Townsend-Andros

19/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΝΤΡΟΣ ΤΑΟΥΝΣΕΝΤ

Διαπρέπει στη μνήμη του μεγάλου αδελφού

Η ιστορία του Αγγλοτζαμαϊκανοκύπριου άσου της Τότεναμ, που έγινε σούπερ από το πουθενά.
      Pin It

Η ιστορία του Αγγλοτζαμαϊκανοκύπριου άσου της Τότεναμ, που έγινε σούπερ από το πουθενά

 

Του Θ. Ασημακόπουλου

 

Ηταν 15 Δεκεμβρίου του 2001, όταν ο Κέρτις Ζερμέν Τάουνσεντ πήγαινε με το αυτοκίνητό του στο γήπεδο της ερασιτεχνικής ομάδας Τσέσχαντ, για το παιχνίδι εκείνης της αγωνιστικής. Ο ελπιδοφόρος στόπερ, 18 χρονώ τότε, έπρεπε να προλάβει να βρίσκεται στην ώρα του. Αλλωστε, ο προπονητής του, ο Τρόι, τύχαινε να ήταν και πατέρας του…

 

Ομως, ο Κέρτις δεν έφτασε ποτέ. Σκοτώθηκε στον δρόμο.

 

Μέσα στην ανείπωτη θλίψη του, ο 10χρονος Αντρος Τάουνσεντ υποσχέθηκε στον εαυτό του πάνω απ’ όλα να κάνει αυτός την καριέρα που ονειρεύτηκε ο αδελφός του.

 

Επειτα από αλλεπάλληλες κακουχίες και μια οδύσσεια σε όλες τις μικρές κατηγορίες της Αγγλίας, δείχνει επιτέλους να τα καταφέρνει. Εντελώς από το πουθενά μάλιστα.

 

Από το 2008 που υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με την Τότεναμ ώς και το περασμένο καλοκαίρι, αγωνίστηκε δανεικός σε εννιά διαφορετικές ομάδες! Μην ξεχνάμε ότι είναι ακόμη 22 χρονώ. Κι όμως, όλα άλλαξαν σε λιγότερο από έναν μήνα.

 

Στις 2 Σεπτεμβρίου, τελευταία μέρα των φετινών μεταγραφών, το BBC και τα υπόλοιπα sites που κάλυπταν την transfer deadline day στην Αγγλία, ανέφεραν πως ο Αντρος Τάουνσεντ θα (ξανα)πάει δανεικός στην ΚΠΡ.

 

Παρά τη φυγή του Γκάρεθ Μπέιλ, οι μεταγραφές του Βίλας Μπόας καθιστούσαν περιττό τον μελαψό εξτρέμ. Εν τέλει, η μετακίνησή του δεν προχώρησε και ο Τάουνσεντ ξέμεινε στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν». Ενιωθε, όμως, πολύ καλά. Στις προπονήσεις και στα φιλικά πετούσε. Και ο Πορτογάλος τεχνικός «αναγκάστηκε» να τον βάλει στην ενδεκάδα, αφού είχε τον Λαμέλα και τον Ερικσεν πολύ φρέσκους στο ρόστερ κι έπρεπε πρώτα να προσαρμοστούν.

 

Μόνο που τον Τάουνσεντ δεν τον ξανάβγαλε ποτέ. Από τους κορυφαίους των Λονδρέζων στις πρώτες αγωνιστικές, κέντρισε το ενδιαφέρον και του Ρόι Χόντγκσον. Η κλήση στην Εθνική Αγγλίας ήρθε άμεσα. Οχι μόνο τον φώναξε για τα δύο κρίσιμα ματς με Μαυροβούνιο και Πολωνία, αλλά τον έχρισε και βασικό. Αυτός του το ξεπλήρωσε. Σκόραρε στο 4-1 με τους πρώην Γιουγκοσλάβους και αφιέρωσε τη βραδιά στον αδικοχαμένο αδελφό του.

