17/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η μεγάλη φούσκα του voucher Υγείας

Προσφέρει δωρεάν διάγνωση, αλλά όχι δωρεάν θεραπεία είτε πρόκειται για φαρμακευτική αγωγή στο σπίτι είτε για νοσηλεία σε κάποιο νοσοκομείο.
      Pin It

Προσφέρει δωρεάν διάγνωση, αλλά όχι δωρεάν θεραπεία είτε πρόκειται για φαρμακευτική αγωγή στο σπίτι είτε για νοσηλεία σε κάποιο νοσοκομείο

 

Από τις περίπου 40.000 αιτήσεις έχουν εκδοθεί μόνο 22.000. Αγνωστο πώς καλύπτονται οι χρόνια πάσχοντες ανασφάλιστοι και πώς η περίπτωση του ασθενή που υποτροπιάζει

 

Του Δημήτρη Τερζή

 

«Στόχος της κυβερνήσεως, να μην αφήσουμε στο τέλος κανέναν συμπολίτη μας που έχει ανάγκη υπηρεσιών υγείας χωρίς κάλυψη». Αυτό δήλωνε, μεταξύ άλλων, στις 2 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης στην πρεμιέρα του πολυδιαφημισμένου «Εισιτηρίου ελεύθερης πρόσβασης στην πρωτοβάθμια περίθαλψη» ή αλλιώς health voucher. Είναι όμως τα πράγματα έτσι ή πρόκειται για μια τεράστια επικοινωνιακή φούσκα της κυβέρνησης, η οποία παίζει με τον πόνο εκατοντάδων χιλιάδων ανασφάλιστων Ελλήνων;

 

Διάγνωση χωρίς θεραπεία

 

Κάνοντας μια μικρή έρευνα διαπιστώσαμε ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι όπως διαφημίζονται από το υπουργείο. Και αυτό, γιατί το λεγόμενο voucher έχει ένα σημαντικότατο μειονέκτημα: προσφέρει δωρεάν διάγνωση αλλά δεν προσφέρει δωρεάν θεραπεία.

 

Είτε πρόκειται για φαρμακευτική αγωγή στο σπίτι είτε πρόκειται για νοσηλεία σε κάποιο νοσοκομείο, αυτή δεν καλύπτεται! Αρα, ποιο είναι το κέρδος του ανασφάλιστου και οικονομικά αδύναμου από αυτή την ιστορία; Η γνώση και μόνο της κατάστασής του.

 

«Το πρόγραμμα ως σύλληψη θα μπορούσε να βοηθήσει, αλλά έτσι όπως είναι δομημένο δεν το κάνει», μας λέει ο κ. Τάκης Γεωργακόπουλος, πνευμονολόγος στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» της Πάτρας. «Τα κονδύλια του και η δόμησή του δεν επαρκούν ώστε να παρασχεθούν ουσιαστικές φροντίδες υγείας. Εχουμε πάνω από 1 εκατ. ανασφάλιστους αυτή τη στιγμή. Το πρόγραμμα καλύπτει, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 1/5 εξ αυτών. Και πώς; Πώς καλύπτονται οι χρόνια πάσχοντες ανασφάλιστοι; Πώς καλύπτεται η περίπτωση του ασθενή που υποτροπιάζει; Τα συστήματα υγείας κρίνονται στην πράξη και όχι στα λόγια. Το voucher θα έπρεπε να καλύπτει πλήρως τους ανασφάλιστους τόσο σε διάγνωση όσο και σε θεραπεία. Αυτό λοιπόν δεν γίνεται εδώ. Και να ρωτήσω και κάτι άλλο. Οταν τελειώσουν τα λεφτά του ΕΣΠΑ, τι θα γίνει;».

 

Τι καλύπτει το voucher και ποιους αφορά;

 

Το voucher αφορά τους πρώην άμεσα ασφαλισμένους (και τα προστατευόμενα μέλη αυτών) σε κλάδους υγείας που υπήχθησαν στον ΕΟΠΥΥ. Αφορά επίσης άτομα με συγκεκριμένο εισόδημα (ατομικό 12.000 ευρώ ή οικογενειακό 25.000) αλλά και εγκύους. Η χρονική διάρκεια ισχύος του voucher αντιστοιχεί σε 4 μήνες από την ημερομηνία ενεργοποίησής του και περιλαμβάνει 3 ιατρικές επισκέψεις σε αυτό το διάστημα. Να σημειωθεί εδώ πως ειδικά για τις εγκύους η χρονική διάρκεια ισχύει για 9 μήνες και οι επισκέψεις είναι 15.

 

Η γενική κατηγορία των δικαιούχων του voucher (πλην των εγκύων) χωρίζεται ηλικιακά: 2 μηνών – 3 ετών, 3 – 15 ετών, 15 – 30 ετών, 30 – 60 ετών και τρίτη ηλικία. Στις παροχές του, που ενδιαφέρουν γυναίκες και άνδρες, περιλαμβάνονται μία αιμοληψία (γενική αίματος και βιοχημικές εξετάσεις), γενική εξέταση ούρων, ένα καρδιογράφημα, μία τομογραφία και κάποιες ειδικές εξετάσεις ανάλογα με το φύλο του ασθενούς:

 

- Στους άνδρες περιλαμβάνεται έλεγχος PSA (για τον καρκίνο του προστάτη), CEA (για διάφορους τύπους καρκίνου, κυρίως του παχέος εντέρου), τεστ για AIDS και για ηπατίτιδα C.

