Το Μουσείο Ακρόπολης είναι πια ανοιχτό λιγότερες ώρες
Της Βασιλικής Τζεβελέκου
«Δεν μου αρέσει να αλλάζω εύκολα τέτοια πράγματα. Δεν μπορούσα όμως ν' απαντήσω γιατί να είναι σε πλήρη λειτουργία το μουσείο τον χειμώνα, στις οκτώ το πρωί. Μήπως είναι χαμένα χρήματα; Προτίμησα, λοιπόν, να μειώσω λίγο το ωράριο λειτουργίας και να επενδύσω σε άλλες δραστηριότητες. Το βρήκα λογικότερο, απ' το να μείνω πιστός σε μια ιδεαλιστική αντίληψη. Εξάλλου, βάσει των στατιστικών στοιχείων, υπάρχει ανάγκη τήρησης του θερινού ωραρίου τους μήνες Απρίλιο – Οκτώβριο», μας εξηγεί ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής.
Από χθες, για πρώτη φορά στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του, το Μουσείο της Ακρόπολης άλλαξε ωράριο λειτουργίας εφαρμόζοντας χειμερινό τους μήνες Νοέμβριο – Μάρτιο, αντί του 8.00 – 20.00 (και Παρασκευή έως 22.00, Δευτέρα κλειστά) το οποίο ίσχυε μέχρι τώρα για όλο τον χρόνο. Την ίδια στιγμή ωστόσο ενισχύονται οι δράσεις του, με το Εργαστήριο Τεχνών, ανοιχτό για το κοινό με την επίδειξη του εισιτηρίου της ημέρας.
Το Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τους υψηλότερους δείκτες επισκεψιμότητας στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του με περίπου 6.000.000 επισκέπτες. Παρ' όλα αυτά, η μείωση των επισκεπτών κάθε χρόνο προκαλεί ανάγκες αλλαγών στο ωράριο, αλλά και στον τρόπο λειτουργίας του. Το 2012 το επισκέφτηκαν περίπου 1.000.000 από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αριθμός μικρότερος από τους επισκέπτες της περασμένης χρονιάς (1.244.702 το 2011 και 1.355.890 το 2010).
Η καθιέρωση σταθερού ωραρίου λειτουργίας, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά μουσειακά πρότυπα, υπήρξε προτεραιότητα του Δημήτρη Παντερμαλή. «Οντως, βοηθάει να έχεις σταθερό ωράριο. Ωστόσο εμείς ξεπεράσαμε και το Βρετανικό Μουσείο το οποίο κλείνει στις 5.00 το απόγευμα», μας λέει. «Το νέο ωράριο είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης;», τον ρωτάμε.
«Σ' αυτή τη φάση υπάρχει η αίσθηση μήπως είσαι σπάταλος. Η κοινωνία αλλάζει πιο γρήγορα απ' ό,τι αλλάζουμε εμείς τις αντιλήψεις μας. Εκεί ακριβώς οφείλεται το χειμερινό ωράριο. Τα μουσεία ανήκουν στη ζωή μας, κι η ζωή μας είναι σε ύφεση. Ωστόσο, βλήθηκαν λιγότερο από τη γενικότερη ύφεση της αγοράς, τουλάχιστον το δικό μας», εξηγεί ο Δημήτρης Παντερμαλής. Παραδέχεται, όμως, ότι υπάρχει μείωση των επισκεπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης 15-20% σε σχέση με την περσινή περίοδο. Η επισκεψιμότητα πέφτει κατακόρυφα τον Νοέμβριο, αγγίζοντας πλέον και το 50% κι αυξάνεται πάλι από τον Απρίλιο.
Παρ' όλο που μειώνει το ωράριο λειτουργίας, το Μουσείο Ακρόπολης καθιερώνει το Εργαστήριο Τεχνών. Οι αρχαιολόγοι-φροντιστές και οι συντηρητές θα παρουσιάζουν στο κοινό θέματα σχετικά με την αρχαία τεχνολογία, τη δημιουργία έργων τέχνης, την παραγωγή πιστών αντιγράφων, αλλά και σύγχρονες εργαστηριακές εφαρμογές για την κατανόηση των εκθεμάτων του. Το Εργαστήριο θα ξεκινήσει στις 15 Ιανουαρίου με θέμα την τρισδιάστατη αντιγραφή των γλυπτών. Θα πραγματοποιείται από Τρίτη έως Κυριακή, δύο φορές την ημέρα (στις 11 π.μ. και στις 12 το μεσημέρι).
«Η σύλληψη λειτουργίας του μουσείου είναι επικεντρωμένη στον επισκέπτη. Ιδεολογικά και πρακτικά. Αφ' ενός ζούμε από τα χρήματα των επισκεπτών, αφ' ετέρου το μουσείο απευθύνεται στο κοινωνικό σύνολο. Δεν μπορείς να μείνεις με σταυρωμένα χέρια, οφείλεις ν' αντιλαμβάνεσαι ποιες είναι οι απαιτήσεις της κοινωνίας για να έρθει στο μουσείο.
Εμείς θέλουμε να έρχονται, να ξανάρχονται και να βρίσκουν κάθε φορά έναν καινούργιο λόγο. Στατιστικά διαπιστώσαμε ότι πάνω από το 25% μάς έχουν επισκεφτεί 2 με 3 φορές. Εξάλλου τι νόημα έχει ένα μουσείο χωρίς κόσμο; Είναι σαν μια ωραία αρχαιολογική αποθήκη», καταλήγει ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης.
Τέλος, να πούμε ότι συνεχίζεται το έργο υποδομής για την ψηφιακή σάρωση των γλυπτών του Παρθενώνα και παράλληλα του Βρετανικού Μουσείου προκειμένου να συνενωθούν και να παρουσιάσουν στο κοινό με μεγάλη ακρίβεια, με την εφαρμογή ψηφιακών υπολογιστών, διάφορα αρχαιολογικά σύνολα. Οι εργασίες -με κονδύλια από την Κοινωνία της Πληροφορίας- γίνονται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η πρώτη δημόσια παρουσίαση θα γίνει τον Οκτώβριο του 2013.
info: Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, τηλ.: 210 9000900.