17/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γ. Παπακωνσταντίνου

Στον Αρειο Πάγο το δίλημμα της παραγραφής

Ο ανακριτής της υπόθεσης για τη «λίστα Λαγκάρντ» ζήτησε από το ανώτατο δικαστήριο να αποφανθεί εάν η Βουλή της μίας ημέρας συνιστά κοινοβουλευτική σύνοδο.
      Pin It

Ο ανακριτής της υπόθεσης για τη «λίστα Λαγκάρντ» ζήτησε από το ανώτατο δικαστήριο να αποφανθεί εάν η Βουλή της μίας ημέρας συνιστά κοινοβουλευτική σύνοδο

 

Της Κατερίνας Κατή

 

γ. παπακωνσταντινουΟ αρεοπαγίτης ειδικός ανακριτής Ιωσήφ Τσαλαγανίδης «ένιψε τας χείρας του» για το ζήτημα της παραγραφής ή όχι των αδικημάτων που καταλογίζονται στον Γ. Παπακωνσταντίνου για το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ, κρίση κομβική, καθώς είναι το «κλειδί» για να κινηθεί ποινικά η υπόθεση.

 

Τρεις μήνες μετά τον ορισμό του ως ειδικού ανακριτή που θα διενεργήσει την έρευνα για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τα εμπλεκόμενα μη πολιτικά πρόσωπα, ο κ. Τσαλαγανίδης έριξε το… μπαλάκι στον Αρειο Πάγο, από τον οποίο ζητά τώρα να λύσει τον νομικό γρίφο της παραγραφής ή όχι των ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Οικονομικών για πεπραγμένα του σχετικά με την περιβόητη πλέον λίστα, στην οποία, όπως αποκαλύφθηκε, περιλαμβάνονταν και ονόματα συγγενικών του προσώπων.

 

Με έγγραφό του, στο οποίο δεν εκφράζει συγκεκριμένη άποψη υπέρ ή κατά της παραγραφής των αδικημάτων του πρώην υπουργού, ζητά από το δικαστικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου να αποφανθεί για το μείζον νομικό θέμα, που εν προκειμένω συνδέεται με τη Βουλή της μιας μέρας, η οποία συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου και η οποία βεβαίως δεν κίνησε οποιαδήποτε δίωξη σε βάρος του υπουργού οδηγώντας -σύμφωνα με ορισμένους συνταγματολόγους- στην παραγραφή των όποιων ποινικών ευθυνών του.

 

Κι αυτό, καθώς, σύμφωνα με άρθρο 86 του Συντάγματος, «εάν έχουν παρέλθει δύο κοινοβουλευτικές σύνοδοι χωρίς να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, επέρχεται αποσβεστική προθεσμία», γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι εξαλείφεται το αξιόποινο, οπότε και δεν μπορεί να κινηθεί ποινική διαδικασία σε βάρος πρώην υπουργού.

 

Με βάση τα νέα αυτά δεδομένα η δικογραφία διαβιβάστηκε ήδη στον εποπτεύοντα αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιο Κανελλόπουλο, για να διατυπώσει την πρότασή του στο πενταμελές δικαστικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου, το οποίο στη συνέχεια με βούλευμά του θα αποφασίσει για το εάν έχει επέλθει ή όχι παραγραφή των αδικημάτων. Σε περίπτωση που το αρμόδιο συμβούλιο κρίνει ότι δεν τίθεται θέμα παραγραφής και ότι είναι βάσιμες οι κατηγορίες που του αποδίδονται, τότε ο κ. Παπακωνσταντίνου θα καθίσει στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου με κίνδυνο να καταδικαστεί σε βαρύτατες ποινές κάθειρξης.

 

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια της Βουλής, τον περασμένο Ιούλιο, είχε ψηφίσει κατά πλειοψηφία υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού Οικονομικών για δύο κακουργήματα, της απιστίας και της νόθευσης εγγράφου, και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, που αφορούν τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ.

 

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στην ομιλία του την ημέρα της ψηφοφορίας, χαρακτήρισε προκατασκευασμένο και προαποφασισμένο το πόρισμα της Βουλής, απέρριψε όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται μιλώντας για ιστορία που επαναλαμβάνεται ως φάρσα μετά από 25 χρόνια και για πλήρη ευτελισμό της προανακριτικής διαδικασίας, ενώ είχε αφήσει και αιχμές κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου για τους χειρισμούς του όσον αφορά το πολυθρύλητο usb.

 

Scroll to top