17/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκθέσεις μειωμένης απήχησης

Μπορεί και τα φετινά συμπεράσματα της Ε.Ε. για Τουρκία και ΠΓΔΜ να περιλαμβάνουν αγκάθια για την πολιτική των 2 χωρών, αναμένεται όμως να περάσουν στη σκιά του διεθνούς ενδιαφέροντος.
      Pin It

Μπορεί και τα φετινά συμπεράσματα της Ε.Ε. για Τουρκία και ΠΓΔΜ να περιλαμβάνουν αγκάθια για την πολιτική των 2 χωρών, αναμένεται όμως να περάσουν στη σκιά του διεθνούς ενδιαφέροντος

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά

 

Σε παροτρύνσεις και καταγραφή γεγονότων, αποφεύγοντας τα σχόλια, περιορίζεται, όπως κάθε χρόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις ετήσιες εκθέσεις προόδου για την Τουρκία και την ΠΓΔΜ που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Ενδειξη ότι κανείς δεν βιάζεται στις Βρυξέλλες και στα κράτη-μέλη για μια νέα διεύρυνση της Ε.Ε. Με την ένταξη της Κροατίας, έκλεισε για αρκετά χρόνια η πόρτα της κοινοτικής Ευρώπης για τις χώρες που περιμένουν στον προθάλαμο ή στον διάδρομο.

 

Πριν από τις ευρωεκλογές

 

Αλλωστε δεν είναι ώρα για ενθαρρύνσεις στις χώρες αυτές, λίγους μήνες πριν από τη διεξαγωγή ευρωεκλογών στις οποίες αναμένεται άνοδος των ευρωσκεπτικιστών και των ακροδεξιών εθνικιστικών-ρατσιστικών κομμάτων στα κράτη-μέλη. Κανείς από τους 28, λοιπόν, δεν πρόκειται να ασχοληθεί σοβαρά με τις εκθέσεις της Επιτροπής…

 

Από την άλλη πλευρά, οι φετινές εκθέσεις δεν θα ταρακουνήσουν τη σημερινή πολιτική της Αγκυρας στο Κυπριακό και τις σχέσεις με την Αθήνα. Η κυβέρνηση Ερντογάν θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει με αδιαφορία τις ισορροπημένες απόψεις των Βρυξελλών. Ούτε κρύο ούτε ζέστη. Για την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά και είναι λιγότερο αδιάφορη στη συνεχιζόμενη καθυστέρηση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων λόγω της μη επίτευξης προόδου στο θέμα της ονομασίας, παρά τη θετική για την ΠΓΔΜ πρόταση της Επιτροπής που έχει μπλοκαριστεί από την Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπουργών. Τα λιμνάζοντα νερά αρχίζουν να μυρίζουν άσχημα…

 

Στην έκθεση για την Τουρκία αναφέρεται, όπως και πέρυσι, ότι η Αγκυρα πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για την εξεύρεση λύσης στα διμερή θέματα που δεν έχουν επιλυθεί, «συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών διαφορών»… Βέβαια, το casus belli σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων εξακολουθεί να ισχύει στη βάση του σχετικού ψηφίσματος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του 1995, όπως υπενθυμίζει η Επιτροπή…

 

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά, όπως και το 2012, στην ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ή στην ανάγκη μέσω προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και καλείται η Τουρκία να αποφεύγει κάθε απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας…

 

Υπάρχει αναφορά στις ελληνικές και κυπριακές διαμαρτυρίες σχετικά με την παραβίαση του εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων από την Τουρκία, καθώς και στις απειλές της Αγκυρας για το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

 

Η Τουρκία, αναφέρει η έκθεση, συνέχισε να προβαίνει σε δηλώσεις που αμφισβητούν το δικαίωμα της Λευκωσίας για γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας προς όφελος όλων των Κυπρίων, απειλώντας με αντίποινα κατά εταιρείας της Ε.Ε. που έλαβε άδεια γεώτρησης από την Κύπρο. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι η Αγκυρα δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διαπραγματευτικό πλαίσιο Ε.Ε. – Τουρκίας και αφορούν την Κύπρο, όπως και άρνηση της Αγκυρας να υπογράψει τη συμφωνία για το δίκαιο της θάλασσας.

 

Ο επίτροπος Φούλε παρατήρησε ότι εδώ και μία τριετία δεν έχει ανοίξει κανένα κεφάλαιο στην ενταξιακή διαδικασία. Και πρόσθεσε ότι «ήρθε η ώρα» να ανοίξει το Κεφάλαιο 22 (περιφερειακή πολιτική)…

 

Στην έκθεση για την ΠΓΔΜ, η Επιτροπή επαναλαμβάνει την εδώ και μία πενταετία πρότασή της για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα αυτή, φροντίζοντας να επισημάνει ότι παραμένει ουσιαστική η διαπραγμάτευση για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

 

Οι «καυτές πατάτες»

 

Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΠΓΔΜ πληροί τα πολιτικά κριτήρια και παρατηρεί ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης πρέπει να επικεντρωθούν ιδιαίτερα στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την ελευθερία της έκφρασης, τις σχέσεις με τα ΜΜΕ και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

 

Ο επίτροπος Φούλε εξέφρασε την ελπίδα να λάβουν σοβαρά υπόψη τους στο Συμβούλιο Υπουργών τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας: Πρώτα, όμως, η ΠΓΔΜ είναι εκείνη που πρέπει να αξιολογήσει τα οφέλη και το κόστος από την επίτευξη συμβιβασμού για το θέμα της ονομασίας. Σε μια στιγμή, ο Τσέχος επίτροπος αποκάλεσε την ΠΓΔΜ εκ παραδρομής «Μακεδονία». Αμέσως το διόρθωσε λέγοντας «Τι είπα, Θεέ μου»…

 

Scroll to top