Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έκαναν χθες το πρώτο μετέωρο βήμα προς την τραπεζική ενοποίηση εγκρίνοντας τους κανονισμούς για τη δημιουργία ενός Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.
Κυρίαρχος θεσμός του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) αναδεικνύεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία θα έχει την άμεση εποπτεία των 6.000 τραπεζών της ευρωζώνης σε στενή συνεργασία με τις εθνικές εποπτικές αρχές. Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ θα διασφαλίζει τη συνεπή εφαρμογή των ενιαίων κανονισμών και θα εποπτεύει τις συστημικές τράπεζες -με ενεργητικό μεγαλύτερο των 30 δισ. ευρώ ή ίσο με το 20% του ΑΕΠ της χώρας τους- ή όσες έχουν ζητήσει ή έχουν λάβει βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF). Θα επιβλέπει ακόμη την εποπτεία των λιγότερο συστημικών τραπεζών από τις εθνικές αρχές, ενώ θα μπορεί να αποφασίζει ανά πάσα στιγμή την απευθείας εποπτεία μίας ή περισσοτέρων από αυτές τις τράπεζες. Το έργο της θα αναλάβουν ένα ξεχωριστό Εποπτικό Συμβούλιο με οργανωτική επιτροπή, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ και ένα πάνελ για την επίλυση των πιθανών διαφορών μεταξύ των εθνικών αρχών και του Διοικητικού Συμβουλίου.
Από την πλευρά τους οι εθνικές εποπτικές αρχές θα διατηρήσουν τον έλεγχο κάποιων εργασιών, όπως για παράδειγμα αυτών που αφορούν την προστασία των καταναλωτών, το ξέπλυμα χρήματος, τις υπηρεσίες πληρωμών. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) θα διατηρήσει την αρμοδιότητά της για την περαιτέρω ανάπτυξη ενός «ενιαίου εγχειριδίου κανόνων» για τον τραπεζικό τομέα. Ο μηχανισμός εκτός από την ευρωζώνη θα καλύπτει και όσες εκτός αυτής χώρες επιθυμούν να συμμετάσχουν. Προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία ένα χρόνο μετά την έγκριση των συνθηκών. Μπαρόζο και Μπαρνιέ χαιρέτισαν χθες από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως ιστορική τη συμφωνία και ως το πρώτο βήμα για την τραπεζική ενοποίηση. Η σύσταση της ενιαίας αρχής εποπτείας αποτελεί προϋπόθεση για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Ωστόσο, σε μια τέτοια προοπτική διαφωνεί για την ώρα ο μεγαλύτερος παίκτης, η Γερμανία. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε χθες ενάντιος σε μια απευθείας στήριξη των τραπεζών από τον ESM, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα απαιτήσει την αλλαγή της γερμανικής νομοθεσίας.
Μπάμπης Μιχάλης