→Τη δική τους συμπόρευση ανακοίνωσαν Κουβέλης – Λοβέρδος
Εφαλτήριο επανασυσπείρωσης του εκσυγχρονιστικού μπλοκ της σημιτικής περιόδου αλλά και επανεμφάνισης του ίδιου του Κώστα Σημίτη αποτελεί το πρόσφατο κείμενο των «58». Μόλις δύο ημέρες μετά την ηχηρή δήλωση στήριξης της πρωτοβουλίας για την ανασυγκρότηση του χώρου, ο πρώην πρωθυπουργός παρέστη χθες στην παρουσίαση του βιβλίου του Τάσου Γιαννίτση «Η Ελλάδα στην κρίση», μια εκδήλωση που ευθύς εξαρχής μετατράπηκε σε ακόμη ένα γεγονός συνάθροισης προσωπικοτήτων της Κεντροαριστεράς και ανταλλαγής απόψεων για το μέλλον του εγχειρήματος.
Την ίδια ώρα, πάντως, στην έκκληση για δημιουργία ενιαίου φορέα που απευθύνουν όσοι συμμετέχουν στον σχετικό διάλογο, ο Φώτης Κουβέλης και ο Ανδρέας Λοβέρδος, μετά την αρνητική τους απάντηση, ανακοίνωσαν χθες τη δική τους συμπόρευση για τον «τρίτο πόλο», με την πραγματοποίηση κοινής εκδήλωσης στις 7 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Ο Τάσος Γιαννίτσης μπορεί να μην έβαλε την υπογραφή του στη διακήρυξη των «58», στηρίζει όμως ολόψυχα την προσπάθεια, την οποία μνημόνευσε στη χθεσινή εκδήλωση, σημειώνοντας ότι πρόκειται για πρωτοβουλία που κάνει έκκληση στις δυνάμεις του κεντροαριστερού χώρου, «να εγκαταλείψουν την απομόνωση, να προχωρήσουν σε μορφές συνεργασίας και αντί να ψάχνουν τι τους χωρίζει, να δουν τι μπορεί να τους ενώσει, ώστε να δώσουν στους Ελληνες μια καλύτερη προοπτική».
Ο κ. Γιαννίτσης ζήτησε από την κοινωνία μια «νέα συλλογικότητα» και κάλεσε τους πολίτες να πουν, τέσσερα χρόνια μετάα την έναρξη της μνημονιακής περιπέτειας, «μέχρι εδώ, το παιχνίδι τελείωσε», όπως ακριβώς είχε αναφωνήσει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Η προσπάθεια δημιουργίας νέου προοδευτικού πόλου αποτελεί κομβικό σημείο για μια στρατηγική εξόδου από την κρίση», υποστήριξε ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης, συντονιστής της προσπάθειας των «58», χαρακτηρίζοντας ανίκανο το δίπολο Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις.
Τον στόχο της μείωσης των ανισοτήτων έθεσε ως βασική προϋπόθεση της Κεντροαριστεράς ο Γιώργος Σιακαντάρης, ζητώντας ο μεταρρυθμιστικός πόλος να ασκεί κριτική στην ιδεολογία της τρόικας. Να αξιοποιηθεί η κρίση «για να κάνουμε μεγάλες ρήξεις, πέρα από το τι θα κάνουν οι εταίροι μας» πρότεινε ο Βασίλης Ράπανος.
Εκτός του Κώστα Σημίτη, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του Δάφνη, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι πρώην υπουργοί Αννα Διαμαντοπούλου, Αλέκος Παπαδόπουλος, Γιώργος Φλωρίδης, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, ο πρώην στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη Γιώργος Πανταγιάς, το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σουλαδάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Νικόλαος Γκαργκάνας και ο πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ Αγγελος Στάγκος.
Από το σημερινό ΠΑΣΟΚ ήταν εκεί ο γραμματέας του Νίκος Ανδρουλάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, ο βουλευτής Πάρις Κουκουλόπουλος και η ευρωβουλευτής Αννυ Ποδηματά. Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ το «παρών» έδωσαν οι Θόδωρος Μαργαρίτης, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Δημήτρης Χατζησωκράτης και Γρηγόρης Ψαριανός.
Από τους «58» (πλην των παριστάμενων στο πάνελ των ομιλητών Γιάννη Βούλγαρη, Ανδρέα Πανταζόπουλου και της συντονίστριας Ελίζας Παπαδάκη) ήταν εκεί οι Παρασκευάς Αυγερινός, Νίκος Μουζέλης, Γιάννης Καλογήρου, Γιώργος Βερνίκος, Νίκος Μπίστης, Αθηνά Δρέττα και Σταύρος Λιβαδάς. Στο μεταξύ, μέσω facebook και της σελίδας «Πρωτοβουλία για την Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη», που έχει δημιουργήσει η ομάδα των «58», απάντησε στο επικριτικό σχόλιο του Νίκου Κωνσταντόπουλου, αποκαλώντας τον «υβριστή» και λέγοντας η κατηγορία του εναντίον τους τους τιμά.
Δημ. Κουκλουμπέρης