17/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Εστειλαν τα ΜΑΤ για να σπάσουν την κατάληψη των εργαζομένων

      Pin It

ΛΑΜΙΑ

 

ge3245FileΜΑΤ και συλλήψεις έλαβαν ως… απάντηση οι εργαζόμενοι της Εύβοιας, που εδώ και περίπου σαράντα ημέρες πραγματοποιούσαν κατάληψη στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας αντιδρώντας στην κατάσταση «ομηρίας» στην οποία βρίσκονται αρκετοί από αυτούς από την τακτική που ακολουθούν οι διοικήσεις των εταιρειών, αλλά και στην αποβιομηχάνιση και τη μεγάλη ανεργία που μαστίζει την περιοχή.

 

Χθες τα ξημερώματα δύο διμοιρίες των ΜΑΤ και δεκάδες αστυνομικοί εισέβαλαν στο υπό κατάληψη Διοικητήριο της Εύβοιας, συλλαμβάνοντας 13 εργαζόμενους που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή εντός του κτιρίου. Αμεσα στον χώρο έξω από το Διοικητήριο και στη συνέχεια έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας, όπου οδηγήθηκαν οι 13 συλληφθέντες, συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι σε ένδειξη συμπαράστασης και αντίδρασης απέναντι στην παρέμβαση της αστυνομίας.

 

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα οι 13 συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη οικιακής ειρήνης και θα παραπεμφθούν σε τακτική δικάσιμο. Μετά την απελευθέρωση των 13 συλληφθέντων ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας μέχρι το κτίριο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, όπου πραγματοποιήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση και αποφασίστηκε 24ωρη απεργία για τις 24 Οκτωβρίου καθώς και διαμαρτυρία στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

 

«Μακάρι όπως λειτούργησε σήμερα η Δικαιοσύνη να λειτουργήσει και σε βάρος όλων αυτών οι οποίοι έχουν φέρει σε απόγνωση τους εργαζόμενους της Εύβοιας» τόνισε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Στέφανος Μπασινάς, σε μια προσπάθεια να αναδείξει την τακτική που ακολουθούν μεγάλες εταιρείες της περιοχής αλλά και την ανάγκη θεσμικής προστασίας των εργαζομένων.

 

Στην κατάληψη του Διοικητηρίου συμμετείχαν τα σωματεία εργαζομένων στις επιχειρήσεις Τσιμέντα Χαλκίδας, ΣΕΛΜΑΝ, ΝΕΟΣΕΤ, ΙΝΤΕΡΚΕΜ και πρώην Τσαούσογλου -αν και ουσιαστικά έχει σταματήσει η λειτουργία των εργοστασίων, σε μεγάλο μέρος των εργαζομένων δεν έχουν κοινοποιηθεί καν απολύσεις, ενώ τους οφείλονται δεδουλευμένα αρκετών μηνών. Μάλιστα οι εργαζόμενοι στους οποίους δεν έχει κοινοποιηθεί απόλυση δεν μπορούν να γραφτούν ούτε στο ταμείο ανεργίας, ενώ υπάρχουν εργαζόμενοι στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα που φτάνουν και τα δύο χρόνια εργασίας.

 

Οι εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει σε αρκετές περιπτώσεις το προηγούμενο διάστημα την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ενώ έχουν επισημάνει ότι αρκετές από τις συγκεκριμένες εταιρείες δεν έχουν παραδώσει τις άδειες λειτουργίας και συνεχίζουν είτε να έχουν παράλληλες δραστηριότητες είτε να επιχειρούν να διασφαλίσουν μελλοντικά τους συμφέροντα.

 

Η συγκεκριμένη κατάσταση έχει επισημανθεί και στη Βουλή με σχετικές ερωτήσεις βουλευτών, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια αντίδραση από την πλευρά του υπουργείου. Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα υπήρξε συνάντηση εκπροσώπων των εργαζομένων με τον υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση, ο οποίος δεσμεύτηκε για τη συγκρότηση τριμερών επιτροπών που θα ασχοληθούν ξεχωριστά με κάθε περίπτωση, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει κάτι ακόμη.

 

Γιώργος Δελιχάς

 

Scroll to top