Θύελλα αντιδράσεων στη Ν.Δ. από Ντόρα Μπακογιάννη και καραμανλικούς, με αφορμή τις δηλώσεις του Π. Μπαλτάκου για τα μνημόνια και την απαλλαγή από την τρόικα
Της Αλίκης Μάτση
Βολές κατά του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Π. Μπαλτάκου, με ουσιαστικό όμως αποδέκτη τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, εκτοξεύονται πανταχόθεν εντός Ν.Δ.
Αφορμή οι προχθεσινές δηλώσεις Μπαλτάκου ότι «το Μνημόνιο είναι μια μελανή σελίδα στην Ιστορία της χώρας», αλλά και ότι «όλη η προσπάθεια γίνεται για να σταθούμε στα πόδια μας και έτσι να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από αυτούς -την τρόικα- όσο πιο γρήγορα γίνεται».
Οι επικριτές διατείνονται πως ο κ. Μπαλτάκος, στενός συνεργάτης και προσωπική επιλογή του Αντ. Σαμαρά, δεν μπορεί παρά να εκφράζει τον ίδιο τον πρωθυπουργό, καθώς στις σπάνιες φορές που μιλά δημόσια το κάνει σε συνεννόηση μαζί του. Ως εκ τούτου «απαιτούν» «αντί ο πρωθυπουργός να εκφράζεται μέσω τρίτων, να έχει το σθένος να απευθυνθεί ο ίδιος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. και τον ελληνικό λαό».
Μια άλλη δε αποστροφή του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου περί επιτευγμάτων του Α. Σαμαρά τέτοιων που κανείς άλλος δεν πέτυχε, παρότι το ποσοστό του ίδιου στις τελευταίες εκλογές ήταν 29% έναντι 44% άλλων στο παρελθόν, ξεσήκωσε το καραμανλικό στρατόπεδο, αλλά αυτή η «παρεξήγηση», σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, λύθηκε σύντομα.
Οι αιχμές της Ντόρας
Πρώτη η Ντόρα Μπακογιάννη χθες το πρωί (στον «Σκάι») επετέθη στον κ. Μπαλτάκο λέγοντας επί λέξει: «Καλό είναι να του επιβάλει (σ.σ. ο πρωθυπουργός) λίγο σιωπή. Ενας γραμματέας υπουργικού συμβουλίου αποφεύγει να κάνει πολιτικές δηλώσεις. Προτιμώ να ακούω τον πρωθυπουργό που έχει την ευθύνη των λόγων του, παρά να ακούω τον κ. Μπαλτάκο».
Η αιχμή κατά του Αντ. Σαμαρά ήταν σαφής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώην υπουργός θεωρεί ότι κινήσεις σαν αυτή του κ. Μπαλτάκου είναι σαν να εμπαίζουν τον ελληνικό λαό. Και αυτό διότι είναι σαφές πως η τρόικα συμφώνησε ότι υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα, οπότε είναι και η καλύτερη στιγμή η κυβέρνηση να κάνει πολιτική διαπραγμάτευση με τους εταίρους και όχι σπασμωδικές κινήσεις.
Οσο για την απορία που δημόσια εξέφρασε τι άλλαξε από το καλοκαίρι ώς τώρα, οι συνεργάτες της δίνουν και την απάντηση: οι υποσχέσεις που ο κ. Σαμαράς έδωσε σε διάφορες κοινωνικές ομάδες (π.χ. ένστολοι) από του βήματος της ΔΕΘ ενίσχυσαν τις αμφιβολίες της τρόικας για τον τρόπο που η κυβέρνηση θα χειριστεί το, ισχνό έστω, πρωτογενές πλεόνασμα.
Πάντως από το περιβάλλον του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου μαθαίνουμε πως ο ίδιος πιστεύει ότι η κόντρα με την κ. Μπακογιάννη, στην οποία δεν απάντησε, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ίδια τον θεωρεί ως τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της πλευράς Καραμανλή και του Αντ. Σαμαρά κατά την προεκλογική περίοδο που και η ίδια ήταν υποψήφια για την προεδρία της Ν.Δ.
Οι καλά γνωρίζοντες λένε πως η σχέση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον Π. Μπαλτάκο χρονολογείται από την εποχή που ως νεαροί δικηγόροι εργάζονταν στο ίδιο γραφείο.
Διευκρινίσεις
Μπορεί στο γεγονός αυτό άλλωστε να οφείλεται και το ότι η παρεξήγηση μεταξύ τους λύθηκε αυτόματα σε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου με όλους τους στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού (Γ. Αγγέλου, Β. Αντώναρος, Πρ. Παυλόπουλος). Ο κ. Μπαλτάκος διευκρίνισε ότι εννοούσε τον Γ. Παπανδρέου και το συγκεκριμένο θέμα έληξε εκεί.
Ωστόσο και αυτή η πλευρά της Ν.Δ. αμφισβητεί ότι ο κ. Μπαλτάκος ενήργησε αυτοβούλως και όχι σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό.
Αν σε κάτι συμφωνούν με την κ. Μπακογιάννη, είναι ότι ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να αφήσει τους «λεονταρισμούς» και να προχωρήσει σε ουσιαστική πολιτική διαπραγμάτευση με τους εταίρους, αλλά και ότι θα πρέπει ο ίδιος να ξεκαθαρίσει τη στάση του και όχι άλλοι να μιλούν αντ’ αυτού.
Πηγές του Μαξίμου ωστόσο απαντούν πως ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να διαψεύδει ακόμη και όσα λέγονται από στενούς συνεργάτες του «αντ’ αυτού», ώστε να συνομιλεί με τους δανειστές.
Τόσο η πλευρά Μπακογιάννη, τέλος, όσο και οι καραμανλικοί θεωρούν ότι «η απειλή των πρόωρων εκλογών δεν θα λειτουργήσει έναντι της τρόικας, διότι αυτό υπάρχει στο πίσω μέρος του κεφαλιού των επιτελών του πρωθυπουργού».
Και τελικώς, αφού επαναλαμβάνουν ότι «δημοσιονομικά μέτρα από αυτή τη Βουλή δεν περνάνε», ψιθυρίζουν και τις αμφιβολίες τους αν η δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά μπορεί να σταθεί ώς τις ευρωεκλογές του επόμενου χρόνου.