16/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προκαταρκτική εξέταση για τη μεταφορά

Μετά από καταγγελίες των δημάρχων και συλλόγων γονέων για τις συνθήκες μετακίνησης των μαθητών στα σχολεία από τις απομακρυσμένες περιοχές, η εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης ζητά να διερευνηθούν οι ευθύνες των λεωφορειούχων.
      Pin It

Μετά από καταγγελίες των δημάρχων και συλλόγων γονέων για τις συνθήκες μετακίνησης των μαθητών στα σχολεία από τις απομακρυσμένες περιοχές, η εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης ζητά να διερευνηθούν οι ευθύνες των λεωφορειούχων

 

Η εισαγγελέας θέλει να διαπιστωθεί αν τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις και στο πλαίσιο αυτό θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις όλοι οι εμπλεκόμενοι

 

Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Στο στόχαστρο του εισαγγελέα Θεσσαλονίκης οι λεωφορειούχοι για το πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών απομακρυσμένων περιοχών. Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα αδικήματα της απείθειας και της έκθεσης σε κίνδυνο παρήγγειλε η εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης, Αννα Καραμόσχογλου, μετά από έγγραφο που απέστειλε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ζητώντας να διερευνηθούν οι ευθύνες των μεταφορέων.

 

Η εισαγγελέας ζητά να διαπιστωθεί αν τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις και στο πλαίσιο αυτό θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις όλοι οι εμπλεκόμενοι. Αφορμή στάθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που κατήγγειλαν την περασμένη εβδομάδα δήμαρχοι και σύλλογοι γονέων, εκφράζοντας ανησυχίες για τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών που είτε πηγαίνουν στα σχολεία με τα πόδια από επικίνδυνους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας είτε μεταφέρονται στα σχολεία ακόμα και με αγροτικά αυτοκίνητα.

 

Το έγγραφο Μιχελάκη

 

Ο υπουργός Εσωτερικών από την πλευρά του, με το έγγραφο που απέστειλε στην Εισαγγελία, καταγγέλλει την τακτική της επιλεκτικής εκτέλεσης δρομολογίων από ορισμένους μεταφορείς, οι οποίοι αρνούνται την πραγματοποίηση άλλων δρομολογίων, αν και οι συμβάσεις τους έχουν παραταθεί αυτοδίκαια για το τρέχον σχολικό έτος, χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης προς την πολιτεία την ασφάλεια ανήλικων παιδιών.

 

Αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Μιχελάκης για το επίμαχο θέμα: «Οι συμβάσεις μεταφοράς μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τον τόπο διαμονής στα σχολεία φοίτησης, περιλαμβανομένης της μεταφοράς των μαθητών μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ καθώς και σχολείων ειδικής αγωγής, συνάπτονται, για το σχολικό έτος 2013-2014, σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθμ.24001/11-6-2013 κ.υ.α. (Β’ 1449).

 

Στις περιπτώσεις που οι συμβάσεις αυτές δεν καταρτισθούν μέχρι την έναρξη του σχολικού έτους ή δεν είναι δυνατόν, για οποιονδήποτε λόγο, να εκτελεσθούν, η μεταφορά γίνεται με παράταση των συμβάσεων που έχουν παραταθεί ή συσταθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4089/2012. Στις περιπτώσεις που η μεταφορά μαθητών πραγματοποιούνταν με συμβάσεις δήμων που είχαν καταρτιστεί σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθμ.35415/28.7.2011 κ.υ.α. (Β’ 1701), οι οποίες έχουν λυθεί αυτοδικαίως σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4089/2012, αυτές ανασυστήνονται και η οικεία Περιφέρεια υπεισέρχεται αυτοδικαίως και χωρίς άλλη διατύπωση σε όλα τα ενοχικά και εμπράγματα δικαιώματα και υποχρεώσεις των δήμων της χωρικής της αρμοδιότητας, που είχαν καταρτίσει τις σχετικές συμβάσεις».

 

Αντιδράσεις των λεωφορειούχων

 

Στο μεταξύ, στο πρόβλημα της μεταφοράς έχει δοθεί μερική λύση, αφού τα μακρινά δρομολόγια εξακολουθούν να παραμένουν ασύμφορα για τους λεωφορειούχους. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας – Θράκης, Μιχάλης Πεζίκογλου, είπε σχετικά με την παρέμβαση του υπουργού στη Δικαιοσύνη: «Η κίνηση στην οποία προχώρησε το υπουργείο είναι απλώς αβάσιμη. Εμείς αυτή τη στιγμή είμαστε χωρίς συμβάσεις. Εχουμε κάνει πολλές παραχωρήσεις απέναντι στο κράτος, έχουμε δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό μας απέναντι στα παιδιά και τους μαθητές, αλλά το κράτος και το υπουργείο συνεχίζει να μας εμπαίζει. Είμαι πεπεισμένος ότι η διερεύνηση των ευθυνών που ζητείται θα οδηγήσει στο ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών».

 

Scroll to top