→Μόλις σε 35 ημέρες, από τρία χρόνια που ισχύει σήμερα, θα δίνεται άδεια μέσω της «περιβαλλοντικής ταυτότητας» που θεσπίζει το υπουργείο
Με τη θέσπιση της ηλεκτρονικής «περιβαλλοντικής ταυτότητας», το αρμόδιο υπουργείο υπόσχεται ότι θα αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατεία στην περιβαλλοντική αδειοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που σήμερα διαρκεί έως και τρία χρόνια. Ως αντίδοτο, όμως, το υπουργείο Περιβάλλοντος προαναγγέλλει την εντατικοποίηση των ελέγχων σε επιχειρήσεις, ανοίγοντας όμως «παράθυρο» για την ανάθεση του σοβαρού αυτού έργου σε ιδιώτες ελεγκτές, με δεδομένη τη σημερινή υποστελέχωση του σώματος επιθεωρητών περιβάλλοντος.
Βενζινάδικα, συνεργεία αυτοκινήτων, βιοτεχνίες, μικρά ξενοδοχεία, κλινικές και σχολεία, είναι μερικές από τις δραστηριότητες που εντάσσονται στο νέο σύστημα περιβαλλοντικής αδειοδότησης και θα παίρνουν έγκριση μέσα σε 35 ημέρες από την υποβολή της τυποποιημένης μελέτης. Υπάρχει μάλιστα πρόβλεψη ότι, αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στον καθορισμένο χρόνο, η επιχείρηση μπορεί να λειτουργήσει.
Για έργα μεγαλύτερης κλίμακας, που παραμένουν στο καθεστώς περιβαλλοντικής αδειοδότησης, προβλέπεται η κατάργηση των υπογραφών από συναρμόδιους υπουργούς, που διαρκούσε 2-3 μήνες, καθώς και η χρονική επέκταση των αδειών στα 10 χρόνια, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να φθάσει έως τα 14. Καταργήθηκε η προαιρετική υποβολή προμελέτης, διαδικασία που ακολουθούσαν περίπου 2.800 περιπτώσεις τον χρόνο, με εκτιμώμενο όφελος για την εθνική οικονομία περίπου επτά εκατομμύρια ευρώ. Εχουν ήδη εκδοθεί 17 υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες κατηγοριοποιούνται οι δραστηριότητες και καθορίζονται αυτές που λαμβάνουν αυτόματα περιβαλλοντικούς όρους με τη συμπλήρωση μιας απλής αίτησης.
Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα, λόγω του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου, υποβάλλεται δυσανάλογα μεγάλος αριθμός μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αναφέρει ότι μέσα στο 2010 είχαν υποβληθεί 21.500 φάκελοι για έγκριση ή αναθεώρηση των περιβαλλοντικών όρων. Από αυτές μόνον 650 περιπτώσεις αφορούσαν μεγάλες εγκαταστάσεις και εγκρίνονται από τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος. Επικαλείται μάλιστα την Αυστρία, που έχει τον ίδιο πληθυσμό με τη χώρα μας, υποβάλλονται μόνον 23 μελέτες τον χρόνο. Σε μεγάλες χώρες, όπως η Βρετανία ο αριθμός του διαμορφώνεται στις 334, ενώ στη Γαλλία, με πληθυσμό εξαπλάσιο από την Ελλάδα, φθάνουν τις 3.867 τον χρόνο. Με βάση τον πληθυσμό, στην Ελλάδα αντιστοιχούν 1.902 περιβαλλοντικές μελέτες ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, στην Αυστρία 3, στη Βρετανία 5 και στη Γαλλία 60.
Στόχος του υπουργείου είναι ο υποδεκαπλασιασμός των δραστηριοτήτων που υποχρεώνονται να υποβάλουν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Υπολογίζεται ότι με τα νέα μέτρα θα μειωθούν στις 2.000 και ο χρόνος διεκπεραίωσης να μειωθεί στους δέκα μήνες, όπως ισχύει στις χώρες της Ε.Ε.
• Με απόφαση του ΥΠΕΚΑ διατίθενται 21 εκατ. ευρώ για έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης στους Δήμους Ηλιδας, Ρεθύμνου, Τανάγρας, Χαλκίδας και Μοσχάτου-Ταύρου, που θα συμβάλουν στη δημιουργία 400 θέσεων εργασίας.
Χ.ΤΖ.