Ο συνεταιρισμός δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια και στην ποιότητα των ζωοτροφών
Της Αλεξάνδρας Λεφοπούλου
Η επιχειρηματική ιστορία του «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕΣ» είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες επιχειρηματικές ιστορίες (ή καλές πρακτικές) στον χώρο του ελληνικού επιχειρείν του πρωτογενούς τομέα. Μέσα στα λίγα χρόνια παρουσίας της, με οργάνωση, συστηματική δουλειά και συνδυασμό διαφανούς τρόπου λειτουργίας, οράματος και καινοτομικών ιδεών που γρήγορα μπαίνουν σε εφαρμογή, ο συνεταιρισμός εισπράττει θετικά σχόλια και… αποτελέσματα.
Στο επίκεντρο της στρατηγικής του συνεταιρισμού ήταν να υπερασπιστεί καλύτερα τα συμφέροντα των μελών του συνδυάζοντάς τα με υψηλής ποιότητας γάλα σε δίκαιες τιμές για τους καταναλωτές. Βασικός στόχος της ομάδας των παραγωγών ήταν να αυξήσουν τον όγκο παραγωγής και να επιτύχουν καλύτερες συμφωνίες με τις βιομηχανίες.
Με έξυπνο σχεδιασμό που έδωσε βαρύτητα στη διασφάλιση ποιότητας κι ένα πολύ αυστηρό σύστημα ποιοτικού ελέγχου έδωσαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που ήθελαν στο γάλα τους προσφέροντας υπεραξία στο προϊόν. Είναι αυτό που ο ίδιος ο Θανάσης Βακάλης αποκαλεί «ιδιαιτερότητα» του προϊόντος του συνεταιρισμού.
Παράλληλα, για να μειώσει ο συνεταιρισμός το κόστος, αποφάσισε να προμηθευτεί ζωοτροφές για τα μέλη του με αποτέλεσμα τη μείωση κατά 10-15% του κόστους αγοράς.
Η μικρή ομάδα παραγωγών γρήγορα μεγάλωσε, σήμερα περιλαμβάνει 102 αγελαδοτρόφους και 55 μονάδες παραγωγής αγελαδινού γάλακτος, ενώ ο τζίρος τους έφτασε τα 300 εκατομμύρια ευρώ. ΟΙ μικροί παραγωγοί που μεμονωμένα δεν μπορούσαν να συνεργαστούν με τις βιομηχανίες απόκτησαν πρόσβαση. Οσον αφορά τη συνολική παραγωγή γάλακτος, επί καθημερινής βάσεως, ανέρχεται στους 130 τόνους, οι οποίοι αντιστοιχούν στο 10% της εγχώριας παραγωγής.
Η ίδρυση του συνεταιρισμού μεταξύ των άλλων συνέπεσε με την περίοδο που μεγάλες βιομηχανίες όπως η Friesland αναζητούσαν προμηθευτές στην Ελλάδα. Εκτός από τη Friesland, ακολούθησαν συμφωνίες με τη ΦΑΓΕ, την Ολυμπος, τη ΔΕΛΤΑ, την ΕΑΣ Λαμίας, το εργοστάσιο γάλακτος Τρικάλων Τρίκκη και το Ιδρυμα Τοσίτσα (παραγωγή μετσοβόνε).
Σε όλες τις συμφωνίες που πετυχαίνει ο συνεταιρισμός, στόχος παραμένει η καλύτερη δυνατή τιμή, ενώ συνεχίζεται σταθερά η προσπάθεια για μείωση του κόστους παραγωγής. «Ακολουθούμε το ίδιο μοντέλο με όλα τα συμβόλαια, αυτό της άρτιας νομικής και τεχνικής προετοιμασίας των διαπραγματεύσεων, διασφαλίζοντας τα οφέλη και των δύο μερών. Η οργάνωση και η συστηματική δουλειά είναι πλέον συνώνυμο της λειτουργίας του συνεταιρισμού».
Το σύστημα ποιοτικού ελέγχου διασφαλίζει τους καταναλωτές καθώς προβλέπει αυστηρές ποινές στα μέλη που δεν ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες καθώς ελέγχονται μέσα από το σύστημα καθημερινών δειγματοληψιών με διπλά δείγματα σφραγισμένα με ταινία ασφαλείας, υποβαλλόμενα σε μια σειρά εργαστηριακών αναλύσεων, στα εργαστήρια αναφοράς του ΕΛΟΓΑΚ. Επίσης εφαρμόζεται και το σύστημα εσωτερικής τιμολόγησης με βάση 5 ποιοτικά κριτήρια όπως αυτά περιγράφονται στα συμβόλαια με τις γαλακτοβιομηχανίες. Η θέσπιση ποιοτικών κριτηρίων βοηθά στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας του γάλακτος αλλά και στην απόκτηση επαγγελματικής συνείδησης.
