Με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το ελληνικό Δημόσιο κινδυνεύει να πληρώσει τσουχτερό πρόστιμο για τα 15 εκατ. που χάρισε στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» με τη σύμβαση πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κ. Μοσχονά
Η εμμονή των ελληνικών κυβερνήσεων να κάνουν «δώρα» σε μεγαλοεργολάβους εις βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου κατέληξε χθες στην καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη ανάκτηση κρατικής βοήθειας που χορηγήθηκε στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.
Επειτα από καταγγελία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άσκησε προσφυγή κατά της Ελλάδας εκτιμώντας ότι η τιμή πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας το 2003 στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» ήταν κατώτερη της πραγματικής αγοραίας αξίας τους και, συνεπώς, η εταιρεία θα πρέπει να επιστρέψει στο ελληνικό κράτος παράνομες επιδοτήσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ. Η Επιτροπή κίνησε τον Δεκέμβριο 2008 εμπεριστατωμένη έρευνα, από την οποία προέκυψε ότι η τιμή των 11 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε για την πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην «Ελληνικός Χρυσός» ήταν κατώτερη της πραγματικής τους αξίας. Τα μεταλλεία είναι γνωστά για την παραγωγή χρυσού, αλλά και χαλκού, ψευδαργύρου, μολύβδου και αργύρου. Η «Ελληνικός Χρυσός» ιδρύθηκε με σκοπό την αγορά των μεταλλείων και ανήκει στην καναδική μεταλλευτική εταιρεία European Goldfields.
Πώληση χωρίς εκτίμηση
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην προσφυγή της, στις 12 Δεκεμβρίου 2003 τα μεταλλεία Κασσάνδρας μεταβιβάστηκαν από την TVX HELLAS στο Ελληνικό Δημόσιο έναντι 11 εκατ. ευρώ υπό όρους εξώδικου διακανονισμού, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε συμψηφισμός αμοιβαίων αξιώσεων. Την ίδια ημέρα, το Ελληνικό Δημόσιο προέβη στην πώληση των μεταλλείων Κασσάνδρας στην «Ελληνικός Χρυσός» έναντι 11 εκατ. ευρώ, χωρίς να γίνει προηγούμενη εκτίμηση των στοιχείων ενεργητικού και χωρίς ανοικτό διαγωνισμό.
Επίσης, η πωλητήρια σύμβαση προέβλεπε απαλλαγή από τους φόρους συναλλαγών. Σχετική έκθεση υπολόγισε την αξία των μεταλλείων σε 25 εκατ. ευρώ. Οι φόροι που θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί επί της πώλησης ανέρχονται σε 1,34 εκατ. ευρώ.
Η πώληση περιελάμβανε: 1) τα Μεταλλεία Στρατωνίου, Σκουριών και Ολυμπιάδας, καθώς και τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα, 2) γη, 3) το απόθεμα μεταλλευμάτων, και 4) τα πάγια στοιχεία ενεργητικού (εξοπλισμός εξόρυξης – επεξεργασίας, κατοικίες εργαζομένων και βιομηχανικά κτίρια).
Οι ελληνικές αρχές υποστήριξαν ότι η πώληση στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», συμφερόντων Γ. Μπόμπολα, αποσκοπούσε στην εξεύρεση ιδιοκτήτη πρόθυμου να διατηρήσει σε λειτουργία τα μεταλλεία, ώστε να προστατευτούν η απασχόληση και το περιβάλλον…
Τον Απρίλιο του 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα την ανάκτηση του ποσού των 15,34 εκατ. ευρώ, που αποτελούσε με βάση τους δικούς της υπολογισμούς το μέγεθος της κρατικής ενίσχυσης. Η ανάκτηση των ποσών με τόκο έπρεπε να γίνει εντός τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία της κοινοπούησής της, δηλαδή μέχρι τις 23 Ιουνίου 2011.
Οι ελληνικές αρχές όχι μόνο αγνόησαν επιδεικτικά τα αιτήματα της Επιτροπής, αλλά τον Απρίλιο του 2011 η Ελλάδα άσκησε προσφυγή ακύρωσης της απόφασης της Επιτροπής. Παρέλειψε, όμως, να συμμορφωθεί ως όφειλε με την απόφαση. Με αποτέλεσμα να προσφύγει το 2012 η Επιτροπή στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Ετσι, το Δικαστήριο διαπιστώνει στη χθεσινή του απόφαση ότι μέχρι τις 23 Ιουνίου 2011 η Ελλάδα δεν είχε λάβει κανένα μέτρο εκτέλεσης της απόφασης της Επιτροπής και ότι η επίμαχη ενίσχυση, στο σύνολό της, δεν είχε ανακτηθεί. Διαπιστώνει επίσης ότι η αίτηση παράτασης κοινοποίησης πληροφοριών που υπέβαλε η Ελλάδα δεν περιείχε καμία αιτιολογία, βάσει της οποίας η Επιτροπή θα μπορούσε να αποφανθεί.
Παραβίαση της νομοθεσίας
Επίσης, κατά το Δικαστήριο, το κενό στη νομοθεσία που επικαλείται η Ελλάδα και που αφορά το γεγονός ότι η υφιστάμενη διαδικασία ανάκτησης δεν καλύπτει τις περιπτώσεις χορήγησης εκ μέρους του κράτους-μέλους ενίσχυσης υπό τη μορφή της πώλησης ακινήτων σε τιμή κατώτερη της πραγματικής τους αξίας, δεν στοιχειοθετεί απόλυτη αδυναμία, σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου.
