ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Στην Εισαγγελία Ιωαννίνων κλήθηκαν χθες εκπρόσωποι των συλλόγων του προσωπικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλη της Συγκλήτου ώστε να διερευνηθεί σε προκαταρκτικό επίπεδο η αδυναμία λειτουργίας του ιδρύματος κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων του προσωπικού για τη διαθεσιμότητα.
Η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα στα Γιάννενα και από την επόμενη εβδομάδα θα ληφθούν αποφάσεις τόσο για τη συνέχιση ή όχι της απεργίας όσο και για άλλες κινητοποιήσεις σε συνεργασία με τους συλλόγους των άλλων επτά πανεπιστημίων που μπήκαν στη διαθεσιμότητα.
Οπως δήλωσε στην «Εφ.Συν.» η Ολυμπία Τσαπάρη, πρόεδρος του συλλόγου διοικητικού προσωπικού, μετά την κατάθεσή της: «Βρισκόμαστε στην 6η εβδομάδα απεργίας και απεργούμε ενάντια στην απόλυση 48 εργαζομένων, συναδέλφων μας. Με την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν μπορεί να λειτουργήσει, όταν θα λείπει για παράδειγμα το προσωπικό του κέντρου διαχείρισης δικτύων, του κέντρου υπολογιστών ή της φύλαξης».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων και διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Χρήστος Μαντάς, δήλωσε σχετικά: «Ενώ η κυβέρνηση διαλύει τα Πανεπιστήμια, ενώ θέτει σε διαθεσιμότητα-απόλυση 1.349 υπαλλήλους, ανάμεσά τους και 48 του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, φέρνει ενώπιον του εισαγγελέα τους εκλεγμένους συνδικαλιστές. Η ποινικοποίηση των απεργιακών αγώνων φανερώνει ότι η συγκυβέρνηση έχει επιλέξει τον ολισθηρό δρόμο της επιβολής του δόγματος «νόμος και τάξη» ενάντια στους εργαζομένους που παλεύουν για να προασπίσουν το δικαίωμα στη δουλειά και στη μόρφωση. Ενάντια σε όσους αγωνίζονται για την προάσπιση του δημόσιου Πανεπιστημίου. Είμαστε αλληλέγγυοι στους συνδικαλιστές καλώντας την εκπαιδευτική κοινότητα και όλη την κοινωνία να σταθούν δίπλα στους απεργούς, και τους υπουργούς Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης να αποσύρουν την ένταξη σε διαθεσιμότητα-απόλυση των 1.349 διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων και να θέσουν τέρμα στις εισαγγελικές παρεμβάσεις».
Η οργάνωση ΑΕΙ στα Γιάννενα του ΚΚΕ από τη μεριά της αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Η παραπομπή ενός ολόκληρου κλάδου εργαζομένων, των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου, στον εισαγγελέα, με αφορμή τις κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις-διαθεσιμότητες έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο μαζί με τα μαθητοδικεία στη Λαμία, τις συλλήψεις μαθητών στην Ηγουμενίτσα και αλλού, για να αναφέρουμε μόνο τα πρόσφατα, μια και αυτή η ιστορία ξεκινάει από παλιά, πολύ πριν από τα μνημόνια και την καπιταλιστική οικονομική κρίση, τις διώξεις εργατών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ σε διάφορους κλάδους που αγωνίζονταν για το αυτονόητο, το δικαίωμά τους σε δουλειά με δικαιώματα, τα αγροτοδικεία που εκκρεμούν ακόμα από το 2009 και πιο πριν».
Εξω από το δικαστικό μέγαρο Ιωαννίνων συγκεντρώθηκαν για συμπαράσταση συνδικαλιστές και μέλη των συλλόγων του Πανεπιστημίου, ενώ έγινε και εκπαιδευτικό συλλαλητήριο.
Φιλήμων Καραμήτσος