tileorasi-ERT

22/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απολύσεις… εν αμφιβόλω

Και άλλους λόγους αμφισβήτησης της νομιμότητας των ήδη... προβληματικών απολύσεων στην ΕΡΤ προσθέτουν οι αρμόδιοι, καθώς δεν έχουν καταβάλει την τρίτη δόση, εμφανίζοντας νομικά ζητήματα που αδυνατούν να επιλύσουν επιρρίπτοντας και πάλι ευθύνες σε όσους παραμένουν στο Ραδιομέγαρο.
      Pin It

Και άλλους λόγους αμφισβήτησης της νομιμότητας των ήδη… προβληματικών απολύσεων στην ΕΡΤ προσθέτουν οι αρμόδιοι, καθώς δεν έχουν καταβάλει την τρίτη δόση, εμφανίζοντας νομικά ζητήματα που αδυνατούν να επιλύσουν επιρρίπτοντας και πάλι ευθύνες σε όσους παραμένουν στο Ραδιομέγαρο

 

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

Αυξάνονται και πληθαίνουν τα προβλήματα στην υπόθεση δημόσια ραδιοτηλεόραση. Τώρα πλέον στον «αέρα» κινδυνεύουν να τιναχθούν και οι απολύσεις των 2.650 εργαζομένων της ΕΡΤ. Κι αυτό, διότι οι αρμόδιοι κατόρθωσαν και σε αυτό να μην τηρήσουν τη νομιμότητα.

 

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι αποζημιώσεις των απολύσεων μπορεί να δίνονται τμηματικά, ανά δίμηνο, αλλά πρέπει οπωσδήποτε οι δόσεις να εξοφλούνται στις ημερομηνίες τους, καθώς διαφορετικά είναι ένας από τους κύριους λόγους ακυρότητας των απολύσεων. Κανονικά λοιπόν θα έπρεπε στις 11 Οκτωβρίου ή το αργότερο ώς τις 17-18/10 να έχει καταβληθεί η τρίτη δόση των αποζημιώσεων όσων βρέθηκαν απολυμένοι το απόγευμα της 11ης Ιουνίου. Οταν δηλαδή η κυβέρνηση αποφάσιζε και έβαζε «λουκέτο» στην ΕΡΤ. Αντ’ αυτού όμως έως και χθες η τρίτη δόση των αποζημιώσεων δεν είχε καταβληθεί και πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί και να τινάξει την όλη διαδικασία, που είναι έτσι κι αλλιώς… προβληματική, στον «αέρα».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες, ουσιαστικά το γραφείο του ειδικού διαχειριστή της ΕΡΤ Γκίκα Μάναλη που ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών, εμφανίζουν νομικά ζητήματα που τους εμποδίζουν να προχωρήσουν στην καταβολή της τρίτης δόσης και επιρρίπτουν τις ευθύνες στους εργαζομένους της ΕΡΤ που παραμένουν στο Ραδιομέγαρο. Κι αυτό διότι, όπως υποστηρίζουν, δεν έχουν στη διάθεσή τους απαραίτητα στοιχεία για να συνεχίσουν τη διαδικασία αποπληρωμής των αποζημιώσεων. Μεταξύ αυτών ισχυρίζονται, για παράδειγμα, ότι δεν διαθέτουν στοιχεία που να αποδεικνύουν σε ποιους (πλην δημοσιογράφων) από όσους είχαν ενταχθεί το 2006 (τακτοποίηση Παυλόπουλου) στους υπαλλήλους αορίστου χρόνου της ΕΡΤ έχουν αναγνωριστεί προηγούμενα έτη προϋπηρεσίας (όταν ήταν συμβασιούχοι), τα οποία όμως να πρέπει να προσμετρηθούν στον υπολογισμό της αποζημίωσής τους.

 

Ουσιαστικά όμως πρόκειται για ακόμα ένα ζήτημα που προστίθεται στους λόγους ακυρότητας που έχουν προβάλει εργαζόμενοι, Ενώσεις αλλά και νομικοί που έχουν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ζήτημα. Να θυμίσουμε ότι από την πρώτη στιγμή νομικοί κύκλοι έκαναν λόγο για ακυρότητα των απολύσεων, καθώς δεν ακολουθήθηκαν όσα προβλέπονται για τις λεγόμενες ομαδικές απολύσεις αλλά και διότι δεν είχαν αποσταλεί εμπρόθεσμα και εγγράφως οι απολύσεις των εργαζομένων. Μάλιστα στο τέλος Ιουνίου είχαν αποσταλεί ταχυδρομικώς επιστολές απόλυσης από τον κ. Μάναλη, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) να χαρακτηρίζει τις απολύσεις παράνομες και άκυρες τονίζοντας ότι οι επιστολές που επιδίδονται «δεν αποκαθιστούν ούτε στο ελάχιστο τον παράνομο χαρακτήρα τους. Στα συγκεκριμένα έγγραφα δεν υπήρχαν ούτε σφραγίδες του Δημοσίου ούτε υπογραφές παρά μόνο στο τέλος το όνομα του εκκαθαριστή Γκίκα Μάναλη και στο πάνω μέρος η ένδειξη “Ελληνική Δημοκρατία – Υπουργείο Οικονομικών – Ειδικός Διαχειριστής”».

 

Με αυτά και με τ’ άλλα πάντως υπουργός Οικονομικών, ειδικός εκκαθαριστής, υπουργός Επικρατείας και υφυπουργοί στον πρωθυπουργό έχουν καταφέρει να τινάξουν την «μπάνκα στον αέρα». Εχουν δημιουργήσει νέους εργαζομένους στη ΔΤ, οι συμβάσεις ορισμένων (περί τους 100) έχουν λήξει και σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί τροπολογία που προβλέπει κατ’ εξαίρεση την παράτασή τους έως και 10 μήνες, άλλους οι οποίοι θέλουν να πάρουν τις αποζημιώσεις και να ξεμπερδεύουν, άλλους που περιμένουν τις προκηρύξεις για τη… νέα εποχή της ΝΕΡΙΤ, άλλους που παραμένουν στο Ραδιομέγαρο και πάει… κλαίγοντας.

 

[email protected]

 

Scroll to top