Αστυνομικοί κύκλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι κατηγορούμενοι να αποτελούν μέλη κυκλώματος εμπορίας βρεφών
→Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως στο επόμενο νομοσχέδιο θα ενσωματωθεί διάταξη, με την οποία θα απαιτείται τεστ DNA προκειμένου να ταυτοποιούνται οι γονείς όσων παιδιών γεννιούνται εκτός μαιευτηρίου
Των Στέργιου Ζιαμπάκα, Διαλεκτής Αγγελή
Στον ανακριτή οδηγείται σήμερα το ζευγάρι των Ρομά, με τους οποίους διέμενε το ξανθό 4χρονο κοριτσάκι. Σε βάρος του 39χρονου και της 40χρονης σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της αρπαγής ανηλίκου και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης κατ' εξακολούθηση. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκε το παιδί στην κατοχή των ημεδαπών Ρομά παραμένουν μυστηριώδεις, ενώ επίσης πολλά ερωτηματικά προκύπτουν γύρω από τον τρόπο έκδοσης των πιστοποιητικών που κατείχαν.
Η 4χρονη «Μαρία» εντοπίστηκε στον καταυλισμό των Ρομά στα Φάρσαλα, στο πλαίσιο αστυνομικού ελέγχου. Τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του προκάλεσαν την υποψία των αστυνομικών, οι οποίοι προσήγαγαν τους «γονείς» στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λαρίσης. Παραγγέλθηκε εξέταση DNA. Δεν προέκυψε κληρονομική συμβατότητα μεταξύ των ενηλίκων και του κοριτσιού. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο 39χρονος και η 40χρονη προέβαλλαν συνεχώς μεταβαλλόμενους ισχυρισμούς σχετικά με την απόκτηση του παιδιού. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν πληροφορίες βάσει των οποίων το παιδί έφτασε στο ζευγάρι μέσω τρίτου προσώπου, βουλγαρικής υπηκοότητας. Περαιτέρω, σημειώνουν πως δεν έχει εξακριβωθεί η ακριβής ηλικία του κοριτσιού και ο τόπος γέννησης. Αστυνομικοί κύκλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι κατηγορούμενοι να αποτελούν μέλη κυκλώματος εμπορίας βρεφών.
«Παίζει και χαμογελάει»
Το «Χαμόγελο του Παιδιού» ανέλαβε τη φροντίδα του κοριτσιού. Τις πρώτες ώρες στην Αθήνα η μικρή ήταν φοβισμένη και εμφανώς καταβεβλημένη. Μιλούσε ελάχιστα και συνεννοούνταν κυρίως με νοήματα. Πλέον, «παίζει και χαμογελάει, γεγονός που αποδεικνύει ότι νιώθει πως βρίσκεται σε ασφαλές περιβάλλον», μας λέει η υπεύθυνη επικοινωνίας του Οργανισμού, Ναταλί Καρακιουλάφη. Μας πληροφορεί ότι έχουν λάβει εισαγγελική άδεια για να γίνει οδοντιατρική εξέταση προκειμένου να πιστοποιηθεί η ακριβής ηλικία της. Σήμερα ολοκληρώνονται οι ιατρικές εξετάσεις της μικρής.
Πολλά ερωτήματα προκύπτουν γύρω από το πώς απέκτησαν οι Ρομά τη «ληξιαρχική πράξη γέννησης» του κοριτσιού. Ενας εκ των κατηγορουμένων εμφανίστηκε τον Ιούνιο στον Δήμο Αθηναίων. «Οι μάρτυρες δεν εμφανίστηκαν. Υπήρχαν υπεύθυνες δηλώσεις, με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής από ΚΕΠ», περιέγραψε μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του Mega η Πότα Ρούμπου, προϊσταμένη αστικής κατάστασης Δήμου Αθηναίων. Ερωτηθείσα πώς δέχθηκε ο δήμος να προχωρήσει στην έκδοση της ληξιαρχικής πράξης, εφόσον το παιδί απουσίαζε, η κ. Ρούμπου απάντησε: «Οταν το προβλέπει ο νόμος, είμαστε υποχρεωμένοι να τον τηρήσουμε».
Αλαλούμ με τη ληξιαρχική πράξη
Στις 2 Ιουλίου, τα έγγραφα έφτασαν στον Δήμο Λάρισας. «Διαπιστώσαμε ότι οι πράξεις ήταν με το παλιό σύστημα. Για λόγους αυτοδιοικητικούς, το ελέγξαμε και απευθύναμε στο υπουργείο Εσωτερικών σχετικό ερώτημα. Είπαν: “πέρνα το”», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Λάρισας, Κωνσταντίνος Τζανακούλης. Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών αποκλείουν το ενδεχόμενο να έγινε κάτι αντίστοιχο. Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, ο Δήμος Αθηναίων τονίζει ότι η δημοτική αρχή θα περιμένει την πιστοποίηση των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών περί ψευδούς βεβαίωσης των γονέων και κατόπιν θα εφαρμόσει τη νομιμότητα, προκειμένου να ανακληθεί η συγκεκριμένη ληξιαρχική πράξη, η «οποία φέρεται να είναι προϊόν ψευδών βεβαιώσεων», όπως τονίζεται.
Για τη σύνταξη ληξιαρχικής πράξης γέννησης σε περίπτωση γέννησης εκτός μαιευτηρίου αρκεί η δήλωση ενός γονέα και δύο επιπλέον μαρτύρων που ήταν παρόντες κατά τη γέννηση του παιδιού. Ληξιαρχική πράξη γέννησης εκδίδεται από τον δήμο στον οποίο ο γονέας δήλωσε ότι έλαβε χώρα το γεγονός.