Το Δικαστήριο, λοιπόν, έκρινε την προσφυγή της Επιτροπής βάσιμη και αποφαίνεται ότι η Ελλάδα, παραλείποντας να λάβει εντός των ταχθεισών προθεσμιών όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να ανακτήσει από την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. την ενίσχυση η οποία χορηγήθηκε στην επιχείρηση αυτή επ’ ευκαιρία της πώλησης, από το Ελληνικό Δημόσιο, ακινήτων, παραβίασε την κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων.
Σε περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αγνοήσουν την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, θα ακολουθήσει νέα προσφυγή, η οποία θα συνοδεύεται με απειλή επιβολής προστίμου. Φυσικά, το μάρμαρο θα το πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο. Ολα αυτά για υποστήριξη ιδιωτικών συμφερόντων. «Αυτή είναι η Ελλάδα», όπως είχε πει κάποιος…
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΙΓΓΛΕΖΗ:
«Σκανδαλώδης η σύμβαση παραχώρησης»
«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε σήμερα το ελληνικό κράτος για παράνομη κρατική ενίσχυση 15,5 εκατομμυρίων ευρώ συν τους τόκους προς την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο κι εγώ προσωπικά έχουμε παρέμβει επανειλημμένα μέσω κοινοβουλευτικών διαδικασιών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο –αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο– για το θέμα αυτό, λαμβάνοντας την απάντηση ότι οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί και το ποσό θα ανακτηθεί από την Ελληνικός Χρυσός προς όφελος του Δημοσίου. Οι διαδικασίες έγιναν όμως πολύ καθυστερημένα και η Ελλάδα δεν απέφυγε την καταδίκη και πιθανότατα και τα χρηματικά πρόστιμα.
»Η πεποίθησή μας ότι η σύμβαση της παραχώρησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός αποτελεί ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο επιβεβαιώνεται άλλη μια φορά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Την εποχή που η ελληνική κυβέρνηση προβαίνει σε απίστευτες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, παιδεία, υγεία, κοινωνικό κράτος, την ίδια στιγμή καλείται να πληρώσει πρόστιμα (τα οποία φυσικά θα φορτωθούν στις πλάτες του ελληνικού λαού) γιατί όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις ήθελαν και θέλουν να εξυπηρετήσουν την προστατευόμενή τους εταιρεία».
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
«Εχουμε πληρώσει» λέει η «Ελληνικός Χρυσός»
Η Ελλάδα έκανε επί μακρόν τα στραβά μάτια υπέρ της «Ελληνικός Χρυσός», καθυστέρησε χαρακτηριστικά να κινητοποιήσει τον μηχανισμό είσπραξης της κρατικής ενίσχυσης, για την οποία η χώρα κατηγορείται ήδη από το 2011, και όταν πήρε μόλις φέτος τον Ιούνιο τα λεφτά, ήρθε σαν κερασάκι στην τούρτα η καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Τα χρήματα που όφειλε να επιστρέψει η «Ελληνικός Χρυσός» υποτίθεται πως πληρώθηκαν τμηματικά μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013. Με βάση την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το ποσό των 15,34 εκατ. ευρώ έπρεπε να είχε αποδοθεί στο ελληνικό Δημόσιο μέχρι τις 23 Ιουνίου 2011. Η χθεσινή καταδικαστική απόφαση, δηλαδή, έγινε επειδή οι κυβερνήσεις που χειρίστηκαν την υπόθεση όλα αυτά τα χρόνια, την άφησαν να σέρνεται, ενώ παράλληλα έκαναν δικαστικό αγώνα εν είδει συμψηφισμού υπέρ της «Ελληνικός Χρυσός», με πρόφαση ότι πρέπει να υποστηριχθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η ελληνική θέση πως δεν έχουν δοθεί κρατικές ενισχύσεις ώστε να «διαφυλαχτούν» υποθέσεις όπως της ΛΑΡΚΟ, των Ναυπηγείων κ.ά., για τις οποίες η Ελλάδα βρίσκεται υπόλογη. Σε επίσημη ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος επικοινωνίας της «Ελληνικός Χρυσός», Κων/νος Γεωργαντζής, τόνιζε χθες πως «η επίσημη κοινοποίηση της οφειλής προς την «Ελληνικός Χρυσός» έγινε στις 25 Απριλίου 2012», δηλαδή σχεδόν ενάμιση χρόνο αφότου είχε παρέλθει η ημερομηνία εντός της οποίας τα χρήματα θα έπρεπε να είχαν επιστραφεί από την εταιρεία.
Η «Ελληνικός Χρυσός» υποστήριξε χθες πως «η εταιρεία ανταποκρίθηκε άμεσα με κατάθεση εγγυητικής επιστολής και τμηματική καταβολή της οφειλής, η οποία ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου 2013». Το ύψος της οφειλής, σύμφωνα με την εταιρεία αλλά και όπως προκύπτει από σχετικό έγγραφο του ΥΠΕΚΑ προς τη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων, αφορούσε 21,616 εκατ. ευρώ και προκύπτει από το άθροισμα της διαφοράς μεταξύ της αξίας ενεργητικού της εταιρείας «TVS Hellas A.E.» και της τιμής στην οποία αυτά πωλήθηκαν στην «Ελληνικός Χρυσός» (14 εκατ. ευρώ), του ποσού των φόρων (1,340 εκατ. ευρώ) και των τόκων (6,276 εκατ. ευρώ).
Βασίλης Γεώργας