16/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απογραφή μέχρι τη Δευτέρα

Η προθεσμία υποβολής ατομικών στοιχείων για τους υπό διαθεσιμότητα διοικητικούς υπαλλήλους των (οχτώ) Πανεπιστημίων αρχίζει να μετράει από σήμερα το πρωί.
      Pin It

Η προθεσμία υποβολής ατομικών στοιχείων για τους υπό διαθεσιμότητα διοικητικούς υπαλλήλους των (οχτώ) Πανεπιστημίων αρχίζει να μετράει από σήμερα το πρωί

 

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

Από σήμερα το πρωί το υπουργείο αρχίζει να μετράει το τελεσίγραφο των πέντε ημερών προς τους υπό διαθεσιμότητα διοικητικούς υπαλλήλους των (οχτώ) Πανεπιστημίων. Οπως ενημέρωναν χθες στελέχη του υπουργείου, η ψηφιακή πλατφόρμα είναι έτοιμη και αναμένεται να ανοίξει από σήμερα το πρωί έως και την επόμενη Δευτέρα. Η πρόσκληση, ωστόσο, όπως και η θεσμική ολοκλήρωση της διαδικασίας, έχουν μείνει πίσω. Κι αν η πρώτη σταλεί γρήγορα, η δεύτερη αργεί. Για να ισχύσει η «ποινή» της αργίας για όσους δεν ανταποκριθούν, πρέπει να πρώτα να ψηφιστεί το σχέδιο νόμου που φέρει τη σχετική τροπολογία, κάτι που θα αργήσει μερικές μέρες.

 

Τροπολογία

 

Το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλες διατάξεις», στο οποίο έχει συμπεριληφθεί η τροποποίηση του υπαλληλικού Κώδικα με την προσθήκη της ποινής της αργίας σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα, αρχίζει να συζητείται σήμερα και δεν αναμένεται να έχει ψηφιστεί πριν από την Πέμπτη.

 

Παρ’ όλα αυτά, η πρόσκληση για την ατομική υποβολή στοιχείων αποστέλλεται εν είδει τελεσιγράφου με διορία ώς την ερχόμενη Δευτέρα το βράδυ. Οι θεσμικές ακροβασίες του υπουργείου συνεχίζονται πάνω στο σχοινί της διαθεσιμότητας, αλλά στην άλλη άκρη οι άμεσα εμπλεκόμενοι αναζητούν νομικές λύσεις προκειμένου να χειριστούν αποτελεσματικά και μαζικά το ζήτημα.

 

Χθες, πάντως, το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών, προσπαθώντας να παραμείνει στη βολική θέση του μέσου, άθελα ή όχι, τάχθηκε υπέρ του βασικού αιτήματος όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας, δηλαδή της δημοσιοποίησης των κριτηρίων βάσει των οποίων προχώρησε η διαθεσιμότητα, την οποία, ωστόσο, δέχεται ως προοπτική, αφού δεν παραλείπει να προσθέσει ότι αν χρειαστεί, τότε να γίνει σωστή διάκριση ανάμεσα στους καλούς και τους κακούς.

 

Δημοσιότητα στα κριτήρια

 

Ειδικότερα αναφέρει: «Το Συμβούλιο εκφράζει την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα έχει το μέτρο της διαθεσιμότητας τόσο μεγάλου αριθμού διοικητικών υπαλλήλων στο Ιδρυμα και ζητεί τόσο από το υπουργείο όσο και από τις πρυτανικές αρχές να διασφαλίσουν ότι δεν θα αποχωρήσουν από το Πανεπιστήμιο Αθηνών εκείνοι οι υπάλληλοι που του επιτρέπουν να λειτουργεί. Προς τούτο, ζητεί από το υπουργείο να δημοσιοποιήσει τα κριτήρια με βάση τα οποία πρέπει να αποχωρήσει από το ΕΚΠΑ ένας τόσο μεγάλος αριθμός υπαλλήλων».

