Αυτοπροτείνεται ως «φρένο» στη Χρυσή Αυγή, παίρνοντας άφθονο χρόνο σε ραδιόφωνα και κανάλια
Του Τάσου Τσακίρογλου
Ποιοι είναι αυτοί που προμοτάρουν την επιστροφή Καρατζαφέρη στην κεντρική πολιτική σκηνή, σχεδόν δύο χρόνια μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση υπό τον Λ. Παπαδήμο και έναν χρόνο μετά την εκλογική του συντριβή που σήμανε την απώλεια της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης για τον ΛΑΟΣ; Το ερώτημα αυτό γίνεται όλο και πιο έντονο το τελευταίο διάστημα, καθώς ο πρόεδρος του κόμματος, έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα που έμεινε στην αφάνεια εξαιτίας της ουσιαστικής πολιτικής και οργανωτικής διάλυσης του ΛΑΟΣ, ως συνέπεια της συμμετοχής του στη μνημονιακή συγκυβέρνηση, επανήλθε δυναμικά σε κανάλια και ραδιόφωνα, σαν να έπεσε γενικό «σύρμα».
Η επανεμφάνιση αυτή του κ. Καρατζαφέρη δεν είναι άσχετη με τον προβληματισμό που εκφράζεται στη δεξιά παράταξη για το τι μέλλει γενέσθαι με τη Χρυσή Αυγή και, κυρίως, με τους ψηφοφόρους της που απεγκλωβίζονται ή ταλαντεύονται εάν θα παραμείνουν σ' αυτήν. Οι διεργασίες για την επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων απέναντι σ' ένα κλονισμένο πολιτικό σύστημα και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνουν από την αναβίωση της (νεοφιλελεύθερης) σοσιαλδημοκρατίας μέχρι τη δημιουργία νέου κόμματος στα δεξιά της Ν.Δ., αλλά και τη χρήση ανακυκλωμένων προσώπων-μπαλαντέρ που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως τροχοπέδη στις άγριες και αντισυστημικές διαθέσεις μερίδας των εκλογέων.
Για μια «σοβαρή Ακροδεξιά»
«Ο Βορίδης υπήρξε ένα λαμπρό παράδειγμα πώς ένας άνθρωπος που ξεκίνησε ως διάδοχος του Μιχαλολιάκου στην ΕΠΕΝ, έφτασε με τη συνδρομή μου να είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Εάν δεν με είχαν πολεμήσει τότε, δεν θα είχαμε σήμερα αυτό το εξάμβλωμα, τη Χρυσή Αυγή, που απειλεί τη δημοκρατία μας» δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης σε μια από τις πολλές συνεντεύξεις του των τελευταίων ημερών, αποδεικνύοντας ότι παραμένει ο πολιτικός της ατάκας, των ευφυολογημάτων, της παραδοξολογίας, αλλά και φορέας μιας πραγματιστικής προσέγγισης που θέλει (και το έκανε στο παρελθόν) να εξωραΐσει και να «εξημερώσει» την Ακροδεξιά. Την τελευταία του ικανότητα είναι που «πουλά» σήμερα, όταν φουντώνει, σε γενικευμένο κλίμα ανησυχίας για την άνοδο των ναζιστών, η συζήτηση για μια «σοβαρή Ακροδεξιά» στα πρότυπα άλλων χωρών, η οποία μπορεί να είναι λαϊκίστικη, ρατσιστική, εθνικιστική και φυσικά κοινοβουλευτική, αλλά, τουλάχιστον, δεν θα είναι τόσο «ακτιβιστική» ώστε να χαλά τη συνταγή του «συνταγματικού τόξου».
Τι διαπραγματεύεται ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ; «Κάνω έκκληση στον κ. Σαμαρά να καλέσει όσους νομίζει πως μπορεί να συνεννοηθεί και να αναζητήσει νέες ιδέες, στις οποίες μπορεί να βασιστεί» δηλώνει, προσθέτοντας: «Του έχω προτείνει ανασύνταξη των δυνάμεων και της πολιτικής του, γιατί δεν βγαίνει. [...] Σήμερα πτωχεύει η αστική τάξη και έτσι ο κόσμος οδηγείται στα άκρα. Και είναι ευκαιρία τώρα να κατέβει στις εκλογές ένας ενιαίος σχηματισμός της αστικής κοινωνίας για να αντιμετωπίσει αυτό που έρχεται και είναι χειρότερο». Ποιο είναι αυτό; Για τον κ. Καρατζαφέρη «η θεωρία των δύο άκρων ισχύει». Πώς; «Το ένα άκρο το γνωρίσαμε με τη Χρυσή Αυγή. Το άλλο άκρο αποτελούν τα τάγματα εφόδου των Εξαρχείων, κάποιες συνιστώσες που ο Τσίπρας δεν μπορεί να ελέγξει». Και προχωρά και ένα βήμα παραπέρα, κλείνοντας το μάτι στη «Δεξιά του Κυρίου», κατά τα ηθικολογικά αμερικανικά πρότυπα: «Μ' ενοχλεί που [ο Τσίπρας] δηλώνει άθεος και δεν παντρεύεται ή δεν βαφτίζει το παιδί του. Δεν θα ήθελα να δω έναν πρωθυπουργό που έχει πετάξει τον Χριστό από το σπίτι του».
Και υποψήφιος δήμαρχος
Είναι ενδεικτικό της κοντόφθαλμης προσέγγισης που υιοθετούν οι ηγετικές πολιτικές ελίτ, όταν φθάνουν να καταφεύγουν και πάλι σε συνταγές που οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα. Το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη πλήρωσε τον οπορτουνισμό του με ένα πολιτικό μπιγκ μπανγκ που έστειλε Βορίδη, Γεωργιάδη και Πλεύρη στη Ν.Δ. (μαζί με τους ακολούθους τους), άλλους βουλευτές (Ροντούλης, Χρυσανθακόπουλος, Ουρ. Παπανδρέου) να συνομιλούν με τον Πάνο Καμμένο και κάποιους άλλους να προσχωρούν στη Χ.Α. ή να φτιάχνουν άλλα μορφώματα στον χώρο της Ακροδεξιάς. Και φυσικά o ίδιος «πιστώνεται» το ιστορικό επίτευγμα ότι έβαλε πρώτη φορά στην Ελλάδα την Ακροδεξιά στη Βουλή και την έφτασε μέχρι την κυβέρνηση (Παπαδήμου). Σήμερα ο κ. Καρατζαφέρης δηλώνει εκ νέου «πρόθυμος» για κάθε εναλλακτικό πείραμα. Λέει ότι είναι έτοιμος να κατέβει υποψήφιος δήμαρχος με τη Ν.Δ., «προκειμένου να γλιτώσουμε τα χειρότερα», αλλά παράλληλα δηλώνει ότι θα προτιμούσε την Ευρωβουλή.
Η συζήτηση, πάντως, για νέο κόμμα συνεχίζεται, με διάφορα ονόματα να πέφτουν στο τραπέζι, όπως αυτό του πρώην αρχηγού ΓΕΣ, Φραγκούλη Φράγκου, ο οποίος όμως επί του παρόντος δεν δείχνει ιδιαίτερη θέρμη να εμπλακεί στην ενεργό πολιτική.