Ο Ν. Ασλάνογλου, ακτιβιστής της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας, κατηγορείται, ύστερα από μήνυση της ΔΕΗ, για παράνομες επανασυνδέσεις ρεύματος λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
Στις 31 Οκτωβρίου δικάζεται στο Πλημμελειοδικείο της Βέροιας ο ακτιβιστής Νίκος Ασλάνογλου, κατηγορούμενος για παράνομες επανασυνδέσεις ρεύματος που έκοβε η ΔΕΗ, λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών, σε οικονομικά αδύναμους. Ο Νίκος Ασλάνογλου, ακτιβιστής της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας, βρέθηκε κατηγορούμενος ύστερα από μήνυση της ΔΕΗ, για παράνομη ιδιοποίηση κινητής περιουσίας.
«Οι επανασυνδέσεις, που ξεκίνησαν από τη Βέροια και σήμερα πλέον γίνονται σε όλη τη χώρα, είναι η αντίδραση των πολιτών σε μια πολιτεία που, αντί να στέκεται συμπαραστάτης και αρωγός, κατάντησε φυσικός αυτουργός κακοποίησης, μεταξύ των άλλων, παιδιών και ηλικιωμένων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Οικολογική Ομάδα Βέροιας.
«Και τώρα δηλώνω ότι συμμετέχω ακόμη στην επανασύνδεση ρεύματος σε μετρητές της ΔΕΗ σε σπίτια, που κόβεται λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών. Και θα συνεχίσω να συμμετέχω, μέχρι να πάψουν οι τωρινές συνθήκες ζωής ενός μεγάλου μέρους των συνανθρώπων μας. Παίρνοντας θάρρος και δικαίωμα από το Σύνταγμα της χώρας μας, βλέπω ότι υπάρχουν πολλές ακόμη υποχρεώσεις όλων μας απέναντι στους συμπολίτες μας. Σύνταγμα που, ενώ θα έπρεπε να είναι ένα κομψό και ζεστό “πανωφόρι” για πιθανούς “χειμώνες”, το κατάντησαν πολιτικοί και διοικητικοί παράγοντες λινάτσα σε είσοδο χωματερής» δήλωσε ο κατηγορούμενος, που πληρώνει κανονικότατα το δικό του ρεύμα στη ΔΕΗ.
Το κίνημα
Η πρώτη επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος έγινε το 2011 σε οικογένεια της Βέροιας που ήταν αποδεδειγμένα ανήμπορη να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Κατά τον ίδιο τρόπο, μέλη της κίνησης επανασύνδεσαν το ρεύμα στο σπίτι μιας άρρωστης ηλικιωμένης, η οποία «έχρηζε άμεσης βοήθειας και δεν είναι δυνατόν να μην της παρέχεται το κοινωνικό αγαθό της ηλεκτροδότησης». Και η επανασύνδεση έγινε κίνημα.
Οι «Ρομπέν της ΔΕΗ» επανασυνδέουν το ρεύμα σε οικογένειες που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν, χωρίς εκείνες να γνωρίζουν πότε και ποιος κάνει την επανασύνδεση, για να μην έχουν προβλήματα με τον νόμο.