 

Ζητεί, όμως, και από τις πρυτανικές αρχές «σε περίπτωση που δεν μπορεί να αποτραπεί το μέτρο της διαθεσιμότητας για ορισμένο αριθμό μελών του διοικητικού προσωπικού, να μεριμνήσουν ώστε αυτοί να προέλθουν από υπαλλήλους που έχουν αξιολογήσει ότι αποδεδειγμένα δεν προσφέρουν τα αναμενόμενα στην καθημερινή λειτουργία του Ιδρύματος».

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

«Σκληρό και άδικο σχέδιο»

 

423 μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών καταγγέλλουν τη διαθεσιμότητα

 

Κείμενο με το οποίο καταγγέλλουν τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων, που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, δημοσιοποιούν 423 μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις στη λειτουργία του Πανεπιστημίου.

 

Μεταξύ άλλων τονίζουν: «Το υπουργείο υλοποιεί πιεστικά και βιαστικά ένα αδικαιολόγητο, σκληρό και άδικο σχέδιο διαθεσιμότητας [...]. Καταργεί διοικητικές θέσεις παρά την αντίθετη γνώμη και εισήγηση της Συγκλήτου, σε κατάφωρη παραβίαση της αρχής της αυτοδιοίκησης του Πανεπιστημίου που προβλέπεται ρητά από το Σύνταγμα της χώρας (άρθρο 16). Το υπουργείο ζήτησε από το ΕΚΠΑ να αξιολογήσει τις δομές και τις υπηρεσίες του με συγκεκριμένες οδηγίες και δείκτες. Η εφαρμογή των οδηγιών αυτών κατέδειξε ότι το ΕΚΠΑ είναι ήδη διοικητικά υποστελεχωμένο. Το υπουργείο απέρριψε τα σχέδια αξιολόγησης που υπέβαλαν τα Πανεπιστήμια, χωρίς να δημοσιοποιήσει το σκεπτικό της απόρριψης» υπογραμμίζουν οι πανεπιστημιακοί.

 

Προσθέτουν ότι «η Υπουργική Απόφαση διέπεται από πλήρη αδιαφάνεια και αυθαιρεσία. Το υπουργείο Παιδείας δεν δημοσιοποίησε την εισήγησή του προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, βάσει της οποίας ελήφθη η απόφαση για τη διαθεσιμότητα. Η μέθοδος αξιολόγησης, τα κριτήρια και η διαδικασία με την οποία το υπουργείο κατέληξε στην απόφαση για την κατάργηση 1.349 θέσεων διοικητικών υπαλλήλων σε οκτώ ΑΕΙ της χώρας δεν έγινε γνωστή, ούτε οι λόγοι για τους οποίους επελέγησαν τα συγκεκριμένα Ιδρύματα. Οι οδηγίες του υπουργείου αποδείχθηκαν ότι ήταν προσχηματικές και δεν υπαγορεύονταν από εκπαιδευτικά κριτήρια καθώς το υπουργείο αποφάσισε παρά ταύτα να θέσει σε καθεστώς διαθεσιμότητας 498 υπαλλήλους».

 

Τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού επισημαίνουν πως «η πικρή αλήθεια είναι ότι ακόμα και αν η πανεπιστημιακή κοινότητα υποχωρήσει στις απειλές και προχωρήσει στο άνοιγμα των Πανεπιστημίων με τους όρους του υπουργείου, τα Πανεπιστήμια –τουλάχιστον το ΕΚΠΑ που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα– θα απαξιωθούν, θα αναστείλουν βασικές υπηρεσίες τους και θα αναγκαστούν να λειτουργούν σαν σκιά του παλαιού τους εαυτού. Πιστεύουμε ειλικρινά ότι αν το σχέδιο αυτό πραγματοποιηθεί, θα οδηγηθούμε σε αδυναμία να επιτελέσουμε στοιχειωδώς το διδακτικό και ερευνητικό μας έργο».

 

Τέλος, καλούν την κυβέρνηση να αναλογιστεί και να αναλάβει τις ευθύνες της. «Ενδεχόμενη απομάκρυνση διοικητικών υπαλλήλων από τις θέσεις τους θα οδηγήσει νομοτελειακά στην απαξίωση της λειτουργίας του ΕΚΠΑ και των Πανεπιστημίων της χώρας γενικότερα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ελληνική κοινωνία» καταλήγουν.

 

 

Scroll to top