 

- Στις γυναίκες περιλαμβάνεται έλεγχος Ca 125 (για τον καρκίνο στα γεννητικά όργανα), Ca 153 (για τον καρκίνο του μαστού), μαστογραφία, Τεστ Παπ, τεστ για AIDS και για ηπατίτιδα C.

 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από τις 2 Σεπτεμβρίου που τέθηκε το πρόγραμμα σε εφαρμογή έχουν γίνει περίπου 40.000 αιτήσεις και έχουν εκδοθεί 22.000 vouchers. Το πρόγραμμα υπολογίζεται ότι μπορεί να καλύψει περίπου 250.000 ανασφάλιστους.

 

Κοροϊδία

 

«Το voucher είναι μια κοροϊδία», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας και πυρηνικός ιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου κ. Κώστας Γιαννάκενας. «Ποιους καλύπτει; 200, 300 χιλιάδες ανασφάλιστους; Με τους υπόλοιπους, που είναι πολλοί, τι γίνεται; Και ας πάμε σε αυτούς που υποτίθεται ότι καλύπτει το πρόγραμμα. Πάει λοιπόν κάποιος για εξέταση στον γιατρό και τον παραπέμπει να κάνει PSA (εξέταση για προστάτη). Πάει η μία επίσκεψη. Επιστρέφει να του δείξει τα αποτελέσματα της εξέτασης, πάει και η δεύτερη επίσκεψη. Ενδεχομένως να χρειαστεί βιοψία. Ποιος την πληρώνει; Δεν καλύπτεται απ’ το πρόγραμμα. Και άντε βρίσκει τα χρήματα και την κάνει. Φέρνει τα αποτελέσματα στον γιατρό (τρίτη και τελευταία επίσκεψη, σύμφωνα με το πρόγραμμα του voucher) και μαθαίνει π.χ. ότι έχει καρκίνο στον προστάτη. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Ποιος τον θεραπεύει και πώς; Μας αρκεί να μάθουμε από τι πάσχει και μόνο; Κι αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα. Ας πάμε αλλού. Ο μακροχρόνια διαβητικός τι θα κάνει; Ο μακροχρόνια καρδιοπαθής ανασφάλιστος πού θα απευθυνθεί; Ο καρκινοπαθής που πρέπει να κάνει θεραπεία, πώς και πού θα την κάνει, μια και δεν θεωρείται έκτακτο περιστατικό; Τι θα κάνει λοιπόν ο ανασφάλιστος καρκινοπαθής, θα περιμένει να πεθάνει; Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που προσφέρει μια βασική φροντίδα σε νέους στην ηλικία αλλά σε άτομα από 45 και πάνω, οπότε αρχίζουν τα ουσιαστικά προβλήματα, δεν προσφέρει τίποτα».

 

Ο αντίλογος στα όσα λέει ο κ. Γιαννάκενας έρχεται από τον υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Τάκη Αντωνακόπουλο. «Κανένα σύστημα Υγείας στον κόσμο δεν είναι τέλειο», μας λέει. «Για τα δεδομένα της χώρας αυτή τη στιγμή, την οικονομική κρίση, το ΕΣΥ προσπαθεί για το καλύτερο και το voucher είναι μια σωστή κίνηση. Χιλιάδες ανασφάλιστοι συμπολίτες μας έχουν τη δυνατότητα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ολοι θα ευχόμασταν τα πράγματα να ήταν καλύτερα και διαφορετικά, αλλά με βάση την εικόνα σήμερα κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Αν δείτε άλλες χώρες στο εξωτερικό, δεν έχουν τέτοιες παροχές».

 

Η λύση της… υπογραφής

 

Υπάρχει βέβαια και η άλλη λύση, η οποία εφαρμόζεται κατά κόρον σε πολλά νοσοκομεία. Ο ανασφάλιστος ασθενής νοσηλεύεται και υπογράφει χαρτί, με το οποίο αναγνωρίζει το χρέος του στο νοσοκομείο, και από εκεί και πέρα αναλαμβάνει την υπόθεση το λογιστήριο του ιδρύματος. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις 3 ανασφάλιστων ασθενών -ήρθαν στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα- στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» της Πάτρας, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν (2 περιπτώσεις καρδιοπαθειών και 1 περίπτωση εγχείρησης στο πόδι) και δεν είχαν να πληρώσουν. Το νοσοκομείο τούς έστειλε τα σχετικά ειδοποιητήρια. Ο νόμος λέει πως αυτά τα ειδοποιητήρια πρέπει να σταλούν στην εφορία –εφόσον αυτός που χρωστάει δεν τα εξοφλεί– και εκείνη να πράξει ανάλογα προκειμένου να διεκδικήσει τα χρωστούμενα.

 

«Ανέκαθεν υπήρχε η μέθοδος των ειδοποιητηρίων σε όσους δεν ήταν ασφαλισμένοι και χρωστούσαν», μας λέει στέλεχος του νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας». «Η διαφορά είναι πως τώρα με την κρίση τα περιστατικά αυτά είναι πάρα πολλά και το νοσοκομείο είναι υποχρεωμένο απ’ τον νόμο 2 φορές τον χρόνο να υπενθυμίζει το χρέος σε αυτόν που χρωστάει».

 

Scroll to top