18/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συναινετικό ψαλίδι στη Χρυσή Αυγή

Μετά τις νομοτεχνικές βελτιώσεις, η τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης στο νεοναζιστικό μόρφωμα αναμένεται να υπερψηφιστεί από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ. «Παρών» δηλώνει το ΚΚΕ, επιφυλακτικοί οι ΑΝ.ΕΛΛ.
     
Pin It

Μετά τις νομοτεχνικές βελτιώσεις, η τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης στο νεοναζιστικό μόρφωμα αναμένεται να υπερψηφιστεί από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ. «Παρών» δηλώνει το ΚΚΕ, επιφυλακτικοί οι ΑΝ.ΕΛΛ.

 

Της Ελενας Βαρίνου

 

Κοινοβουλευτικό τείχος μπροστά στο νεοναζιστικό μόρφωμα και την εγκληματική του δράση ύψωσαν χθες στη Βουλή κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς, γεφυρώνοντας τις αποστάσεις τους στα πολιτικά μέτρα, οδηγούν την Ολομέλεια να ψηφίσει την ερχόμενη Τρίτη την τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης στο κόμμα της Χρυσής Αυγής.

 

Στο αίτημα της κυβέρνησης για «ευρύτερη δυνατή συναίνεση» που διαβίβασε και από βήματος χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε διά του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Δ. Παπαδημούλη, χωρίς «μισόλογα», πως υπερψηφίζει τη νομοθετική πρωτοβουλία ώστε «να ανοίξει ο δρόμος για το κράτος δικαίου». Επισφραγίζοντας έτσι το αποτέλεσμα των αμοιβαίων υποχωρήσεων που έφεραν οι αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις της τελευταίας εβδομάδας, που αναμένεται να επικυρώσει και ως προς το κοινοβουλευτικό τυπικό τη συγκρότηση ισχυρού μετώπου των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου για την απονομιμοποίηση της φασιστικής οργάνωσης.

 

«Παραπέμπει σε τρομονόμο»

 

Eτσι, η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, όπως διαμορφώθηκε με τις τελευταίες νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατατέθηκαν κατά τη χθεσινή συζήτησή της (στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) θα ψηφιστεί –την ερχόμενη Τρίτη όπως προγραμματίστηκε– από τις Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ. Διαφοροποιήθηκαν, εκφράζοντας σοβαρές αιτιάσεις για την παράγραφο 187 Α που συμπεριλαμβάνει την «τρομοκρατική δράση» στα αδικήματα που αφορά η διάταξη, με τον κίνδυνο πως παραπέμπει σε «τρομονόμο»: το ΚΚΕ που δήλωσε «παρών» προκειμένου να μην ενισχύσει το «νομικό οπλοστάσιο» της κυβέρνησης βάσει της υπόνοιας ότι «θα χρησιμοποιηθεί κατά του εργατικού κινήματος» αλλά και οι ΑΝ.ΕΛΛ., που για τον ίδιο λόγο επιφυλάχθηκαν με «παρών» υπό την αίρεση να αποσύρει η κυβέρνηση (μέχρι την Τρίτη) τη συγκεκριμένη παράγραφο.

 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τελική της διατύπωση, η διάταξη θα εφαρμόζεται: α) αποκλειστικά ως προς τα αδικήματα της «εγκληματικής οργάνωσης» και της «τρομοκρατικής δράσης», β) στην περίπτωση «άσκησης δίωξης» και στην περίπτωση «επιβολής προσωρινής κράτησης» κατά το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, γ) όταν η δίωξη στρέφεται «κατά περισσοτέρων του ενός πέμπτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης». Η απόφαση για την αναστολή «κάθε είδους κρατικής χρηματοδότησης και οικονομικής ενίσχυσης» θα λαμβάνεται από τη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία και την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151).

 

Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης αιτιολόγησε την προσέγγιση που επιχείρησε η κυβέρνηση με την αντίστοιχη νομοθετική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να εξασφαλιστεί η «ευρύτερη δυνατή συναίνεση». «Οταν διακυβεύεται η εύρυθμη λειτουργία της Δημοκρατίας, ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός», είπε. «Εχουμε υποχρέωση να προστατέψουμε τους πολίτες και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Η ομόθυμη αποδοχή της τροπολογίας θα συμβάλει σ’ αυτή την κατεύθυνση».

 

Αυξημένη πλειοψηφία

 

Αφού επανέλαβε την αμετακίνητη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη «βασική διαφορά» της αυξημένης πλειοψηφίας των βουλευτών (180) που προτείνει, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης δήλωσε αμέσως μετά: «Ζητάμε από την κυβέρνηση να κάνει κι αυτό το βήμα, επειδή όμως δεν μας αρέσουν οι τακτικισμοί και τα μισόλογα, θα δώσουμε σε κάθε περίπτωση θετική ψήφο γιατί θεωρούμε πολύ σημαντικό τον πολιτικό συμβολισμό ότι ανοίγει ο δρόμος για το κράτος δικαίου».

 

«Δεν φοβόμαστε καθόλου να ψηφίσουμε την τροπολογία, με την οποία κατά βάθος συμφωνούμε, αλλά δεν θέλουμε να σας βοηθήσουμε να ενισχύσετε το νομικό σας οπλοστάσιο», είπε η πρόεδρος της Κ.Ο. του ΚΚΕ. «Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί εναντίον του εργατικού κινήματος», υπογράμμισε η Αλέκα Παπαρήγα. «Θα εξισώσουμε το… γιαούρτι με το έγκλημα;», αναρωτήθηκε και κατέληξε: «Λέμε «παρών» γιατί ξέρουμε τι αντιπροσωπεύει αυτό το μόρφωμα, αλλά μη νομίζετε ότι μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε αυτά εναντίον μας».

 

Θεσμικό πλαίσιο

 

Ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ. Ν. Τσούκαλης δήλωσε τη σύμφωνη γνώμη του κόμματος «χωρίς φοβίες και αστερίσκους», υπογραμμίζοντας εκ νέου το αίτημα να ενταχθεί η συγκεκριμένη τροπολογία σε θεσμικό πλαίσιο που θα ορίζει συνολικά τον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων.

 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε με τη σειρά του το «αρραγές θεσμικό κοινοβουλευτικό μέτωπο», επαναλαμβάνοντας ωστόσο πως «χάθηκε κρίσιμος χρόνος» και πως «έπρεπε να χυθεί αίμα αθώου», ενώ απέστειλε διπλό μήνυμα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για «μικροκομματικά κριτήρια που κυριάρχησαν και κυριαρχούν». Στρέφοντας τα βέλη του, τέλος, προς το περιβάλλον Μαξίμου, ο Ευάγγ. Βενιζέλος δήλωσε μεν πως δεν αποδέχεται τη διάκριση της βίας «σε καλή ή κακή», χαρακτηρίζοντας όμως την ίδια στιγμή τη «θεωρία των δύο άκρων» «ιστορικά ανεπίγνωστη».