην Ολομέλεια, τις διαβουλεύσεις τους προκειμένου να αποφασίσει η Βουλή την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης της Χ.Α.
Σημείο στο οποίο φαίνεται να «σκαλώνει» η συναίνεση αποτελεί το πλαίσιο των αδικημάτων για τα οποία θα εγκαλούνται τα κομματικά στελέχη –οπότε και θα ενεργοποιείται η ρύθμιση για την αναστολή της χρηματοδότησης– με την κυβερνητική πλευρά να διατηρεί, τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ, στη σχετική τροπολογία που θα φέρει προς ψήφιση την Πέμπτη εκτός από την «εγκληματική οργάνωση» και τις «τρομοκρατικές πράξεις», παράμετρο που δεν περιλαμβάνει στη δική του νομοθετική πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση προκρίνει αποκλειστικά το αδίκημα περί «εγκληματικής οργάνωσης» και απαιτεί απόφαση αυξημένης πλειοψηφίας, των 3/5 δηλαδή της Ολομέλειας.
Η χθεσινή συνομιλία του Γ. Μιχελάκη με τον Ν. Βούτση στη Βουλή –ο υπουργός Εσωτερικών πραγματοποίησε εκ του σύνεγγυς διερευνητικές επαφές με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων όλων των κομμάτων– δεν φάνηκε να «κλειδώνει» το αποτέλεσμα, καθώς οι σχετικές πληροφορίες ανέφεραν πως αμφότεροι επέμειναν στις θέσεις τους. Ωστόσο τόσο οι δηλώσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που και χθες άφηναν περιθώρια λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι συνομιλίες συνεχίζονται», όσο και η αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλη, ο οποίος μιλώντας αργά το βράδυ στην Ολομέλεια υποστήριξε πως θα βρεθεί «κοινός τόπος» -παρόμοια βεβαιότητα εξέφρασε νωρίτερα από βήματος και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος-, δείχνουν ότι η κοινή, διακομματική, πρόθεση θα επικρατήσει.
Παρόμοια τάση εκδήλωσαν και τα στελέχη των υπόλοιπων κομμάτων, καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών των εκπροσώπων τους με τον υπουργό Εσωτερικών τοποθέτησαν επιμέρους διαφοροποιήσεις. Ο Ν. Τσούκαλης ειδικότερα, από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, φέρεται να επισήμανε ως απαραίτητη προϋπόθεση τη νομική θωράκιση της διάταξης και από την πλευρά του ΚΚΕ ο Θ. Παφίλης εμφανίστηκε να συντάσσεται με τη νομοθετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να περιοριστεί αποκλειστικά το μέτρο στη δράση της Χρυσής Αυγής. Ο Ν. Μαριάς, τέλος, από τους ΑΝ.ΕΛΛ. δεν «άνοιξε τα χαρτιά» του, δηλώνοντας στην Ολομέλεια πως το κόμμα του θα τοποθετηθεί αναλυτικά στη συζήτηση της τροπολογίας. Πρότεινε πάντως ενδεικτικά νομοσχέδιο για τον συνολικό τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων, στο οποίο και να περιλαμβάνεται διάταξη για την αναστολή της.
Αργά το βράδυ, ο Ηλ. Κασιδιάρης μίλησε για «συνταγματικό πραξικόπημα» για να «αφοπλιστεί πολιτικά» το κόμμα του. Κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία για την αναστολή της χρηματοδότησης, χαρακτηρίζοντάς την «παράνομη» και «αντισυνταγματική» και ακολούθως, αναφερόμενος στους «τρεις φυλακισμένους άνδρες» παραλήρησε, μιλώντας για «άθλια εξουσία » και για «άθλια σκευωρία». Επίσης «άθλιο» αλλά και «καρικατούρα» χαρακτήρισε και το πόρισμα του Αρείου Πάγου …αποδίδοντας μάλιστα την ευθύνη της σύνταξής του στις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις του συντάκτη της «Εφ. Συν.» Δημήτρη Ψαρρά!
«Ολα άρχισαν με ένα άθλιο πόρισμα, που είναι αντίγραφο ενός ψευδεπίγραφου κειμένου, ενός ανθέλληνα δημοσιογράφου, του Δημήτρη Ψαρρά, που προωθεί την φιλοσκοπιανή προπαγάνδα….» είπε. Στην συνέχεια παρέλαβε τον ανακριτή Βουρλιώτη που συνέταξε το πόρισμα…