Pin It

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΑΕΙ

 

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

Μικρός ο θησαυρός της «Αθηνάς» από τις συγχωνεύσεις των ΑΕΙ; Πολύ κακό για το έλασσον ή μήπως ο φόβος φυλάει τα έρμα και το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να αποφύγει τις μεγάλες και κυρίως πολιτικές συγκρούσεις, τουλάχιστον κατά την πρώτη του απόπειρα; Οπως και να έχει, θεωρείται βέβαιο ότι το εγχείρημα δεν θα ανταποκρίνεται στις αρχικές υπερφιλόδοξες προβλέψεις για ευρεία συρρίκνωση του χώρου.

 

Τα τμήματα που θα συρρικνωθούν δεν θα ξεπερνούν τα 130, ενώ στη συντριπτική τους πλειονότητα πρόκειται για τμήματα ΤΕΙ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το μαχαίρι του υπουργείου υπολογίζει να κόψει πάνω από το 50% των τμημάτων των ΤΕΙ, δηλαδή γύρω στα 110 τμήματα, και περί τα 20 τμήματα Πανεπιστημίων από τα οποία τα 15 έχουν ομοειδή γνωστικά αντικείμενα σπουδών και τα 5 αφορούν τα δύο περιφερειακά Πανεπιστήμια Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, των οποίων εξαρχής η πορεία θεωρούνταν προδιαγεγραμμένη.

 

Σε αντίθεση με το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας και τα έξι τμήματά του για το οποίο η πολιτική μάχη καλά κρατεί και εκτιμάται ότι θα καθορίσει την τύχη του.

 

Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση όταν το τελικό σχέδιο του νέου χάρτη της εκπαίδευσης θα παρουσιαστεί στους κυβερνητικούς εταίρους, λένε οι καλά γνωρίζοντες. Οι τοπικές αντιδράσεις είναι ισχυρές, έχουν μεταφερθεί στα κομματικά-κυβερνητικά κλιμάκια και ο μύλος δεν έχει σταματήσει με δεδομένη μάλιστα και τη δυσκολία του εγχειρήματος η οποία απαιτεί και μια μεταβατική φάση τριών-τεσσάρων ετών. «Δε μεταφέρονται εύκολα φοιτητές και υποδομές», λένε εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας που δεν είναι αντίθετοι στην αναδιάρθρωση.

 

Πρόσθετο επιβαρυντικό στοιχείο, οι εκτιμήσεις του υπουργείου για την εξοικονόμηση πόρων από την αναδιάρθρωση που, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δεν θα ξεπερνά το 10% με 15% (επί του συνολικού κόστους λειτουργίας) ετησίως.

 

Κατόπιν όλων αυτών, εκτιμάται ότι η τελική πρόταση θα παρουσιαστεί ως πρώτη φάση του ανασχεδιασμού του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης προκειμένου να «αναγνωριστούν» αντιδράσεις και κραδασμοί για την περαιτέρω αναδιάρθρωση. Αλλωστε, τα νέα μηχανογραφικά απαιτούν έτοιμο κατάλογο μέχρι τον Φεβρουάριο.

 

Στο τέλος της εβδομάδας ο υπουργός ολοκληρώνει τις επαφές του με τις διοικήσεις των ΑΕΙ και άλλους φορείς. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να παρουσιάσει την οριστική πρόταση. Βασικά κριτήρια, όπως ο ίδιος ο κ. Αρβανιτόπουλος έχει δηλώσει, είναι το μέγεθος και η διάρθρωση των ιδρυμάτων, η χωροταξική κατανομή τους, το γνωστικό αντικείμενο και φυσικά η βιωσιμότητα.

 

Πάντως, τα ΤΕΙ που θα συρρικνωθούν χαρακτηρίζονται από μικρό αριθμό φοιτητών, ελάχιστο προσωπικό και δυσανάλογα υψηλό κόστος λειτουργίας. Γι' αυτό και οι συγχωνεύσεις τμημάτων θα οδηγήσουν είτε σε υψηλές συρρικνώσεις, όπως πιθανόν του Κρήτης, είτε σε συνενώσεις (Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας, Σερρών-Καβάλας) με απορρόφηση ολόκληρων ιδρυμάτων (Ιονίων Νήσων, Σερρών κ.ά.)

 

Κατά τ' άλλα, οι αλληλοεπικαλύψεις φαίνεται να είναι το κυρίαρχο κριτήριο στα πανεπιστημιακά τμήματα, όπως Πληροφορικής με Μηχ, Πληροφορικής, Μαθηματικών με Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Θεολογίας με Κοινωνική Θεολογία κ.ο.κ.

 

Ισχυρό παραμένει το ενδεχόμενο η Σχολή Καλών Τεχνών να ενσωματωθεί στο ΕΜΠ και το Διεθνές Πανεπιστήμιο (του οποίου οι κοινοτικοί πόροι τελειώνουν) να καταργηθεί.

 

Ανάμεσα στις προτάσεις που έχει δεχτεί από διοικήσεις είναι η δημιουργία ακόμα και ομόσπονδου Πανεπιστημίου στην Αθήνα με τη συνένωση του Παντείου, του Γεωπονικού και του Χαροκόπειου. Ιδέα που θυμίζει τα παλιά μεγαλεπήβολα σχέδια Διαμαντοπούλου.

Scroll to top