 

«Θυμάμαι πως όταν ήμουν παιδάκι, μου μάθαινε να κλοτσάω την μπάλα. Εκανα καιρό να ξεπεράσω τον χαμό του, αλλά τώρα πια, αυτό είναι που μου δίνει κίνητρο για να γίνω καλύτερος. Παίζω πάντα για να τιμήσω τη μνήμη του και γνωρίζω πως τον κάνω περήφανο»…

 

Γεννημένος στα βόρεια του Λονδίνου, ο Αντρος Τάουνσεντ ήταν οπαδός της Τότεναμ από μικρός. Το 2000 γράφτηκε στις ακαδημίες του συλλόγου και οκτώ χρόνια μετά έγινε μέλος της πρώτης ομάδας. Επαιζε σε αυτή μόνο στη χάση και στη φέξη και σε ματς μικρής σημασίας. Κύπελλο, Λιγκ Καπ, άντε και ομίλους Γιουρόπα Λιγκ, που οι Αγγλοι δεν τα έχουν σε καμία εκτίμηση.

 

Ενδιάμεσα, η ποδοσφαιρική του διαδρομή είχε πολλά στοιχεία από… άγονη γραμμή. Ή από πορεία τρένου: Σταθμός Λαρίσης – Λιανοκλάδι – Τέμπη κ.λπ…

 

Γέοβιλ, Λέιτον Οριεντ, Μίλτον Κέινς Ντονς… Κάθε αρχή και δύσκολη. Και μετά στην Ιπσουιτς, στη Γουότφορντ, στη Μίλγουολ και στη Λιντς. Αναμφίβολα καλύτερες ομάδες, αλλά όχι σαν αυτές της Πρέμιερ. Οχι σαν την Τότεναμ.

 

Λίγο πριν πάει στην Μπέρμιγχαμ, το 2011, ο Χάρι Ρέντναπ εισηγήθηκε την ανανέωση του συμβολαίου του ώς το 2016. Πίστευε σ’ αυτόν, αλλά τον περίμενε να ωριμάσει.

 

Ο Αγγλος τεχνικός αποχώρησε, αλλά και ο Βίλας Μπόας δοκίμασε να του δώσει λίγο χρόνο συμμετοχής πέρυσι τέτοια εποχή. Δεν πείστηκε και τον Γενάρη ο Ρέντναπ τον πήρε στην ΚΠΡ για να τη σώσει από τον υποβιβασμό. Τον έκανε βασικό, αλλά δεν τα κατάφερε. Λίγο πριν γυρίσει στην ομάδα του Λονδίνου, που παίζει όμως πια στην Τσάμπιονσιπ, έτυχε να μείνει στην Τότεναμ. Και κατάφερε να επιβιώσει δίπλα στα ακριβοπληρωμένα «θηρία», αποτελώντας πια έναν βασικό κρίκο σε μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό.

 

Το μικρό του όνομα δεν θυμίζει αγγλικό, γιατί απλά δεν είναι. Ο αδελφός του, Κέρτις, πήρε το όνομα του παππού τού Τζαμαϊκανού πατέρα του. Ο δεύτερος γιος βαφτίστηκε από τον άλλον παππού, από τη μεριά της μαμάς, της Κύπριας Μαρίας Ηροδότου.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Μάρτιος 2009

ΓΕΟΒΙΛ

 

Τον Μάρτιο του 2009, ο Τάουνσεντ πήγε στην τρίτη κατηγορία της Αγγλίας για να παίξει στη Γέοβιλ, παρέα με τον κολλητό του φίλο Τζόναθαν Ομπίκα. Επειτα από δέκα συμμετοχές, κατάφερε να αποσοβήσει τον υποβιβασμό.

 

 

Αύγουστος 2009

ΛΕΪΤΟΝ ΟΡΙΕΝΤ

 

Στη δεύτερη εμφάνισή του με τη Λέιτον πέτυχε το πιο όμορφο γκολ της καριέρας του. Πήρε την μπάλα έξω από τη μεγάλη περιοχή της ομάδας του, απέφυγε τρεις αντιπάλους στο σπριντ, άλλον έναν αμυντικό, τον τερματοφύλακα και την έστειλε στην άδεια εστία! Ο αρχικός δανεισμός του ήταν μόνο για τον Αύγουστο, αλλά επεκτάθηκε ώς το τέλος Δεκέμβρη.