Αν και ο νόμος επιβάλλει τη δήλωση της γέννησης εντός 10 ημερών, εντούτοις προβλέπει ότι οι γονείς μπορούν να δηλώσουν τη γέννηση του παιδιού ακόμη έως και την ενηλικίωσή του, με καταβολή χρηματικού προστίμου (300 ευρώ). «Εξαιρετικά προβληματικό και απαρχαιωμένο» χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Αθηναίων το παραπάνω νομικό καθεστώς.
Με αφορμή το περιστατικό, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως στο επόμενο νομοσχέδιό του θα ενσωματωθεί διάταξη, με την οποία θα απαιτείται τεστ DNA προκειμένου να ταυτοποιούνται οι γονείς όσων παιδιών γεννιούνται εκτός μαιευτηρίου.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Τεράστιο ενδιαφέρον από τα διεθνή ΜΜΕ
Τον γύρο του κόσμου από την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ και τη μακρινή Αυστραλία κάνει η είδηση του εντοπισμού της τετράχρονης Μαρίας στον καταυλισμό των Ρομά στα Φάρσαλα. Οπως επισημαίνουν οι περισσότερες εφημερίδες και τα τηλεοπτικά δίκτυα, η μάχη δίνεται αυτήν τη στιγμή προκειμένου να εντοπιστούν οι γονείς της, ενώ γίνεται εκτενής αναφορά και στις προσπάθειες των τοπικών αρχών και της Ιντερπόλ να εντοπίσουν τυχόν κυκλώματα εμπορίας παιδιών. Η όλη υπόθεση μάλιστα φέρνει μνήμες του εξαφανισμένου μικρού Μπεν Νίντχαμ και της Μαντλίν Μακ Κέιν. Ο Guardian, η Le Monde και η Liberation, καθώς και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές, αμερικανικές, ακόμη και αυστραλιανές εφημερίδες κάνουν εκτενή ειδησεογραφική αναφορά στις αστυνομικές και δικαστικές εξελίξεις της υπόθεσης. Ωστόσο η βρετανική Daily Mail σε ρεπορτάζ της υποστηρίζει ότι είναι γνωστό πως Ρομά έχουν κατηγορηθεί ότι προχωρούν σε τράφικινγκ παιδιών, τα οποία χρησιμοποιούν για μικροκλοπές και επαιτεία, με το καθένα από αυτά να τους φέρνει κέρδος έως και 3.000 ευρώ τον μήνα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τουλάχιστον 200 παιδάκια έχουν «στρατολογηθεί» για τον σκοπό αυτό μόνο στη Βρετανία, με τα «κέρδη» να χρησιμοποιούνται από τα κυκλώματα για την αγορά ακινήτων στη Ρουμανία. Από την πλευρά της, η κεντροδεξιά γαλλική εφημερίδα Le Figaro γράφει επικαλούμενη δικαστικές πηγές ότι από καταγεγραμμένες από τις αρχές συνομιλίες μεταξύ υπόπτων προκύπτει ότι τα παιδάκια επιλέγονται προσεκτικά βάσει της εμφάνισής τους και ότι «δουλεύουν» σε ομάδες των 5, με το καθένα να «φέρνει» καθημερινά έσοδα έως 150 ευρώ.
Δημ.Φαν.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Ξύπνησαν μνήμες
Ο εντοπισμός του μικρού ξανθού κοριτσιού στον καταυλισμό των Ρομά, στα Φάρσαλα, ξύπνησε μνήμες από παλιότερες περιπτώσεις εξαφανίσεων που απασχόλησαν και εξακολουθούν να απασχολούν μέχρι και σήμερα την ελληνική κοινωνία, αλλά και τη διεθνή κοινότητα. Οργανισμοί που ασχολούνται με τα παιδιά σε κάθε γωνιά του πλανήτη κινητοποιούνται προκειμένου να εντοπιστούν οι βιολογικοί γονείς του μικρού κοριτσιού. Πανευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης έχει ξεκινήσει από την περασμένη Παρασκευή. Στην εκστρατεία συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα εξαφανισμένα και σεξουαλικά κακοποιημένα παιδιά, το Διεθνές Κέντρο για τα εξαφανισμένα και θύματα εκμετάλλευσης παιδιά, καθώς και οι υπερεθνικές αρχές αντιμετώπισης εγκλήματος. Εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο ύπαρξης διεθνούς κυκλώματος αρπαγής ανηλίκων, γεγονός που οδήγησε στην ανάμειξη της Ιντερπόλ στις έρευνες για την υπόθεση του μικρού κοριτσιού. Οι εκατοντάδες κλήσεις που δέχεται το «Χαμόγελο του Παιδιού» τόσο από την Ελλάδα όσο και από 19 χώρες του εξωτερικού καταδεικνύουν για ακόμη μία φορά τη διεθνή κινητοποίηση για την περίπτωση της μικρής. Εναν τεράστιο όγκο κλήσεων, στοιχείων και φωτογραφιών που καταφθάνουν συνεχώς από Αυστραλία, ΗΠΑ, Καναδά, Ν. Αφρική, Ρωσία και Ευρώπη λαμβάνει το τηλεφωνικό κέντρο του οργανισμού. Ολα τα στοιχεία προωθούνται στην Αστυνομία για περαιτέρω έρευνα.