Maria-Farsala

23/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο σκοτάδι οι έρευνες για τους γονείς της «Μαρίας»

Η Ιντερπόλ απάντησε στις αστυνομικές αρχές ότι δεν συγκαταλέγεται στην παγκόσμια λίστα με τα αναζητούμενα παιδιά.
      Pin It

Η Ιντερπόλ απάντησε στις αστυνομικές αρχές ότι δεν συγκαταλέγεται στην παγκόσμια λίστα με τα αναζητούμενα παιδιά

 

Του Μάνου Τσαλδάρη

 

Σκοτάδι εξακολουθεί να καλύπτει την ταυτότητα της μικρής «Μαρίας», που βρέθηκε σε καταυλισμό Τσιγγάνων στα Φάρσαλα, μετά και την απάντηση που έστειλε στις αστυνομικές αρχές η Ιντερπόλ και στην οποία αναφέρεται ότι δεν συγκαταλέγεται στην παγκόσμια λίστα με τα αναζητούμενα παιδιά.

 

Η απάντηση της Ιντερπόλ βασίστηκε στη σύγκριση του DNA της μικρής με τη σχετική λίστα με γενετικό υλικό για περίπου 610 αγνοούμενα πρόσωπα σε όλο τον κόσμο, ανάμεσα στα οποία τα 61 είναι παιδιά που η ηλικία τους ταιριάζει με του κοριτσιού από τα Φάρσαλα.

 

Το βλέμμα στη Βουλγαρία

 

Η εξέλιξη αυτή είχε ως συνέπεια οι αξιωματικοί να επικεντρώνουν πια τις έρευνές τους στην επανεξέταση των υποθέσεων των κυκλωμάτων εμπορίας παιδιών και παράνομων υιοθεσιών όπου εμπλέκονται κυρίως Βούλγαροι, ενώ βρίσκονται σε επικοινωνία με τις αρχές της γειτονικής χώρας. Στο μεταξύ το κορίτσι αναμένεται να εξεταστεί από ειδήμονα ανθρωπολόγο, για να προσδιοριστεί η χώρα προέλευσής του.

 

Η υπόθεση, όμως, της μικρής «Μαρίας» έφερε στην επιφάνεια τη λίστα των Ελληνόπουλων που αναζητούνται διεθνώς και τα οποία είναι: ο Παναγιώτης Δάτσικας, που γεννήθηκε στις 08/09/2006 στην Πάτρα από όπου και εξαφανίστηκε στις 17/05/2010, ο Σάββας-Κωνσταντίνος Παννάτος, που γεννήθηκε στις 27/05/2005 στην Κω και εξαφανίστηκε από το νησί στις 23/12/2012, ο Αντώνης-Γιώργος Πετρουτσάς, που γεννήθηκε στις 21/05/2005 στη Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ και εξαφανίστηκε από τον τόπο διαμονής του στις 19/07/2010, και η Αγγελική-Ζωή Βαλλιανάτος, που γεννήθηκε στις 31/10/2005 στο Οακ Λον του Ιλινόις στις ΗΠΑ και εξαφανίστηκε στην ίδια περιοχή στις 13/10/2010.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Αποκαλύψεις και εκτενή ρεπορτάζ του ξένου Τύπου

 

Συνέχεια στην υπόθεση της μικρής «Μαρίας» δίνουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, με αναφορές στα κυκλώματα εμπορίας ανηλίκων που λειτουργούν, όπως τονίζουν, ιδίως στα Βαλκάνια. Αξιωματούχος των ελληνικών Αρχών Ασφαλείας, μιλώντας ανωνύμως στους «Times» του Λονδίνου, αναφέρει πως γίνεται πια προφανές ότι οι Ρομά με τους οποίους μεγάλωνε η «Μαρία» είναι «μαριονέτες σε ένα μεγαλύτερο θέατρο εμπορίας ανηλίκων στα Βαλκάνια». Σύμφωνα με στοιχεία έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2010, τα οποία παραθέτουν οι «Times», το 78% των περίπου 3.300 πολιτών της Ε.Ε. που είχαν αναγνωριστεί ως θύματα trafficking, προερχόταν από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Πάντως, τα βρετανικά ΜΜΕ εκφράζουν προβληματισμούς για τη δράση και την αντιμετώπιση της κοινότητας των Αθίγγανων. Ο «Guardian» γράφει πως η υπόθεση της «Μαρίας» υπογραμμίζει την απουσία αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των Ρομά και των υπολοίπων Ελλήνων, ενώ ο «Independent» προειδοποιεί για τον κίνδυνο η οργή που έχει προκληθεί από την υπόθεση της «Μαρίας» «να κάνει μετάσταση» και να μετατραπεί σε αδιάκριτη οργή κατά της κοινότητας των Αθίγγανων.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Ιστορία – καρμπόν και στο Δουβλίνο

 

Το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την υπόθεση της μικρής «Μαρίας» οδήγησε στην αποκάλυψη μιας ιστορίας-καρμπόν στην άλλη άκρη της Ευρώπης – στα περίχωρα του Δουβλίνου, και συγκεκριμένα στο δυτικό προάστιο Ταλάτ. Επειτα από καταγγελία κάποιου περίοικου, που προφανώς συνέδεσε την -ιδιαίτερα προβεβλημένη και στα ιρλανδικά ΜΜΕ- ιστορία της «Μαρίας» με τα όσα συνέβαιναν στη γειτονιά του, η ιρλανδικη αστυνομία εισέβαλε σε σπίτι όπου έμενε μια οικογένεια Ρομά και βρήκε εκεί ένα κατάξανθο κοριτσάκι με γαλάζια μάτια, ηλικίας περίπου 7 ετών.

 

Οπως ακριβώς συνέβη και με τη μικρή «Μαρία» στην Ελλάδα, οι Τσιγγάνοι είπαν ότι το παιδί ήταν κόρη τους. Ωστόσο οι αστυνομικοί δεν τους πίστεψαν, ενώ το πιστοποιητικό γέννησης της μικρής, που τους προσκόμισαν, αποδείχτηκε ότι ήταν πλαστό. Ετσι οι άντρες τής Γκαρντάι πήραν το παιδί μαζί τους για να το μεταφέρουν σε ίδρυμα φροντίδας, ενώ πήραν και δείγματα DNA από τους «γονείς» του, ώστε να ριχτεί με επιστημονικό τρόπο φως στην υπόθεση. Βάσει του ισχύοντος νόμου το κράτος μπορεί να «αποσπάσει» το παιδί για ένα μήνα, έως ότου αποδειχτεί η πραγματική σχέση του με τους Ρομά που το μεγάλωναν. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι ιρλανδικές αρχές παραμένουν εξαιρετικά φειδωλές ως προς τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, αφού απέφυγαν να δημοσιοποιήσουν το όνομα του κοριτσιού ή άλλες πληροφορίες για την οικογένεια, έως ότου «δέσουν» τα στοιχεία.

 

Γ.Τσ.

 

Scroll to top