Χθες το BBC Radio 1 προχώρησε σε μία απόφαση που ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις στη Μεγάλη Βρετανία. Οι μουσικοί του υπεύθυνοι Τζορτζ Εργατούδης (ελληνικής καταγωγής προφανώς) και Νάιτζελ Χάρντινγκ αποφάσισαν να αφαιρέσουν από την playlist του σταθμού τραγούδια από καλλιτέχνες και συγκροτήματα, όπως οι Green Day, Ρόμπι Γουίλιαμς, Muse και Νόελ Γκάλαγχερ (των Oasis). O λόγος; Οχι φυσικά κανένας νέος πόλεμος του Κόλπου (όπως είχαν κάνει παλιότερα στο BBC με τα αντιπολεμικά τραγούδια), αλλά επειδή σύμφωνα με τους μουσικούς ιθύνοντες του συγκεκριμένου προγράμματος, όλοι οι παραπάνω «δεν πληρούν, πλέον, τους όρους ποιότητας του σταθμού». Λίγο ακραίο μου φαίνεται, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά επειδή ως συχνός ακροατής του BBC 1 ξέρω πως εκεί ακούγονται… «τέρατα». Αλλά είναι ποπ το συγκεκριμένο ραδιόφωνο, εντάξει, κάποια ροκ δεν τα ήθελε.
Ο Νόελ Γκάλαγχερ βέβαια που είναι και λίγο ευέξαπτος μίλησε στο περιοδικό «GQ». Και κατηγόρησε τους δύο υπευθύνους του βρετανικού κρατικού σταθμού ότι χρησιμοποιούν λανθασμένες μεθόδους για να «πιάσουν» τον μουσικό παλμό των ακροατών τους. Επίσης, δήλωσε, πως δεν προωθούν αρκετά, τα νέα συγκροτήματα από τη συχνότητα. Δεν νομίζω πως ισχύει. Ο Ρόμπι Γουίλιαμς έχει κι άλλο πρόβλημα όμως. Μιλώντας στο «BBC Radio 4» δήλωσε ότι τον θλίβει το γεγονός πως το πρώτο βρετανικό ραδιόφωνο τον θεωρεί πολύ… «γέρο» για το κοινό του. Χα! Δεν θέλω να σας πω αν έχει δίκιο ή άδικο.
Στην Ελλάδα πάντως δεν αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα, τα λύσαμε ευθύς εξαρχής. Τα playlist των περισσότερων εγχώριων μουσικών ραδιοφώνων είναι τόσο φτωχά σε ποικιλία (παίζουν κυριολεκτικά τα ίδια και τα ίδια κομμάτια) που μάλλον θα διαμαρτυρηθούν οι καλλιτέχνες τα τραγούδια των οποίων παίζονται και θα τα βαρεθεί ο κόσμος, παρά εκείνοι που απουσιάζουν.
Δημήτρης Κανελλόπουλος