Pin It

Ανησυχίες για μελλοντική «οικονομική ασφυξία» της τοπικής αυτοδιοίκησης εξέφρασαν οι αιρετοί κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Αν και οι πληροφορίες που αποτυπώνονται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, είναι περιορισμένες γύρω από τους αποδιδόμενους πόρους και τις προβλεπόμενες δαπάνες της αυτοδιοίκησης, οι υπολογισμοί της Ενωσης προβλέπουν μεγαλύτερες των αναμενόμενων μειώσεων.

 

Αντίκτυπος των μειώσεων εκτιμάται πως θα εμφανιστεί έως και στη μισθοδοσία των εργαζομένων στους δήμους, πέραν της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών.

 

Η επιτροπή οικονομικών των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης υπολογίζει τη μείωση των αποδιδόμενων πόρων σε ένα μέσο ποσοστό 12,5%. Το περσινό έτος κρίθηκε «δημοσιονομικά πλεονασματικό», βάσει «αλχημείας», όπως υποστηρίζουν οι δήμαρχοι, καθώς συνυπολογίστηκε στα έσοδα της αυτοδιοίκησης δάνειο που είχε χορηγηθεί με σκοπό την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σύμφωνα με τους αιρετούς, διαφαίνεται η προοπτική παρέμβασης σε δημοτικές υπηρεσίες με την έναρξη του νέου έτους.

 

Η ΚΕΔΕ προτίθεται να ζητήσει εγγράφως ενημέρωση για τον διαχωρισμό των πόρων που προορίζονται για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού και να αιτηθεί ξεχωριστή χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, πρόσθετη χρηματοδότηση για τις κοινωνικές δομές των δήμων, λόγω συνθηκών κρίσης και, τέλος, αύξηση της απόδοσης των πόρων από το «Πράσινο Ταμείο», από το 2,5% στο 10%, όπως ορίζει ο νόμος, σύμφωνα με τους δημάρχους.

 

Εντυπώσεις, ωστόσο, προκαλεί ο ψύχραιμος τρόπος αντίδρασης της Ενωσης απέναντι στον επερχόμενο «οικονομικό στραγγαλισμό» των δήμων.

 

Στις προθέσεις της ΚΕΔΕ είναι η συνδιοργάνωση ημερίδας-εκδήλωσης, το αργότερο έως τα τέλη Νοεμβρίου, με την Ενωση Περιφερειών, προκειμένου να διαμορφωθεί η αντίδραση της τοπικής αυτοδιοίκησης απέναντι στο ζήτημα των οικονομικών και της αξιολόγησης των δομών.

 

Οι αιρετοί δεν φαίνονται πρόθυμοι να συγκρουστούν με το κεντρικό κράτος. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι παρά την απόφαση της ΚΕΔΕ να μη στείλουν οι δήμοι τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους στο «Οικονομικό Παρατηρητήριο», περίπου 200 εξ αυτών, δεν πρόβαλαν την πιο απλή μορφή αντίδρασης.

 

Στέργιος Ζιαμπάκας

 

Scroll to top