stournaras-eurogroup-asmousen

16/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ερχεται να μας πάρει… μέτρα

Στην Αθήνα από σήμερα ο απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τόμας Βίζερ. Θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση για το πώς θα καλυφθεί η «τρύπα» της τριετίας 2014-2016, που εκτιμάται σε 11 δισ.
      Pin It

Στην Αθήνα από σήμερα ο απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τόμας Βίζερ. Θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση για το πώς θα καλυφθεί η «τρύπα» της τριετίας 2014-2016, που εκτιμάται σε 11 δισ.

 

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

Εντός ελληνικού εδάφους μεταφέρονται οι συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους για τα μέτρα με τα οποία θα καλυφθεί το δημοσιονομικό «κενό» της τριετίας 2014 – 2016 και οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το συγκεκριμένο διάστημα που, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, υπερβαίνουν τα 11 δισ. ευρώ.

 

Απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γι΄ αυτές τις συζητήσεις θα είναι ο πρόεδρος του Euro Working Group Τόμας Βίζερ, στέλεχος καθ’ ύλην αρμόδιο για τέτοιου είδους θέματα.

 

Αν και ο Αυστριακός επικεφαλής του Euro Working Group είχε την ευκαιρία για μία πρώτη κουβέντα με τον Γιάννη Στουρνάρα στη διάρκεια του Συμβουλίου του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, σήμερα έρχεται και επίσημα στην Ελλάδα στο πλαίσιο νέας συνεργασίας που έχει με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών.

 

Παρών σε αυτή τη συνάντηση, που θα ξεκινήσει από νωρίς σήμερα το πρωί, θα είναι και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου.

 

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι η «ατζέντα» των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι ιδιαίτερα πλούσια. Εκτός από τον προϋπολογισμό για το 2014 και το νέο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα της περιόδου 2014 – 2017, με τις παρεμβάσεις των 5,5 δισ. ευρώ που προβλέπει στο σκέλος των δαπανών, στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν επίσης: η πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος και τα προαπαιτούμενα για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα που επιστρέφει τέλη του μήνα στην Αθήνα, αλλά και το σενάριο για ένα τρίτο «πακέτο» βοήθειας προς την Ελλάδα.

 

Ηδη οι συζητήσεις για το τελευταίο θέμα έχουν ανοίξει «για τα καλά». «Καυτό» όμως ζήτημα για την κυβέρνηση είναι αυτό της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με την Αθήνα να αδημονεί για μία ξεκάθαρη λύση στην περίπτωση που επιλέξει να βγει στις αγορές προκειμένου να βρει σε μια… λογική τιμή τα κεφάλαια εκείνα που θα της επιτρέψουν στο μέλλον να πληρώνει τις δαπάνες για τόκους καθώς και άλλες εσωτερικές της υποχρεώσεις.

 

Το «κούρεμα»

 

Από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων το θέμα αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκαθαρίσει μέσα στον Απρίλιο του 2014, όπου ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ θα καθίσουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να καταρτίσουν προτάσεις για τη βιωσιμότητά του τις οποίες θα παρουσιάσουν σε Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί μέχρι τα μέσα του 2014. Το ΔΝΤ πάντως επιμένει σε ένα «κούρεμα» των δανείων που έχει λάβει η χώρα μας από τους Ευρωπαίους εταίρους της, προκειμένου να περιοριστεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020. Αυτό φαίνεται να επιθυμεί και η κυβέρνηση χωρίς ωστόσο να το δηλώνει επίσημα.

 

Εκτιμάται ότι ο πρόεδρος του Euro Working Group Τόμας Βίζερ θα «λειάνει» το έδαφος για πρόσθετα μέτρα από την τρόικα όπως προέκυψε από τις εργασίες του Eurogroup, αρχής γενομένης μάλιστα από το 2014 που η κυβέρνηση υπολόγιζε να την βγάλει «καθαρή» μόνο με τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα. Τα στελέχη του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ θα επιστρέψουν στα τέλη Οκτωβρίου στην Αθήνα.

 

Νέα συρρίκνωση της οικονομίας

 

Εν τω μεταξύ, η σημαντική περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης και των επενδύσεων ήταν οι δύο βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 6,4% την περασμένη χρονιά, όπως προκύπτει από τους Ετήσιους Εθνικούς Λογαριασμούς του 2012 τους οποίους δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Σε σταθερές τιμές το ΑΕΠ διαμορφώθηκε το 2012 στα 195,2 δισ. ευρώ, έναντι 208,5 δισ. ευρώ το 2011.

 

Επίσης, στα 8,881 αυξήθηκε το ταμειακό έλλειμμα στον προϋπολογισμό στο εννεάμηνο του 2013,σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, η οποία καταγράφει και πρωτογενές έλλειμμα 3,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, προς αποφυγή παρεξηγήσεων η ΤτΕ δείχνοντας ότι δεν υπάρχει διαφορά με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών εξηγεί ότι προκύπτει «πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. ευρώ εάν συμπεριληφθούν έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ελληνικών ομολόγων από το ευρωσύστημα και αν αφαιρεθούν δαπάνες ύψους περίπου 4,82 δισ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

 

Scroll to top