 

 

Ιανουάριος 2010

Μ.Κ. ΝΤΟΝΣ

 

Μόλις δύο μήνες πρόλαβε να παίξει στη Μίλτον Κέινς Ντονς ο Αντρος, αφού τραυματίστηκε και στα μέσα Μαρτίου του 2010 επέστρεψε στην Τότεναμ. Εκανε όμως καλή εντύπωση, καθώς αγωνίστηκε σε εννιά αναμετρήσεις και σημείωσε δύο τέρματα.

 

 

Αύγουστος 2010

ΙΠΣΟΥΙΤΣ

 

Για πρώτη φορά ανέβηκε επίπεδο (Τσάμπιονσιπ) και μάλιστα με ετήσιο δανεισμό. Δεν στέριωσε όμως, αφού δεν ήταν στα αρχικά πλάνα του προπονητή της Ιπσουιτς. Ο Χάρι Ρέντναπ τον πήρε πίσω πριν από τα Χριστούγεννα και μάλιστα στις 9 Ιανουαρίου 2011, τον χρησιμοποίησε σε ματς της Τότεναμ για το Κύπελλο. Κόντρα στην Τσάρλτον σκόραρε και ψηφίστηκε MVP του αγώνα. Δεν έφτανε αυτό…

 

 

Ιανουάριος 2011

ΓΟΥΟΤΦΟΡΝΤ

 

Εντεκα μέρες μετά το ντεμπούτο του με την Τότεναμ, ξαναέφυγε για το γειτονικό Γουότφορντ. Δεν ικανοποίησε τους ανθρώπους της και έπειτα από τρεις συμμετοχές σε 33 μέρες, το συμβόλαιό του τερματίστηκε.

 

 

Μάρτιος 2011

ΜΙΛΓΟΥΟΛ

 

Με την ομάδα του Νότιου Λονδίνου, ο Αντρος Τάουνσεντ έμοιαζε να «κουμπώνει». Εκανε πρωταθλητισμό στην Τσάμπιονσιπ και εξέφρασε την επιθυμία του να παραμείνει και μετά το καλοκαίρι του 2011, που έληγε ο δανεισμός του. Ο Ρέντναπ δεν του έκανε το χατίρι και τον πήρε πίσω. Του έδωσε φανέλα βασικού στα έξι ματς των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ (και στα δύο με τον ΠΑΟΚ), αλλά δεν θέλησε να τον κρατήσει περαιτέρω.

 

 

Ιανουάριος 2012

ΛΙΝΤΣ

 

Η συμφωνία για τον δανεισμό του στη Λιντς είχε οριστικοποιηθεί πριν από τις γιορτές. Ετσι, την Πρωτοχρονιά του ‘12 μετακόμισε στον αγγλικό Βορρά, υποτίθεται ώς το καλοκαίρι. Στις 23 Φεβρουαρίου αποφάσισε να αποχωρήσει, γιατί δεν του άρεσε το κλίμα στην πόλη και στον σύλλογο.

 

 

Φεβρουάριος 2012

ΜΠΕΡΜΙΓΧΑΜ

 

Εμεινε δίχως ομάδα μόλις για μία μέρα. Στις 24/2 τον πήρε η Μπέρμιγχαμ, με την οποία αγωνίστηκε 15 φορές, χωρίς όμως να σκοράρει. Η άνοδος χάθηκε για την ομάδα και ουδέποτε τέθηκε ζήτημα να συνεχίσει την καριέρα του εκεί ο 21χρονος -τότε- Αντρος.

 

 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013

ΚΠΡ

 

Πάνω που άρχισε να βρίσκει -επιτέλους- ρυθμό στην Τότεναμ, η επιθυμία του Χάρι Ρέντναπ να τον πάρει στην ουραγό Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, έφερε για ένατη φορά τον Τάουνσεντ δανεικό σε άλλο σύλλογο. Σε δώδεκα ματς πέτυχε δύο γκολ, έπαιξε αρκετά καλά, αλλά δεν μπόρεσε να σώσει την ΚΠΡ από την καταστροφή.

 

Scroll to top