Η εξοικονόμηση στο κόστος παραγωγής ξεκίνησε από τον τομέα των πρώτων υλών. Ο «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕΣ» συνεργάζεται με εταιρείες, εργοστάσια και προμηθευτές ζωοτροφών και πρώτων υλών προχωρώντας σε προμήθειες πρώτων υλών και διαφόρων προϊόντων για τα μέλη του σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές, εφαρμόζοντας το σύστημα «Συμβολαιακής Γεωργίας» με ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργειών με τοπικούς αγρότες για την παραγωγή και προμήθεια μαζικών ποσοτήτων πρώτων υλών.
Οι δράσεις «Συμβολαιακής Γεωργίας» επιτυγχάνουν έναν διττό στόχο: μειώνουν το κόστος παραγωγής για τα μέλη, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζουν ένα σταθερό εισόδημα για τους γεωργούς. Η ασφάλεια, η ποιότητα αλλά και η εντοπιότητα των ζωοτροφών αποτελούν προαπαιτούμενα για την επίτευξη υψηλής προστιθέμενης αξίας του γάλακτος.
Ο «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕΣ» δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια και στην ποιότητα των ζωοτροφών αλλά και στη γενετική βελτίωση του ζωικού κεφαλαίου των μελών του.
Ο συνεταιρισμός με τη συνεχή αναπτυξιακή δυναμική του επιβεβαιώνει το αρχικό όραμα των ιδρυτών του αλλά και την εμπιστοσύνη των μελών του. Ο τρόπος οργάνωσής του στηρίζεται, πέρα από τον πρόεδρο και το πενταμελές συμβούλιο διοίκησης του συνεταιρισμού, στο ανώτατο όργανο με βάση το καταστατικό του που είναι η γενική συνέλευση των μελών-παραγωγών. Στο πλαίσιο δε της βελτίωσης της τεχνικής και οικονομικής διαχείρισης, τα μέλη του συνεταιρισμού έχουν συνδεθεί με τον κεντρικό server, ώστε να υπάρχει δυνατότητα συλλογικής επεξεργασίας και προβλέψεων, τόσο για ολόκληρο τον συνεταιρισμό όσο και για οποιαδήποτε ομαδοποίηση με οποιοδήποτε κριτήριο.
Πρόσφατο επίτευγμα του συνεταιρισμού είναι και ο νέος, καινοτόμος τρόπος διάθεσης φρέσκου παστεριωμένου ντόπιου γάλακτος στους καταναλωτές της Λάρισας μέσω αυτόματων πωλητών. Ο συγκεκριμένος τρόπος διάθεσης γάλακτος είναι ευρέως διαδεδομένος σε πολλές χώρες, όπως τη Ρωσία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες. Μέσω του συγκεκριμένου τρόπου διάθεσης, αποσυνδέεται η συσκευασία από το προϊόν, προκύπτοντας παράλληλα και οικολογική διάσταση, ενώ το ντόπιο, φρέσκο, παστεριωμένο γάλα φτάνει μέσα σε λίγες ώρες από την παραγωγή του στον καταναλωτή. Ταυτόχρονα, γίνεται εφικτή η διάθεσή του όλο το 24ωρο σε τιμή που δεν περιλαμβάνει κόστος διακίνησης προς τη λιανική πώληση.
Οι επόμενες κινήσεις του «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕΣ» στο σκέλος της μεταποίησης και ειδικότερα σε σχέση με την αυτόματη πώληση γάλακτος εξαντλούνται γεωγραφικά στον νομό Λάρισας. Επίσης, σύντομα αναμένεται ο συνεταιρισμός να ανοίξει κατάστημα κτηνιατρικών φαρμάκων από όπου θα προμηθεύει τα μέλη του σε καλύτερες τιμές μειώνοντας το κόστος παραγωγής, ενώ παράλληλα σχεδιάζει επέκταση της συνεργασίας του με τις βιομηχανίες που ήδη συνεργάζεται.
Τέλος, στον τομέα της διαφάνειας, ο «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕΣ» σκοπεύει να ανοίξει ένα ηλεκτρονικό δημοπρατήριο προκειμένου να γίνονται με διαύγεια οι online προσφορές πρώτων υλών που κάνει ο συνεταιρισμός μένοντας συνεπής στην κουλτούρα του.