Pin It

Της Ελένης Κωσταρέλου

Το πιο κρίσιμο τριήμερο διανύει η Ελλάδα, καθώς η τύχη της βρίσκεται στα χέρια των δανειστών οι οποίοι θα αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε συνολική λύση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ή θα το αφήσουν να σέρνεται επί μακρόν. Την ανάγκη για εξεύρεση συμφωνίας μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης υπογράμμισε από τη Μανίλα η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επίσπευσε το ταξίδι της στην Ασία για να παραβρεθεί στη συνάντηση της Τρίτης.

 

 

«Δεν έχει τελειώσει μέχρι να τραγουδήσει η χοντρή κυρία, όπως λένε» δήλωσε η κ. Λαγκάρντ προσθέτοντας: «Είναι θέμα σκληρής δουλειάς, επιμονής, εξασφάλισης ότι επικεντρώνουμε στον ίδιο στόχο, ο οποίος είναι να μπορέσει η Ελλάδα να λειτουργήσει σε βιώσιμη βάση, να μπορέσει να ανακάμψει, να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να επιστρέψει στις αγορές το συντομότερο δυνατόν».

 

Τα σενάρια που φαίνεται να κυριαρχούν ως προς το κρίσιμο ζήτημα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι:

 

1. Επαναγορά ομολόγων στις χαμηλές τιμές, 25% της αρχικής αξίας, που διαπραγματεύονται σήμερα στην αγορά από την ελληνική κυβέρνηση, στην οποία θα δοθεί νέο δάνειο. Το ποσό που συζητείται είναι της τάξης των 15 δισ. ευρώ και η κίνηση θα οδηγήσει σε διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους.

 

Την πρόταση για επαναγορά των ελληνικών ομολόγων φαίνεται να προκρίνουν και οι Financial Times με χθεσινό τους δημοσίευμα, κάνοντας λόγο και για εθελοντική επαναγορά ομολόγων 62 δισ. ευρώ που έχουν στα χέρια τους ιδιώτες επενδυτές.

 

2. Μείωση επιτοκίων στα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης από 150 σε 80 μονάδες βάσης πάνω από το διατραπεζικό επιτόκιο, χωρίς να αποκλείουν ακόμα και τον δανεισμό με μηδενικά επιτόκια. Η Ελλάδα έχει πάρει 73 δισ. ευρώ από το πρώτο πακέτο βοήθειας και ο δανεισμός μέσω του EFSF-ESM θα φτάσει στα 144,7 δισ. ευρώ έως το 2014 πλέον των κεφαλαίων 28 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

 

3. Επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους η ΕΚΤ και οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες. Η Ισπανία έχει ήδη μεταφέρει ένα κονδύλι 79,5 εκατ., το έπραξαν Γαλλία και Φινλανδία, ενώ θετικά φαίνεται να προσανατολίζεται και το Βερολίνο για επιστροφή 400 εκατ. ευρώ.

 

Στο σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών για τα ελληνικά ομόλογα των 55 δισ. ευρώ που έχουν στην κατοχή τους προκύπτουν τόκοι 10 δισ. ευρώ.

 

Την ίδια στιγμή οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται να βλέπουν αρνητικά την εγκατάσταση επιτρόπων, που φέρνει το Μνημόνιο σε όσες εξ αυτών δεχτούν κρατική βοήθεια και μάλιστα παρατηρητών που θα προέρχονται κυρίως από το εξωτερικό, δεδομένου ότι η τελευταία έκθεση της τρόικας κατ΄ ουσίαν ευνοεί την πώληση των ελληνικών τραπεζών σε διεθνείς τραπεζικούς κολοσσούς.

Scroll to top