Αρση της ασυλίας των βουλευτών της Χ.Α., Γ. Γερμενή, Π. Ηλιόπουλου, Στ. Μπούκουρα, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ένταξή τους σε εγκληματική οργάνωση, και των Ηλ. Κασιδιάρη, Ηλ. Παναγιώταρο και Χρ. Αλεξόπουλο, για παλαιότερα αδικήματα, αποφασίστηκε χθες με συντριπτική πλειοψηφία
Της Ελενας Βαρίνου
Τον δρόμο στις ανακριτικές αρχές να ασκήσουν δίωξη για εγκληματική δράση σε ακόμη τρία πολιτικά στελέχη της «Χρυσής Αυγής» άνοιξε χθες η Βουλή, αποφασίζοντας με αυξημένη πλειοψηφία την άρση της ασυλίας τους, ενώ η Ολομέλεια προετοιμάζεται για τη «χαριστική βολή» στην οργάνωση, συζητώντας σήμερα την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης στο κόμμα της. Οι ζυμώσεις στο εσωτερικό των κομμάτων και οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους τους, που συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ, όπως φαίνεται θα εξελίσσονται μέχρι το «παρά πέντε» της κρίσιμης ψηφοφορίας, εικάζεται ωστόσο πως, βάσει της κοινής πολιτικής βούλησης θα επιτευχθεί η διακομματική σύγκλιση για την απαραίτητη πλειοψηφία.
Πιο κοντά σε συμφωνία
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ακανθώδες σημείο της διάστασης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ ως προς τον ορισμό των αδικημάτων (στην περίπτωση δηλαδή της τρομοκρατικής δράσης) που θα αφορά το μέτρο, φαίνεται να παραμερίζεται από την πλευρά της Κουμουνδούρου, στην περίπτωση που η κυβέρνηση προσχωρήσει στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για λήψη της σχετικής απόφασης με αυξημένη πλειοψηφία των βουλευτών (180).
Ο υπουργός Εσωτερικών, πάντως, μετά και τις χθεσινές επαφές του με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, ανακοίνωσε περαιτέρω υποχωρήσεις στην τροπολογία της κυβέρνησης – θα κατατεθούν σήμερα στην Ολομέλεια ως νομοτεχνικές βελτιώσεις. Με σημαντικότερη τη μετατόπισης της απόφασης για την αναστολή της χρηματοδότησης στην Ολομέλεια της Βουλής (βάσει της απόλυτης πλειοψηφίας των 151) – αρχικά προβλεπόταν μόνο υπουργική απόφαση.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά την τελευταία τοποθέτηση της κυβέρνησης εξακολουθούσαν να εντοπίζουν «ορατές διαφορές», σημείωναν πάντως ότι θα κριθούν όλα από τη σημερινή συζήτηση και τη διάθεση σύγκλισης που θα εκδηλωθεί.
Πάντως χθες, με τη συγκατάθεση 246 βουλευτών στο σύνολο των 247 που ψήφισαν (απουσίασαν συνολικά 35 βουλευτές, εκτός των 18 εκπροσώπων της οργάνωσης που απείχαν) οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Γ. Γερμενής, Π. Ηλιόπουλος και Στ. Μπούκουρας παραδόθηκαν στα χέρια της Δικαιοσύνης ύστερα από το σχετικό αίτημα των ανακριτικών αρχών που ζήτησαν την άρση της ασυλίας τους, προκειμένου να τους απαγγελθούν κατηγορίες για «την πράξη της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και της διευθύνσεως αυτής». Από τη χθεσινή διαδικασία απείχαν ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγ. Βενιζέλος, η πρόεδρος της Κ.Ο. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Αντιθέτως παραβρέθηκαν ο Φώτης Κουβέλης (ΔΗΜΑΡ) και ο Πάνος Καμμένος (ΑΝ.ΕΛΛ.). Η μία ψήφος που καταγράφηκε ως άκυρη ανήκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στον ανεξάρτητο βουλευτή Ν. Νικολόπουλο.
Εκτός των τριών που αντιμετωπίζουν την κατηγορία της εγκληματικής δράσης, στη χθεσινή της συνεδρίαση η Ολομέλεια υπερψήφισε την άρση της βουλευτικής ασυλίας και των Ηλ. Κασιδιάρη, Ηλ. Παναγιώταρου και Χρ. Αλεξόπουλου, επίσης μετά από σχετικό αίτημα των ανακριτών, για αδικήματα που αφορούν παλαιότερες υποθέσεις (για τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος στο Ηράκλειο της Κρήτης, για τα έκτροπα στο θέατρο «Χυτήριο» και για επεισόδια στη Λάρισα για τους δύο πρώτους).
Ενα «παρών»
Στην ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας του Ηλ. Παναγιώταρου, στη μία από τις δύο υποθέσεις που τον επιβαρύνουν, προέκυψε ένα «παρών», που κατά τις σχετικές πληροφορίες αποδόθηκε στον βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ., Β. Καπερνάρο.
Οι Κασιδιάρης, Παναγιώταρος και Ηλιόπουλος κατήγγειλαν και χθες από τα βουλευτικά τους έδρανα εκ νέου την «άθλια σκευωρία» και την «πολιτική τους δίωξη», με τον δεύτερο να απευθύνεται σε «τέως ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας» και τον τρίτο να επικαλείται την αναμονή της γέννησης της κόρης του απαγγέλλοντας Κωστή Παλαμά.
Ο Στ. Μπούκουρας συντάχθηκε με τους προηγούμενους, δηλώνοντας και από την πλευρά του πως ήθελε και ο ίδιος την άρση της βουλευτικής του ασυλίας, προκειμένου «να βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης για να λάμψει η αλήθεια».