Pin It

Οι εισαγγελείς της υπόθεσης Λαγκάρντ αποφάσισαν, έπειτα από δημοσιεύματα, να ζητήσουν τη συνδρομή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να βρουν πότε και από ποιους αλλοιώθηκε η αρχική λίστα

 

Της Κατερίνας Κατή

 

Η ημερομηνία «δημιουργίας» του περιβόητου USB μπορεί να έχει προκύψει, δίνοντας στους οικονομικούς εισαγγελείς τη δυνατότητα να «καδράρουν» τουλάχιστον ένα από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», πλην όμως δύο εξίσου κομβικά ζητήματα για την πλήρη διαλεύκανσή της παραμένουν ακόμη ανοιχτά.

 

Το ένα αφορά το εάν το USB (το «στικάκι») που έχουν στην κατοχή τους οι εισαγγελείς είναι η πρώτη και μοναδική αντιγραφή του «απολεσθέντος» από το γραφείο του Γ. Παπακωνσταντίνου αυθεντικού CD, ή αν πρόκειται για αντιγραφή της… αντιγραφής, οπότε ανοίγει και το «κάδρο» που ήδη φιλοξενεί έναν από τους υπόπτους.

 

Και το δεύτερο -και προφανώς σημαντικότερο όλων- ζήτημα έχει να κάνει με την αλλοίωση που υπέστη η πρωτότυπη ηλεκτρονική «λίστα Λαγκάρντ» με την απάλειψη των στοιχείων τριών καταθετών στην HSBC, οι οποίοι όπως αποκαλύφθηκε ήταν και συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

 

Γι' αυτό ο Νίκος Παντελής, αντεισαγγελέας Α.Π. και προϊστάμενος των εισαγγελέων, Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη, με έγγραφη παραγγελία του τους ζητά: Να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες διερεύνησης που έχει, σε σχέση με το φλέγον αυτό ζήτημα, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

 

Αφορμή για την «παραγγελία Παντελή» στάθηκαν δημοσιεύματα που αναφέρονταν στις δυνατότητες του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να διαπιστώσει τυχόν επεμβάσεις που έγιναν στο memory stick (USB), που αποτελεί αντίγραφο του επίμαχου CD.

 

«Είναι θέμα ωρών»

 

Δικαστικές πηγές εξέφραζαν την «απορία» τους για το γεγονός ότι μέχρι χθες οι εισαγγελείς δεν είχαν ζητήσει την αρωγή του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καθώς -όπως διαβεβαιώνουν και στελέχη της υπηρεσίας – το «μυστήριο» θα μπορούσε να διαλευκανθεί μέσα σε λίγες ώρες.

 

Ετσι, τόνιζαν τα ίδια στελέχη, «θα ξεκαθάριζε το τοπίο γύρω από τις ευθύνες των εμπλεκόμενων πρώην υπουργών Οικονομικών αλλά και των πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Καπελέρη-Διώτη», οι οποίοι είναι ύποπτοι τέλεσης «υπεξαγωγής εγγράφου σε συνδυασμό με τον νόμο 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου» (κακούργημα) και «παράβασης καθήκοντος».

 

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Καπελέρης, που διετέλεσε επικεφαλής του ΣΔΟΕ (επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου), καταθέτοντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής διέψευσε ότι περιήλθε στην κατοχή του η «λίστα Λαγκάρντ» και υποστήριξε ότι στα τέλη του 2010, ο κ. Παπακωνσταντίνου τού παρέδωσε, «ατύπως και εμπιστευτικώς», έναν κατάλογο με ονόματα 10 προσώπων και του ζήτησε να ερευνήσει το φορολογικό προφίλ τους.

 

Από την πλευρά του, ο κ. Διώτης, που διαδέχτηκε τον κ. Καπελέρη τον Μάρτιο του 2011, καταθέτοντας στην ίδια επιτροπή είχε πει ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου, λίγες ημέρες πριν αποχωρήσει από το υπουργείο, του παρέδωσε, πάλι άτυπα (χωρίς διαβιβαστικό έγγραφο ή αριθμό πρωτοκόλλου), έναν ονομαστικό κατάλογο φορολογικού ενδιαφέροντος σε ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης (USB memory stick), δίχως να του δώσει πληροφορίες για το τι θα έπρεπε να πράξει.

 

Πρόσθεσε δε ότι έπειτα από ενάμιση μήνα, παρέδωσε το ίδιο αρχείο στον κ. Βενιζέλο, που διαδέχτηκε τον κ. Παπακωνσταντίνου, δηλώνοντάς του ότι δεν το επεξεργάστηκε διότι επρόκειτο περί παράνομου αποδεικτικού μέσου, καθώς ήταν προϊόν υποκλοπής.

 

«Κλείνουν» με Καπελέρη-Διώτη;

 

Στο μεταξύ χθες οι εισαγγελείς απέστειλαν κλήσεις μάρτυρα και σε άλλους συνεργάτες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, καθώς ούτε ένας από τους τέσσερις που έχουν ήδη εξεταστεί είχε να καταθέσει κάτι για το «έγκλημα».

 

Για σήμερα έχουν κληθεί να εξεταστούν ως ύποπτοι τέλεσης τεσσάρων κακουργημάτων κι ενός πλημμελήματος η ξαδέρφη του πρώην υπουργού, Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της, Σ. Σικιαρίδης, και ο Α. Ρωσσώνης, σύζυγος της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου.

 

Οπως όλα δείχνουν πάντως, οι έρευνες θα «κλείσουν» με τη συμπληρωματική εξέταση των Καπελέρη, Διώτη.

 

* Το άνοιγμα 6.000 τραπεζικών λογαριασμών έχει ζητήσει το ΣΔΟΕ στο πλαίσιο των ερευνών για φοροδιαφυγή, διαφθορά, παράνομο πλουτισμό και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Scroll to top